Omen Mindframe

Omen Mindframe

Budi Cool

Slušalice Mindframe osim atraktivnog izgleda donose i vrlo zanimljivu tehnologiju hlađenja za vaše uši


HP kao brend nije vruća tema u gaming krugovima. No zato imaju svoj brend Omen, za koji ste vjerojatno do sada čuli. Fokusira se ekskluzivno na gamere i nudi sve – od periferije pa do laptopa i gotovih računala.

Ovoga puta to su gaming slušalice naziva Mindframe. Znate da su za gaming jer ih vjerojatno nitko ne bi htio nositi izvan kuće, a vjerojatno ni na poslu. To ne znači da nisu atraktivnog izgleda jer se na njima vidi da je u dizajn poprilično uloženo. Linije su jasne i moderne, a spoj slušalice i trake za glavu je jedinstven i dobro zamišljen. Naravno, svaka slušalica ima i LED rasvjetu, kao i vrh mikrofona.

Softverom se može upravljati bojama i jačinom. A kada već spominjemo mikrofon, on je solidne kvalitete za gaming razgovore te eliminira pozadinsku buku bez problema. Mikrofon se može lako isključiti jednostavnim podizanjem u uspravan položaj, a zvučni signal na slušalicama poručit će da je zaista isključen. Kontrola glasnoće mikrofona, nažalost, ne postoji na slušalicama. Imaju jedino kontrolu glasnoće zvuka sa stražnje strane desne slušalice na valjku koji ćete neko vrijeme loviti prije nego vam postane lako njime upravljati.

Traka koja ide preko glave je udobna te slušalice nije teško nositi dulje vrijeme. Jedini je problem pretjerano korištenje plastike na traci, ali i ostatku konstrukcije, što znači povremeno škripanje i upitnu izdržljivost kroz godine. Jastučići su za uši meki i ugodni za nošenje te kompletno obavijaju uho. Također ih nije potrebno navlačiti kao brojna druga rješenja, nego se lako skinu putem triju kvačica kojima se drže za slušalicu, što znači i lagano čišćenje. No bitno je znati i drugi razlog iz kojeg bi ih valjalo tu i tamo pobrisati, a ne radi se o jastučićima, već o metalnoj površini na slušalicama.

Kako hladi

Naime, novost i posebnost ove tehnologije nalazi se u implementaciji hladnjaka Peltier. Hladnjak sam po sebi izgleda poput baterije za mobitel, a kada kroz njega teče struja, toplina s jedne strane prebacuje se na drugu. HP to naziva FrostCap. Tako ćete s unutrašnje strane slušalica imati jasno vidljivu metalnu površinu s rupama kroz koje do uha dopire zvuk. Nakon desetak minuta rada slušalica, metalna površina postaje osjetno hladnija na dodir od okoline.

Naravno, poznavajući našu naciju i strah od propuha i ostalih nedaća koje se uhu mogu dogoditi, moramo naglasiti da hladnjak nije u doticaju s uhom niti ga ohladi na nevjerojatno niske temperature. Samo ćete osjetiti... svježinu. No hladnjak ima još jednu svrhu. Kako svi znamo sa satova fizike, vlaga iz okoline odmah će se početi nakupljati na površinama koje imaju nižu temperaturu od okoline, što je i razlog zamagljivanja stakla kada je vani hladno.

Zato se, uostalom, računala ni ne hlade ispod sobne temperature jer bi se na cijelom sustavu počela stvarati vlaga koja bi naposljetku izazvala kratki spoj. Tako se znoj, koji se neizbježno javlja nakon dužih rundi gaminga, kondenzira na unutrašnjosti slušalica, osiguravajući nesmetanu igru, a kasnije je vlagu lako obrisati. Naravno, ako slušalice ostavite upaljenima u sobi dok vas nema, također će nakupiti vlage na unutrašnjosti. Vanjska strana slušalica s druge se strane grije, no nije ništa toplija od mobitela na kojem ste gejmali pa se ni tu ne morate previše brinuti.

Jedini problem ovih slušalica jest omjer njihove cijene i zvuka koji nudi. Zvukom nećete biti razočarani, no ako ih usporedite s konkurentnim slušalicama, koje su k tome i jeftinije, zvuk je nešto mutniji kod srednjih tonova i bez jasne čistine velikih slušalica. Metalna površina koja hladi uho ne pomaže, a vjerojatno je trebalo mjesta za cijeli sustav hlađenja. Drugi je problem taj što se zvuk ne može kontrolirati niti na slušalicama (osim glasnoće) niti u softveru koji dolazi uza slušalice za PC.

U njemu je moguće jedino upravljati rasvjetom slušalica i hlađenjem. Omen se hvali i 7.1 virtual surround zvukom, no njega nema nigdje za postaviti. Ispada da surround o kojem oni pričaju dolazi direktno iz Windowsa ako imate noviji update Windowsa 10 koji dolazi s mogućnostima Windows Sonic for Headphones.

Zaključak

Sve u svemu, slušalice su atraktivne i ugodne za korištenje, sa svime što bi prosječan gamer mogao htjeti, no zvuk je ovdje na drugom mjestu, što znači da su slušalice malo preskupe za kvalitetu reprodukcije. Nadamo se da će u naredno vrijeme softver za kontrolu slušalica biti poboljšan i s mogućnostima reprodukcije zvuka.

Više informacija

  • Model: Omen Mindframe
  • Ukupna ocjena: 4,1
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 3
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: HP
  • Tip: Preko uha
  • Driveri: 50 mm
  • Dimenzije / masa: 480g
  • Impedancija: 32 ohm
  • Duljina kabela/masa slušalica: 2 m
  • Priključak: USB A 2.0
  • Plus: Atraktivan dizajn, zanimljiva inovativna tehnologija, udobnost
  • Minus: Cijena, kvaliteta zvuka
  • Ustupitelj i cijena: HP www8.hp.com 1299,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Omen Mindframe

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Omen Mindframe - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.