Samsung Gear 360 - 4.6 out of 5 based on 5 votes
Samsung Gear 360

Samsung Gear 360

To je video!

Sa samo dvije širokokutne kamere možete snimiti “sferni video” (360° video).

Malena "loptica" opremljena dvjema širokokutnim kamerama snimit će sferni video rezolucije 7,3 megapixela (4K rezolucija) ili fotografiju od 30,2 megapixela. Kada video uploadate na Youtube, dobit ćete 4K 360° video, a vidljivi dio videa (video prozor) tada će iznositi otprilike 1200 x 700 pixela. Stoga manje rezolucije uopće ne preporučamo za upotrebu.
Kamera ima tri gumba, prvi za paljenje i gašenje, drugi za listanje kroz izbornik ili pokretanje Bluetooth konekcije, te treći za potvrdu rada tj. paljenje i gašenje snimanja. Kamera ima i NFC koji je ujedno i najlakši način za uparivanje kamere i smartphonea.
Sučelje aplikacije ima opcije kao i kod klasičnih kamera aplikacija. Tu je HDR koji možete uključiti ili isključiti, određivanje rezolucija te moda snimanja između fotografija, videa, timelaps videa te timera za odgodu početka snimanja videa i fotografija. Live view slike s kamere može se vidjeti na ekranu mobitela, a Samsung kaže da je moguće fotografije/video gledati kroz Samsung VR naočale. Nećete imati stereo 3D sliku nego će se ista slika slati na oba oka.

Samsung Gear 360 5

ZASLON: Na malom zaslonu se prikazuju opcije koje odabirete

Proces prebacivanja videa s kamere na mobitel traje dovoljno dugo jer se videosadržaji automatski stitchaju (spajaju) pri prebacivanju. Stitchanje može učiniti i Gear 360 ActionDirector aplikacija za PC, no neće moći načiniti Stitch TimeLapse videa, dok je naš Samsung Galaxy 7 odradio taj posao.

Samo stitchanje nije savršeno. Iako video jedne kamere pokriva nešto više od 180 stupnjeva kako bi postojao dio za preklapanje, u većini slučajeva dogodi se da to spajanje nije bez greške. No u usporedbi s nekim slabijim modelima 360 kamera koje smo imali prilike isprobati, ovo je i više nego odlično. Pitanje je perspektive gledanja. Recimo, sliku bolje rezolucije i bolje stitchanje možete dobiti s pomoću Jump Camera Riga za 16 GoPro kamera, no i taj sustav ima svojih mana. Prvo, npr. cijena, zatim to što jedna od tih 16 kamera obično gleda izravno prema suncu pa je njezina snimka gotovo neiskoristiva. Namučit ćete se s montiranjem takvog videa. Samsung Gear 360 ipak je prihvatljivije rješenje zbog svoje kompaktnosti, jednostavnosti korištenja, te cijene.

Samsung Gear 360 1 3

UTOR: Ovdje ubacujete memorijsku karticu i bateriju

Najveća mu je mana što u potpunosti radi samo uz S6, S6 edge, S6 edge+, Note5, S7, S7 edge i toplo se nadamo novije od navedenih (kada ih bude) Samungove mobitele. Ukoliko vam Gear 360 stigne sa starim firmwareom, a nemate navedene mobitele, nećete moći promijeniti veličinu rezolucije i ostale postavke videa, kao i fotografija, jer je po defaultu kamera namještena na najlošije postavke videa. Tek uz firmware update dobivate gotovo sve opcije. No i dalje to baš neće izgledati kako je moglo uz odgovarajući mobitel. Primjerice, kroz izbornik kamere nije moguće odrediti snimanje s uključenim HDR-om, kao ni interval timelapse videa. Stoga Gear 360, iako nudi dobar omjer cijene i kvalitete, praktički postaje beskoristan bez odgovarajućeg mobitela ili barem manjkav za neke od opcija. No možda je to samo do novog firmware updatea koji je gotovo nemoguće napraviti bez kompatibilnog telefona. Nemate li takav, zamolite prijatelja da vam posudi svoj na pola sata dok ne skinete potrebne aplikacije i odradite update, ili se prošećite do neke od mnogobrojnih trgovina i zamolite trgovca da firmware update obavite s pomoću nekog izložbenog demo primjerka telefona.

Samsung Gear 360 2

KONTROLE: Odabir opcija i šetanje po izborniku obavljaju se jednostavno s ova dva gumba, za potvrdu opcije koristi se gumb na vrhu

Kamera je stvarno kul i, bez obzira na sve navedene mane, isplati je se koristiti ako imate potrebe za "360 videom".
Nakon stitchanja materijala Samsung mobitelom ili CiberLinkovim Gear 360 ActionDirectorom, pregledavanje sfernih fotografija možete odraditi FPSViewer freeware programom koji je dostupan za Windows, Linux i OS X, a možete ga preuzeti s linka http://www.fsoft.it/FSPViewer/download/.

Stichane sferne filmove pregledajte besplatnim GoPro VR Playerom, a verzije za Mac, Linux i Windows preuzmite s linka http://www.kolor.com/gopro-vr-player/download/.

GoPro VR Player može prikazati i fotografije, no spomenuti FPSViewer nam se učinio boljim.

360 0006

SLIKA VISOKE REZOLUCIJE: Kamera na karticu snimi jpg sliku rezolucije 7776 x 3888 piksela koja izgleda ovako

Gear 360 ActionDirector dobar je za stitchanje i najosnoviju montažu (rezanje) videa, no nedostaje mu opcija. Primjerice, video koji ste snimili sa 60 fps-a ne možete producirati (tako u ActionDirectoru zovu render) u 30 fps-ova kako biste dobili slow motion video. Ne možete ni u 60, jer progam uopće nije kompatibilan s kamerom u tom smislu. Za takve finese trebat će vam bilo koji bolji program za montažu videa. Dovoljno jeftin je Sony Vegas, no ima i besplatnih, poput Lightworka koji možete skinuti besplatno na https://www.lwks.com/.

Budete li montirali 360 filmova u nekoj drugoj aplikaciji poput spomenutog Lightworksa, trebat će vam i Googleov 360 video meta injector za Youtube koji možete preuzeti s https://github.com/google/spatial-media/releases/download/v2.0/360.Video.Metadata.Tool.win.zip.

U Spatial Media Metadata Injectoru samo otvorite video datoteku te kliknite na gumb Inject. Datoteka će dobiti drugo ime kako bi original ostao, a taj novi je spreman za upload na Youtube te će se pokrenuti kao sferni video koji možete okretati u svim smjerovima.

360 0008 Stitch XHC

PROCES STICHANJA: Sliku rastegne pa sada izgleda ovako i kao takva se može koristiti u montaži u video editorima, te pregledavati u video playerima koji se koriste za gledanje 360 fotografija

Vratimo se još malo na ActionDirector. Nakon što ste izrenderirali video, ActionDirector ga može automatski uploadati na Facebook ili YouTube kanal. Ovo je odlična funkcija za duže filmove koji će se duže renderirati, pogotovo na slabijim računalima, te se odmah nakon rendera (preko noći) mogu i objaviti na spomenutim kanalima.
Kameru preporučujemo svima koji imaju dobru ideju za produciranje sadržajnog i zanimljivog videa bez obzira na to koliko bili iskusni u tome.

Više informacija

  • Model: Gear 360
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Dodatna oprema: 3
  • Cijena: 5
  • Proizvođač: Samsung
  • Kompatibilnost: Galaxy S6, S6 edge, S6 edge+, Note 5, S7, S7 edge s aplikacijom Samsung Gear 360, PC s Gear 360 ActionDirector softverom
  • Čipset: DRIMe5s
  • Senzor: 2 x 15 MP CMOS
  • Objektiv: f/2.0 >180° po leći
  • Format video snimanja: MP4 (H.265)
  • Maksimalna video rezolucija: 3840 x 1920 @ 30 fps; 2560 x 1280 @ 60 fps
  • Maksimalna rezolucija fotografije: 7776 x 3888 (30 MP)
  • Mreža: WiFi 802.11a/b/g/n/ac (2.4/5GHz); WiFi Direct; Bluetooth 4.1
  • Tip kartice / Maks. kapacitet: microSD do 128 GB
  • Ostalo: USB 2.0 NFC, Accelerometer, Gyroscope, Gear 360 ActionDirector licenca
  • Dimenzija / Masa: 66.7 x 56.2 x 60 mm, 153 g
  • Plus: Odlična slika i rezolucija, omjer uloženog i dobivenog (cijena)
  • Minus: Nesavršenstvo u spajanju sfernih videa i fotografija, nedorađenost softvera, ograničenost na određene modele smartphonea
  • Ustupitelj i cijena: Samsung (www.samsung.com), 2.699,00 kn
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Gear 360

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Gear 360 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.