Logitech G413 SE TKL

Logitech G413 SE TKL

Sveden na osnove

Kada govorimo o periferiji, Logitech je često dio priče u višim cjenovnim razredima, no s ovim modelom dovode ponudu i u starter segment mehaničkih tipkovnica.

Kao potpuna suprotnost top ponudi, ovaj model zapravo je „samo tipkovnica“, što je pomalo neobično reći s obzirom na kompletnu temu. Dolazi u Full-size kao i u kraćoj tenkeyless verziji, a mi smo odlučili isprobati upravo tenkeyless verziju s obzirom da ostavlja više prostora za miš, što je i sada vrlo popularno u današnjoj ponudi onima koji ionako ne koriste često numerički dio tipkovnice.

Tipkovnica sama po sebi ima atraktivan izgled, no već na prvu se vidi kako ipak nije na razini skupljih modela u G500 seriji. Solidne je težine i ima gumirane noge te se dobro drži na stolu. Stražnja strana je plastična bez dodatnih detalja, osim naravno dodatnih nogu za podizanje nagiba s jednom razinom od 8 stupnjeva.

Sa stražnje strane izlazi gumirana USB žica poprilično čvrste izrade, koja bi mogla malo zezati ako pazite na cable management. Prednja strana zato standardno ima aluminijsku ploču koja tipkovnici daje čvrstoću.

Zbogom otiscima

Logitech je, kao i za ostale modele u svojoj ponudi, ubacio atraktivan grubo brušeni izgled te sve obojao u crno. Jedini detalj je metalni G logo u gornjem desnom kutu, a tu su i dvije lampice koje označavaju Caps i Scroll Lock funkcije. Iako nema dodatnih medijskih tipki, Logitech je dodao alternativne Fn funkcije prvom redu tipki za kontrolu multimedije, osvjetljenja tipkovnice te dodatnih prečaca, poput pretraživanja ili pokretanja kalkulatora. 

Bilo da se radi o većoj ili manjoj verziji, G413 dolazi s jednostavnim bijelim osvjetljenjem koje je vrlo ugodno za rad danju i noću, a zanimljivo je da su odlučili svaku tipku zasebno osvijetliti. Tako da i ovdje možete postaviti dodatne efekte osvjetljenja ili osvijetliti samo neke tipke, a sve se prilagodbe rade u softveru tipkovnice.

 

Logitech G413 SE TKL 4

Bez pozadinskog osvjetljenja tipke je gotovo nemoguće razaznati, no jednostavna LED rasvjeta može se popraviti.

 

Imajte na umu da Logitech koristi nekoliko softvera za svoje proizvode, te da ovaj model spada u gaming verziju za podršku. Unutar softvera možete remapirati tipke i postaviti Macro naredbe, naravno uz kontrolu rasvjete. Treba istaknuti da su oznake tipki potpuno prozirne, pa dok ne radi osvjetljenje se zapravo ne vidi o kojoj je tipki riječ. To znači da će u slučaju da prestane raditi pozadinsko svjetlo biti teško razaznati pojedine tipke.

Kada smo kod samih tipki, iako standardna G413 koristi Logitech Romer-G switcheve, SE model ipak se spušta za jednu razinu kako bi se postigla povoljnija cijena, pa tako dobivamo smeđe taktilne switcheve brenda Long Hua. I dalje je tu solidan osjećaj mehaničke tipkovnice, no tipke je nešto teže pritisnuti nego kod skupljih modela, stoga po nama nisu idealni ako dugo pišete na tipkovnici.

 

Logitech G413 SE TKL 3

Iako tipke očito nisu na razini kvalitete skupljih verzija, iznimno su otporne na otiske prstiju što je uvijek veliki plus.

 

S druge strane, mogli bi biti zanimljivi onima koji traže alternativu crnim Cherry MX switchevima. Sama stabilnost gumba je također malo niža, što se može primijetiti kod duljeg pisanja. Gaming, s druge strane, nije predstavljao puno problema te je tipkovnica zadovoljavajuće responzivna. Primjećujemo i da tipkanje nema toliko “metalan” osjećaj, već je nešto plastičniji, za razliku od skupljih switcheva.

 

Logitech G413 SE TKL 2

Standardna visina čini je ugodnom za tipkanje, no sami capovi su poprilično oštri i tvrdi.

 

Prednost plastike koja se koristi za same gumbe je to da je iznimno otporna na otiske prstiju i mašćenje te je tipkovnicu vrlo lagano održavati. Smatramo da je ovo solidan odabir ako periferiju kupujete u setu i potrebno je balansirati budžet, a s vremenom bismo jedino dodali podršku za zglobove.

 

Logitech G413 SE TKL 6

POGLEDAJTE KOMPLETAN USPOREDNI TEST MEHANIČKIH TIPKOVNICA

SUPUTNIK ZA DUGE STAZE

Iako je odabir dobre mehaničke tipkovnice težak s obzirom na ogromnu ponudu, imajte na umu kako će vam moći služiti i desetljeće uz malo održavanja.

Više informacija

  • Model: G435 TKL SE
  • Ukupna ocjena: 3,1
  • Kvaliteta: 3
  • Ergonomija: 3,5
  • Proizvođač: Logitech
  • Tip prekidača: Longhua Red
  • Deklarirani rok trajanja tipaka: > 50 milijuna
  • Dimenzije i masa: 0,78 kg
  • Ustupitelj i cijena: Logitech, Cijena: 525,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Logitech G413 SE TKL

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Logitech G413 SE TKL - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.