Logitech G513

Logitech G513

Istina je da Logitech ima proizvode izvan G linije, no očito je da se upravo tu fokusiraju izbacujući moderne, atraktivne i funkcionalne modele, uz malo zakašnjenje.

Aluminijska modernizacija

Svaka osoba koja je sjela za računalo u svom životu prepoznati će Logitech brend na nekom dijelu periferije računala. Dugo su u igri i dobro znaju kako tržište diše te što želi.

No, jedna stvar je dugo ostala dominirati zadnjih godina, čak i na njihovim premium proizvodima, a to je jeftina plastika sa sjajnim crnim površinama koju se već neko vrijeme očekuje samo na ultra jeftinim proizvodima iz supermarketa. Pucketanje takve plastike na skupljim proizvodima nije pretjerano poželjno te su drugi brendovi već neko vrijeme eksperimentirali sa boljim materijalima, znajući koliko površan kupac može biti. Tako su se počele pojavljivati i aluminijske tipkovnice, izjava na koju bi se većina smijala prije samo nekoliko godina. No, tipkovnice su dobile čvrstoću i uistinu premium izgled jer se s brušenim metalom teško može pogriješiti. Još kada se površina oboja, dobivamo vrlo atraktivnu kombinaciju izgleda metala i naravno LED rasvjete.

Pa možda je vrijeme i da predstavimo današnjeg natjecatelja, novu G513 tipkovnicu koja dolazi s aluminijskom površinom, mehaničkim Romer-G tipkama i kao šlag na tortu, USB passthrough kojeg bi realno svaka tipkovnica trebala imati u današnje vrijeme. Dok su tipkanje i hardver vjerojatno impresivni, fokusirajmo se prvo na ono najbitnije. LED backlight. Mehaničke tipkovnice koje nemaju rasvjetu stvar su prošlosti koju treba zaboraviti, te kako bi se mogli natjecati, proizvođači ih osvjetljuju na različite načine. Ako koriste klasične Cherry MX switcheve ili neki drugi brend s takvim dizajnom, nemaju puno izbora nego staviti klasičnu LE diodu i nadati se najboljem. Neki osvjetle cijelu pozadinu ispod tipaka, no onda vam više smeta (ili poboljšava vaš gaming) razmak između tipaka koji svijetli jače od samih znakova na tipkama. Postoji treća verzija gdje je tijelo switcheva od prozirne plastike te se izvor svijetla nalazi u samom switchu dajući bolje fokusirano svijetlo na tipku. No, pošto Logitech radi svoje switcheve, implementirali su vlastiti način rasvjete koji mogu napraviti jer im gumbe ne drži pus oblik plastike, već je sredina switcha šuplja s difuzijom u sredini i LEDicom ispod dajući vrlo jako fokusirano svijetlo. Zapravo, slova na tipkovnici gotovo se i ne vide kada je pozadinsko svijetlo ugašeno, što je možda jedina upitna odluka cijelog dizajna, no ako volite šarenilo nećete se žaliti.

Sredina switcha je šuplja s proširenjima u sredini i LEDicom ispod, pa daje vrlo jako fokusirano svijetlo.

G513 2

Tipkovnica je Full size sa malim dimenzijama jer nema nikakve posebne multimedijske tipke. Dodatne mogućnosti se aktiviraju korištenjem Fn tipke u kombinaciji s drugima, a ekstra mogućnosti se kontroliraju i Logitech računalnom aplikacijom.
Možete birati između linearnih i taktilnih switcheva te imajte na umu da su podosta drugačiji od svojih Cherry MX kolega, s izvrsnim tipkanjem, umjerenom glasnoćom koja neće ići na živce i visokom kvalitetom same mehanike. Logitech već dugo ima odlične switcheve te ih je sada upakirao i u moderan i atraktivan dizajn bez izgleda jeftine plastike.

Mehaničke tipkovnice su standardno nešto više od gumenih, pa se očekuje i neka podrška za dlanove, a Logitech je osmislio, barem koliko je nama poznato, jedinstveno rješenje. „Jastučić“ dužine tipkovnice presvučen umjetnom kožom koji se ne kvači na samu tipkovnicu već si ga namjestite kako vam najviše odgovara. Iskustvo je uistinu ugodno, no prognoziramo nemali broj znojnih dlanova u nadolazećim ljetnim danima.

Više informacija

  • Model: G513
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Dojam: 5
  • Dizajn: 5
  • Cijena: 3
  • Proizvođač: Logitech
  • Tip prekidača: Mehaničke tipke Romer G
  • Deklarirani rok trajanja tipaka: 70 milijuna klikova
  • Sučelje: USB 2.0
  • Dimenzije i masa: 455 x 132 x 34 mm, 1kg
  • Ostalo: USB Passthrough, zasebno osvjetljenje tipki, srebrna ili carbon boja
  • Plus: Odlične mehaničke tipke, dizajn, držač za zapešće
  • Minus: cijena, znakovi se baš i ne vide ako tipkovnica ne svijetli
  • Ustupitelj i cijena: Logitech, www.logitech.com, 1.299,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Logitech G513

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Logitech G513 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.