VIDILAB Test ekskluziva: Apple Vision Pro - prvi pogled

VIDILAB Test ekskluziva: Apple Vision Pro - prvi pogled

Konačno nam je u ruke, ili bolje reći na glavu, sletio Apple vision Pro. Prvi dojmovi su izuzetni jer je Apple, kao i obično, brinuo o svakom detalju kako bi svoju veliku sljedbu naviknutu na izbrušene proizvode potpuno zadovoljio. Sigurno je u tome uspio ovim PRO modelom koji košta 3.499 američkih dolara, iako se radi o modelu koji je, čini nam se, namijenjen prije svega developerskom svijetu koji tek treba raditi na kreiranju appova za ekosustav u nastajanju.

Za sada ćemo samo reći da se Apple vision Pro sastoji od Micro-OLED 3D zaslona od 23 milijuna piksela s 92% DCI-P3 rasponom boja s podrškom za stope osvježavanja od 90Hz, 96Hz i 100Hz, a podržava reprodukciju videa od 24 i 30 fps.

Pogoni ga osmojezgreni M2 procesor s 4 jezgre performansi i 4 jezgre učinkovitosti, dok se za grafiku brine 10-jezgreni GPU, a u M2 se još nalazi 16-jezgreni Neural Engine i 10 GB memorije.

Tu je i R1 procesor koji je posebno posvećen obradi ulaza s kamera, senzora i mikrofona, prenoseći slike na zaslone unutar 12 milisekundi, čim omogućuje pogled na svijet u stvarnom vremenu i to gotovo bez kašnjenja.

Apple_Vision_Pro_i_VIDI_02_1.jpg

Za snimanje se koristi 3D stereoskopski sustav glavne kamere koji omogućuje prostorno snimanje fotografija i videa s objektivom od 18 mm i otvorom blende f/2,00 te donosi 6,5 stereo megapiksela.

Što se senzora tiče, tu su dvije glavne kamere visoke rezolucije, šest kamera za praćenje okrenutih prema van, četiri kamere za praćenje oka, TrueDepth kamera, LiDAR skener, četiri inercijske mjerne jedinice (IMU), senzor treperenja i senzor ambijentalnog svjetla.

Audio sekcija omogućuje prostorni zvuk s dinamičkim praćenjem glave, personalizirani prostorni zvuk, a tu je i niz od šest mikrofona s usmjerenim oblikovanjem snopa. Podržava vezu H2-to-H2 s ultraniskom latencijom na AirPods Pro 2. generacije s MagSafe kućištem za punjenje (USB-C).

Audio reprodukcija podražva brojne formate, uključujući AAC, MP3, Apple Lossless, FLAC, Dolby Digital, Dolby Digital Plus i Dolby Atmos, dok video reprodukcija podržava HEVC, MV‑HEVC, H.264, HDR s Dolby Vision, HDR10 i HLG.

Apple_Vision_Pro_i_VIDI_03_1.jpg

Baterija bi trebala izdržati do 2 sata opće uporabe, dok će pri gledanju videa izdržati do 2,5 sati, a dobro je što se headset može koristiti tijekom punjenja baterije.

Dorađenost svakog detalja, kako smo i naveli, dovedena je do visokog stupnja što je i očekivano od Applea pa će vjerojatno drugi proizvođači mnoge detalje probati kopirati baš kako je svojevremeno bilo u svijetu pametnih telefona.

Ukratko, da ne duljimo, pred nama su dani i tjedni s Appleovim headsetom na glavi pa ćete uskoro saznati iz prve ruke kome se isplati dati više od 3.000 dolara za korištenje aplikacija čija se slika stapa sa stvarnim svijetom.

Inače, Apple je već najavio da idućih godina planira izdavati nove pristupačnije headsetove koji će cijenom biti povoljniji za obične korisnike, tako da Apple Vision Pro možemo prvenstveno shvatiti kao predvodnika nove Appleove AR tehnologije.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za VIDILAB Test ekskluziva: Apple Vision Pro - prvi pogled

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

VIDILAB Test ekskluziva: Apple Vision Pro - prvi pogled - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.