Test: iRobot Braava Jet m6 robotski perač podova - 3.7 out of 5 based on 3 votes
Test: iRobot Braava Jet m6 robotski perač podova

Test: iRobot Braava Jet m6 robotski perač podova

Za pranje podova

iRobot robotski perač podova specifično dizajniran za taj zadatak te će najbolje poslužiti za domove bez tepiha i učinkovitiji od 2u1 sustava.

 Braava Jet m6 model manji je uređaj od prosječnih robotskih usisivača te je nešto kockastijeg dizajna kako bi mogao pravilnije prebrisati pod. Na gornjoj je strani nekoliko gumba za upravljanje te inicijalno uparivanje sustava, a sprijeda mala izbočina za lociranje baze za punjenje.

Lagano je udubljeni centar zapravo poklopac ispod kojeg se nalazi spremnik vode. Ima ručicu koja ga zaključava u uređaj, a čijim se podizanjem kanistar lagano vadi. Za čišćenje treba uliti vode te savjetujemo korištenje destilirane kako se sustav s vremenom ne bi zapunio kamencem te je u njega moguće stavljati iRobotov deterdžent za pranje podova.

Robot vodu izvlači s dna posude te ju ne koristi za izravno namakanje krpe za brisanje, već ima drugačiji sustav pranja. Navigacija je omogućena zahvaljujući kameri na stražnjem dijelu gornjeg pokrova koja omogućuje preciznu navigaciju u prostoru te mapiranje kompletnog stana.

 

iRobot Braava Jet 1 4

Sustav nakon prvog prolaska postaje pametniji te omogućuje nove opcije čišćenja. Sprijeda je sustav za prskanje vode koji će dvadesetak centimetara ispred perača namočiti pod. Zatim se počne kretati nekih pola metra do metar unaprijed, pa unazad otprilike trećinu prijeđenog puta kako bi ponovno namočio prostor ispred sebe te ponovio radnju brisanja.

Osim mokrog, ima i mogućnost suhog brisanja te za svaki način rada dobivate po jednu perivu podlogu i nekoliko jednokratnih.

Sprijeda je, osim mlaznice, standardan veliki gumb kojim robot detektira dodir sa zidom ili rubom namještaja te se okreće i nastavlja čistiti u drugom smjeru. Primijetili smo da se za vrijeme pranja poda, barem pri prvom mapiranju prostora, povremeno znao zaletjeti u prepreke većom snagom od očekivane s obzirom na sve senzore kojima je naoružan.

Na dnu su prednje strane sustava senzori za prepoznavanje rubova, a dva su i straga jer se robot dosta kreće i na tu stranu. Također prepoznaje tepihe te ih izbjegava za vrijeme čišćenja. S donje je strane robota vrlo malo zanimljivosti.

 

Tehnologija NOVO NOVO 2

OVDJE PROČITAJTE CJELOKUPNU TEMU TESTA ROBOTSKIH USISAVAČA U KOJU SMO KAO GOSTA UKLJUČILI I BRAAVA JET

 

 

 Kotači su optimizirani za rad na tvrdim, skliskim površinama te su sada širi s ispunjenom gumom. Na prednjem su dijelu dna malene vodilice s hvataljkama na koje se stavljaju krpe dobivene uz uređaj.

Na krpe je pričvršćen tanak sloj plastike koji ju drži za Braavu te joj ujedno pomoću malog izreza govori je li namijenjen za suho ili mokro brisanje. Braava će prije pokretanja tražiti da joj se spremnik do kraja napuni kako bi mogla obaviti čim veći posao bez asistencije, no morat ćete ga, ovisno o veličini prostora, barem jednom dotakati.

iRobot nudi službeno sredstvo za čišćenje te korištenje alternativnih sredstava nije preporučeno jer se mogu početi pjeniti u sustavu i potencijalno oštetiti neku od komponenti, prije svega vodenu pumpu.

U slučaju da želite koristiti vlastito sredstvo, dobra je alternativa jednostavno pošpricati pod koji planirate oprati Braavaom te u robota natočiti vode kako bi ju ispred sebe miješao sa sredstvom na podu i sve skupa prebrisao.

 

Aplikacija i korištenje

Nakon mora hibridnih robota s dodatkom za mokru krpu, čim je Braava počela pljuckati vodu, znali smo da nas čeka drugačije iskustvo. No morali smo ga prije toga povezati s aplikacijom koju smo već ranije postavili te nam dodavanje novog uređaja nije bio veliki problem.

Braava s gornje strane ima pravi lightshow s rubnom LED rasvjetom kojom vam pokazuje da se ljuti ako nije dovoljno napunjena te odbija krenuti. Nakon što ju napunite dovoljnom količinom vode i struje, kreće u prvu ekspediciju.

 

iRobot Braava Jet 2

 

Odmah ćete otkriti da ovaj proces traje puno sporije od usisavanja robotskim usisivačem. Perač podova detaljnije briše kompletnu površinu tako da se vozi naprijed-nazad te povremeno stane da pljucne još vode na suhi dio poda ispred sebe.

Mapiranje ujedno uključuje i prvo pranje tako da će ovaj proces itekako potrajati. Robot sâm prepoznaje i izbjegava tepihe, a može obrisati i pod ako vam se nešto prolije, iako nema toliku moć upijanja, pa mu treba razumjeti limite.

Mrlje čisti, pa iza njega ostaje svjež pod. Prvo pokretanje aplikacije ima solidnih 18 slideova s animiranim uputama koje će vas upoznati s načinom rada i održavanja robota. Iako nije specifično izrečeno u aplikaciji, naš je savjet da koristite destiliranu vodu zbog svima nam poznatog kamenca, a s obzirom na svu funkcionalnost robota, bila bi prava šteta da ga kamenac prijevremeno dokrajči.

 Dok se naš test primarno vrtio oko usisa prašine i mrvica, za razliku od hibridnih sustava, Braava ima veću zapremninu vode te bolje prianja za pod sa specijalnim krpama te može dobro očistiti i neravne površine poput nekih tipova pločica, dok mikrofibrene krpe na usisivačima jednostavno nemaju idealna vlakna niti površinski pritisak za dobro čišćenje tvrdih podova.

irobot brava jet m6 info ikonice

Braava Jet m6 je uređaj samo za mokro i suho brisanje podova. Za razliku od hibridnim modela ima bolju moć pranja, ali i dalje neće moći oprati veće ili zahtjevnije mrlje. Ima naprednu navigaciju, mada inicijalni prolaz nije izgledao glatko. Zamišljeno je da radi u paru s robotskim usisivačem, pa na već visoku cijenu ako želite komplet treba dodati još i robota za usisavanje.

Baterija: 2600 mAh
Aplikacija: Napredna navigacija i raspored
Sustav: Pranje poda
Zapremnina: 480 ml

Više informacija

  • Proizvođač: iRobot
  • Ustupitelj i cijena: iRobot,4299 kn
  • Minus: Posuda za vodu mogla bi biti veća
  • Plus: Učinkovitije pranje podova nego kod 2u1 uređaja
  • Baterija: 2600 mAh
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Test: iRobot Braava Jet m6 robotski perač podova

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test: iRobot Braava Jet m6 robotski perač podova - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.