Test: iRobot Roomba j7+ robotski usisivač

Test: iRobot Roomba j7+ robotski usisivač

Nova serija još je pametnija

iRobot na tržištu ima velik broj modela koje je izbacivao iz godine u godinu, ali trenutno u prosječnom korisničkom segmentu možete naići na i3 i najnovije j7 modele.

Roomba j7+ zamjenjuje dosadašnji i7 model te, iako prenosi velik broj naprednih funkcija, ima i podršku za AI obradu podataka. Ne samo da iRobot sam može učiti, već na svom sustavu poučava AI prepoznavati razne situacije i te nove informacije updateom može slati pojedinim robotima diljem svijeta.

Konkretno, novi robot može prednjom kamerom prepoznati izmet vaših ljubimaca kako bi ga izbjegao u širokom luku, a samim vas time sačuvao od horora pri povratku kući. iRobot ima mali video kojim se AI trenira brojnim slikama izmeta svih veličina i oblika.

 

iRobot Roomba i7 2

Nova baza sada je nešto šira, ali niža pa iRobot tvrdi kako će se moći smjestiti na više lokacija. Dobivate i pretinac za spremanje rezervne vrećice.

 

 

Najnoviji update dodao je prepoznavanje kabela, pa i njih može izbjeći kako ne biste ostali bez svojih slušalica, a najavljeno je da će sa svakim budućim updateom biti dodavane i mogućnosti prepoznavanja novih objekata na podu.

Gornja strana nove Roombe j7 nema gotovo pa nikakvih značajnih obilježja. Vanjski je dio pokrova crna plastika, a sredina brušeni metal. Tu je još jedan veliki gumb za paljenje i uparivanje i to je sve.

Napomenimo kako “plus” modeli označavaju verzije koje dolaze s automatskim pražnjenjem robota u spremnik koji se nalazi u specijalno dizajniranoj bazi. Baza j7+ modela također ima novi dizajn koji je niži od prijašnjih, pa stane na više lokacija.

 

Tehnologija NOVO NOVO 2

OVDJE PROČITAJTE CJELOKUPNU TEMU TESTA ROBOTSKIH USISAVAČA

 

 

Dizajn mu je usisa jednak kao i u prijašnjoj “i” seriji, ali je još malo bolji u svom zadatku. Otvara se odozgora te je pristup obim vrećicama, odnosno trenutno korištenoj i rezervnoj koja se aktivira kad se prva napuni, jednostavan.

Čišćenje sadržaja iz robota glasan je proces, no kratko traje. S prednje je strane na polovici robotova tijela veliki gumb kojim se detektira dodir s namještajem. Međutim, to ne znači da će se zabijati uokolo jer koristi jedan od najnaprednijih sustava navigacije, ali, da bi očistio rubove namještaja i noga pokućstva, koristi se dodirom za maksimalno približavanje.

 

iRobot Roomba i7 3

iRobot trenira AI da prepoznaje i izbjegava prepreke, te sada može izbjeći ostatke iza životinja kao i kabele, a najavljuju i nove mogućnosti s budućim nadogradnjama.

 

 

Preferira raditi krugove oko nogu namještaja sa stranom na kojoj je ugrađena četka kojom povlači nečistoću prema glavnim valjcima i usisivaču. Dodatni su infracrveni senzori na svakoj strani velikoga gumba, a u sredini je sprijeda izrez u kojemu je kamera. Ispod kamere je dodatno ugrađena i rasvjetna LEDica.

Kamera je značajna zbog sustava koji stoji iza nje, a omogućuje spomenute pametne AI funkcije. Osim prepoznavanja objekata, služi i za mapiranje prostora te omogućuje robotu napredne funkcije poput fokusiranog čišćenja određenog prostora ili izolacije nekog dijela za zaobilaženje.

 

  Prednosti i mane
Plus: Napredni senzori, baza za samopražnjenje
Minus: Visoka cijena

 

Straga se nalazi sustav pražnjenja robota pritiskom na označeni gumb i izvlačenjem spremnika. Iako su j7+ modeli sa samopražnjenjem, savjetujemo da ga ipak povremeno očistite, pogotovo kod filtera sitne prašine, kako biste imali maksimalnu efikasnost čišćenja.

 

iRobot Roomba i7 4

Standardni dizajn patentiranih valjaka za bolje usisivanje tepiha ostaje, dok se fokusiralo na napredniju navigaciju.

 

 

Podsjetimo, spremnik možete ručno oprati, samo prije skinite mali kockasti HEPA filter koji je i naznačen prekriženom kapljicom vode. Lagano se skida, no budite spremni na padanje prašine s njega, pa to činite iznad kante za smeće.

Pogledamo li robot odozdo, možemo primijetiti da je na rubovima čak šest senzora za detekciju bridova kako se ne bi prevrnuo ili pao niz stepenice. U sredini su dva već poznata, patentirana valjka za superiorno skupljanje prašine i ostalih nečistoća (čak iz dubljih tepiha) kojima će rezultati čišćenja na svim površinama biti odlični.

Zbog toga ovaj sustav nešto brže prazni bateriju od prosjeka te, dok je nova, jedno čišćenje može trajati maksimalno oko 70 minuta prije punjenja. Čišćenje je valjaka jednostavno nakon što shvatite kako se skidaju te će se za njih najčešće hvatati kosa na samim rubovima osovine.

tablica

Tablica usporednog testa

 

 

Aplikacija i iskustvo

Kako smo već imali postavljenu aplikaciju prilikom testiranja i3 modela, povezivanje novoga j7+ prošlo je mnogo jednostavnije, no kod prvog postavljanja ovoga modela, kao i ostalih, inače morate proći kroz registraciju računa.

 

Rumbaa

iRobot aplikacija na ovom modelu ima puno više mogućnosti jer pamti mape i samim time dobiva mogućnosti specifičnog čišćenja prostora ili izbjegavanja specifičnih lokacija.

 

 

Aplikacija zatim pronalazi obližnje Roombe te vam nudi povezivanje s novom j7. Potom vas traži WiFi i šifru za spajanje nakon čega se samostalno spaja na željenu mrežu te će se, spremna za prvu vožnju kojom mapira prostorije, pojaviti u vašoj aplikaciji.

Sva će čišćenja nakon mapiranja biti uredno obavljena u pravilnom obliku kako bi se cijela površina jednolično očistila. Glavna je razlika između ovog modela i i3 verzije upravo u mogućnostima koje imate u aplikaciji te mu, zahvaljujući naprednijem mapiranju, možete davati razne naredbe od fokusiranog čišćenja do izbjegavanja određenog područja. Možete i tempirati čišćenje određene prostorije te rad robota prilagoditi svom životu, a podržani su i voice asistenti za davanje naredbi.

irobot roomba j7 plus info ikonice

Roomba j7+ prilično je opremljen usisivač s naprednim funkcijama, što se reflektira i na visokoj cijeni. Iako nema LiDAR, kamera i IR senzori dobro mapiraju prostor, a uz to robot koristi AI za prepoznavanje objekata. Plus model dolazi s bazom za samopražnjenje.

 

 

Snaga usisa: nepoznato
Baterija: 2400 mAh
Aplikacija: Napredna navigacija i raspored
Sustav: Suho usisavanje
Zapremnina: 380 ml

Više informacija

  • Proizvođač: iRobot
  • Dimenzije i masa: 34 x 8,64 cm
  • Ostalo: Navigacija kamerom i IR senzorima
  • Ustupitelj i cijena: iRobot, 7.499,00 kn
  • Minus: Visoka cijena
  • Plus: Napredni senzori, baza za samopražnjenje
  • Baterija: 2400 mAh
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Test: iRobot Roomba j7+ robotski usisivač

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test: iRobot Roomba j7+ robotski usisivač - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.