Test: iRobot Roomba i3 robotski usisavač - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Test: iRobot Roomba i3 robotski usisavač

Test: iRobot Roomba i3 robotski usisavač

Jedan posao manje

Serija “i” donosi pametnije čišćenje po prihvatljivijoj cijeni, a zahvaljujući posebnom dizajnu valjaka nešto je prikladniji za kućanstva s tepisima.

iRobot sa svojim se Roomba modelima vrlo rano postavio na tržištu robotskih usisivača te ih prodaje uz snagu branda. Model i3 namijenjen je za većinu korisnika jer nudi svu snagu usisavanja koju ova serija može ponuditi, dok je u isto vrijeme ispustio neke featuree kako bi spustio cijenu na prihvatljivije iznose. Imajte na umu da plus model dolazi i s bazom u koju robot automatski sam izbacuje sve što je posisao. Baza ima klasičnu vrećicu za usisivač koju zatim samo zamijenite nakon što se napuni, a može trajati do dva mjeseca, ovisno naravno o veličini stana i broju ukućana. Mi smo na testu imali verziju bez baze koju je onda bilo potrebno samostalno čistiti, pa pogledajmo kako cijeli proces funkcionira.

iRobot Roomba i3 2

Roomba i3 standardnog je okruglog dizajna te sprijeda ima veliki gumb koji služi za detekciju rubova zbog čega je malo izbočen od ostatka kućišta. Robot će se pokušati maksimalno približiti svim rubovima pokućstva, pa će gumb biti korišten da svaki kutak bude maksimalno očišćen bez robotova zapinjanja.

 

Tehnologija NOVO NOVO 2

OVDJE PROČITAJTE CJELOKUPNU TEMU TESTA ROBOTSKIH USISAVAČA

 

Treba naglasiti da Roomba i3 nema naprednijih laserskih senzora niti kamera za snalaženje u prostoru. Malena izbočina sprijeda služi za navigaciju natrag do bazne stanice za punjenje. Gornja strana robota, osim gumba za paljenje, sada ima i tekstilnu površinu koja će smanjiti otiske prstiju pri rukovanju njime, čime mu osigurava i različit izgled spram ostatka konkurencije. Ovaj model nema mogućnost pranja podova nego se fokusira na usisavanje, a pozitivno nas je iznenadioi, kako smo istaknuli, čišćenjem tepisona.

iRobot Roomba i3 4

Manji spremnik zapravo razdvaja veći volumen na dva odjeljka, jedan za veće mrvice, a drugi za sitnu prašinu

 

Kutija u koju se usisana prljavština sprema smještena je sa stražnje strane robota te ga nije potrebno podizati kako biste ju ispraznili ili očistili. Ovdje sve funkcionira na kopče te se pritiskom sivoga gumba sa stražnje strane pored spremnika njegova kopča oslobađa nakon čega ga je potrebno zakrenuti nekoliko stupnjeva kako bi se oslobodio. Otvara se jednostavno jer je strana kroz koju nečistoća dolazi ujedno i otvor za izbacivanje sadržaja. Primijetit ćete oveći metalni filter na jednoj strani spremnika koji služi za zaustavljanje krupnije nečistoće, dok sitniju prašinu propušta u sljedeći prolaz. Ovdje zrak dolazi do malog HEPA filtra koji možete izvući kako biste očistili finiju prljavštinu.

 

  Prednosti i mane
Plus: Kvalitetno čišćenje tapisona, HEPA filter
Minus: Ima samo osnovnu navigaciju

 

Pripazite da to odradite iznad kante za smeće, i svakako ne u sjedećem položaju kao mi, jer ispada da robot doista hvata baš svu prašinu. Nakon što izvadite filter, spremnik je moguće isprati pod vodom kako bi se sva prašina odstranila, no, kako je uzak, nije ga najlakše ručno očistiti. Imajte još na umu da bi se HEPA filter trebao povremeno mijenjati kako bi i dalje mogao optimalno čistiti zrak koji prolazi kroz njega.

iRobot Roomba i3 3

Patentirani dizajn s dva valjka uistinu bolje izvlači mrvice iz tepiha unatoč slabijoj snazi usisa

Dno usisivača ima većinu tehnologije bitne za ovakav uređaj. Iako nema napredne sustave mapiranja okoline, na dnu ćete prednjeg dijela primijetiti sada već standardnu rotirajuću četku koja povlači nečistoću prema sredini, ali je udubljenje na drugoj strani bez jasne namjene. U njemu se u biti krije senzor pomoću kojega Roomba i3 mapira prostor da se ne bi morala samo odbijati od raznih površina, već koncentrirati na odrađivanje zadatka. To je ušteda, ali i limitira robot jer nema naprednije funkcije u aplikaciji dostupne skupljim modelima s kamerama. Ključni feature nalazi se kod same sredine dna gdje se nalaze dva valjka zelenih boja. Po njima je Roomba različita od konkurentnih modela te ih je i patentirala. Ovi valjci mogu pokupiti više fine prašine i nečistoća iz tepiha kako bi ih pritisak od usisavanja mogao povući u spremnik sustava. To se moglo jasno vidjeti na našem testu u kojem je Roomba u odnosu na druge modele povukla najviše brašna s poda, iako je, naravno, bilo potrebno nekoliko prelazaka da ga počisti. Usisivač će učiniti sve da izvuče maksimum iz rubova sobe i okoline namještaja, no neke ćete ostatke ipak trebati sami pokupiti. Na kraju krajeva ovakav usisivač može vaše čišćenje sa svakih par dana smanjiti na jednom ili dvaput u dvomjesečju što je po nama svakako dobro odrađen posao.

 

tablica

Tablica usporednog testa

 

 

Aplikacija i iskustvo

Aplikacija iRobota zahtijeva sve standardne podatke i dopuštenja (lokaciju, mail i sl.) kako bi proradila, pa nakon što napravite račun, možete pristupiti spajanju svojeg novog usisivača. Ono se sastoji od pronalaženja Roombe nakon što ju stavite u mod za uparivanje držanjem dvaju gumba na nekoliko sekundi. Nakon što se robot aplikacijom pronađe, dajete mu šifru WiFi mreže kako bi se na nju spojio. Zatim vam je, nakon povezivanja i registracije, omogućeno spajanje na robota i van kuće te upravljanje njime.

Screenshot 20211011 160043 iRobot

Limitirane funkcije ovog modela baziraju se na pokretanju robota u nadi da će znati što sve počistiti. Drži se pravilnog čišćenja prostora u linijama, no ne sprema mape pa ga nije moguće usmjeriti na specifične lokacije

Aplikacija vam između ostaloga nudi izbor vremena čišćenja, kao i mapu prostora. Primijetit ćete da je mapa mnogo manje precizna od modela s, primjerice, LiDAR sustavima jer robot ne zna što se oko njega nalazi, već samo kamo je mogao proći. Pritom bi valjalo napomenuti kako će se zbog toga ovaj model nešto više sudarati s pokućstvom, no njegovi će sudari biti lagani s obzirom na to da ih čini prednjim, za to dizajniranim gumbom. Robot pažljivo čisti oko svake noge pokućstva kao i do samih rubova sobe, a zahvaljujući senzoru na dnu može koristiti pravilne putanje. Gumeni valjci malo su glasniji od ostalih, ali na tepisonima bolje, iako ne i savršeno, pokupe sitno brašno. Imajte na umu da će ono doći sve do HEPA filtera pa, ako već tjerate usisivač da čisti takve nezgode, svakako preporučujemo da odmah očistite njegov pretinac.

 

irobot roomba i3 info ikonice

 

 

 

iRobot Roomba i3 je među ulaznim modelima proizvođača. Posjeduje aplikaciju i iRobot patentirane valjke za čišćenje, no nedostaje mu napredniji sustav navigacije poput LiDAR-a ili naprednih kamera, pa su funkcionalnosti iza nekih drugih modela na usporednom testu. 

 

 

Snaga usisa: 3000 Pa
Baterija: 5200 mAh
Aplikacija: Napredna navigacija i raspored
Sustav: Suho usisavanje i vlažna krpa
Zapremnina: 420 ml

Više informacija

  • Proizvođač: iRobot
  • Dimenzije i masa: 34x 9,25 cm
  • Ustupitelj i cijena: iRobot, 2.899,00 kn
  • Minus: Osnovna navigacija
  • Plus: Čiščenje tapisona
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Test: iRobot Roomba i3 robotski usisavač

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Test: iRobot Roomba i3 robotski usisavač - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.