Parrot Bebop 2 - 3.0 out of 5 based on 2 votes
Parrot Bebop 2

Parrot Bebop 2

Savršen start

Bebop 2 dron je potvrđene kvalitete koji je lako preporučiti bilo kome tko se tek upušta u letačke avanture.

Ovih smo dana imali priliku družiti se s dronom tvrtke Parrot koji cijenom i mogućnostima spada u srednju kategoriju dronova za mainstream kupce. Proslavio se svojom jednostavnošću pri korištenju, a kako je već neko vrijeme na tržištu, njegova pouzdanost nije upitna.

Prva stvar koje se ljudi boje je izmicanje drona kontroli, no razvoj sigurnosnih mjera, softverske nadogradnje i tehnologija čine današnje dronove mnogo stabilnijima nego što su bili kada su prvi put došli u ovaj segment tržišta. Naravno, skuplji modeli imaju i naprednije mogućnosti izbjegavanja prepreka.
Parrot Bebop 2 dron je ukupne mase oko 500 g, što ga prema važećem pravilniku stavlja u kategoriju B1 te ga samostalno može voziti bilo tko iznad 14 godina starosti, kao i mlađi uz pratnju punoljetne osobe. Naravno, savjetujemo da proučite savjete i pravila o letenju, ponajprije kako biste vi i osobe oko vas bile sigurne. Mi smo na testu imali komplet s FPV dodatkom, to jest klasičnim naočalama s Fresnel lećama za umetanje mobitela kakve se tu i tamo mogu lako naći i u dućanima. Tu je još i daljinski upravljač zajedno s, naravno, dronom i baterijom te punjačem. Dronova baterija puni se preko punjača sa specifičnim konektorom, pa savjetujemo pažnju kako se ne bi oštetio. Daljinski upravljač puni se istim punjačem s drugom žicom, to jest morat ćete puniti drona i upravljač odvojeno. Naravno, baterija upravljača trajat će vam kroz veći broj letova.

Bebop 2: Odlična kombinacija drona za početnike, kao i one naprednije koji žele jednostavnu kontrolu i solidne mogućnosti snimanja

Parrot 1

Jednom kada su baterije pune, prođimo kroz sastavljanje i povezivanje drona. Kako je fiksne konstrukcije, ni sastavljanje ni rasklapanje neće biti potrebni – potrebno je samo pričvrstiti propelere. Bijeli idu sprijeda, bliže kameri, dok su crni namijenjeni za stražnje motore. Nisu svi propeleri jednaki, pa ih je jednostavno postaviti jer neki u sredini imaju rupicu, a neki ne, dok dva motora na dronu imaju izbočenu osovinu, a dva nemaju, pa je teško krivo složiti drona i to je nešto na što ćete morati misliti samo pri prvom postavljanju. Umetanjem baterije vaš dron je spreman za polijetanje. Nema utor za SD karticu, već koristi internu memoriju od 8 GB, što će biti dovoljno za otprilike dva leta snimanja prije nego bude potrebno prebaciti podatke na mobitel ili računalo.
Prođimo sada kroz samo povezivanje za let. Za lakše upravljanje kontrolerom bit će vam potreban mobitel kako biste vidjeli što vidi sami dron, a dronom je moguće upravljati i samo preko mobitela, no udaljenost je tada poprilično ograničena. Preuzmite aplikaciju tvrtke Parrot te slijedite jednostavne upute za povezivanje mobitela s kontrolerom. Jednom kada su povezani, upalite i samog drona. Povezivanje je brzo i nema dugog čekanja, a status se može jednostavno pratiti svjetlom na upravljaču. Jednom kada ste povezani, dronom se može bez dodatnih problema upravljati i bez kontrolera.

Upravljač je jednostavan za korištenje te dronu daje kontrolu do dva kilometra udaljenosti što će biti i više nego dovoljno većini korisnika

Parrot Bebop II 4

Prije letenja

Prva greška koju možete napraviti je pokretanje drona u zatvorenom prostoru čim ga dobijete. Ne kažemo da nije moguće, no nikako nije preporučljivo. Recimo da ste prije leta izašli na otvoreno polje udaljeno od drugih objekata te se ne nalazite u nacionalnom parku. Uključite drona pritiskom na stražnji gumb, koji će svijetliti crveno kako bi ga bilo lakše uočiti u zraku. Prvo prođimo povezivanje samo mobitelom. Uđite u aplikaciju drona te jednostavno pritisnite “connect”, nakon čega će vam se prikazati prijenos videa s drona, uz dodatne menije s mogućnostima. Ako pritisnete na video drona, prebacit će vam video preko cijelog ekrana zajedno sa svim informacijama koje trebate znati, kao i “joystick” kontrolama na ekranu, koje će vam biti poznate ako ste odigrali barem jednu 3D igru na mobitelu. Gornji rub ekrana ima ikone za postavke, dodatne mogućnosti upravljanja, prebacivanje između videa i slikanja, postavljanje ekspozicije senzora, itd. Desna gornja strana ima ikonu kućice koja će dronu narediti da se vrati na lokaciju s koje je poletio. Važno je znati da neće sletjeti točno, već kao i GPS ima mogućnost pogreške od nekoliko metara, pa svakako imajte to na umu. Traka s donje strane daje vam brzinu drona, trenutnu visinu u odnosu na lokaciju s koje je poletio, kao i udaljenost od iste lokacije. U sredini trake nalazi se gumb za polijetanje i slijetanje. Desna donja strana pokazuje postotak baterije upravljača, bio on mobitel ili daljinski, kao i baterije drona. Tu je i GPS znak, koji može biti crven ili zelen.

FPV sustav: Jednostavne “Google Cardboard” naočale vaš smartphone pretvaraju u prozor za pogled perspektive drona

Parrot Bebop II 12

Prije polijetanja, osim, naravno, postotka baterije, najvažnije je da vam se GPS signal kontrolera i letjelice pretvori u zelenu boju. To znači da dron zna gdje se nalazi i gdje mu je “home” točka, kao i to da se povezao s dovoljno GPS satelita za precizan let. U slučaju da zanemarite ovaj dio te poletite bez hvatanja signala, a niste stručni u letu, može se dogoditi “bijeg” drona ili neočekivano kretanje s obzirom na to da se on neće moći precizno orijentirati. Jednom kada su oba GPS znaka zelena, dron zna gdje se vi nalazite, kao i vlastitu poziciju, što osim preciznog letenja omogućuje dodatne opcije leta. Svoj uređaj držite uperen prema dronu za najbolji signal i sve što je potrebno je pritisak “take-off” tipke kako bi se dron dignuo u zrak. Ostat će lebdjeti otprilike na lokaciji polijetanja, ovisno, naravno, o vjetru koji puše. Neće ga svaki povjetarac omesti, no, naravno, ako je vjetar neugodan vama, bolje je ne iskušavati mogućnosti drona. Imajte na umu da ako blizu tla puše vjetar, iznad vas vjerojatno puše i jače.

Letenje uz pomoć joysticka na pametnom telefonu vrlo je jednostavno. Lijevi upravljač na zaslonu omogućuje kontrolu visine i okretanje drona oko vlastite osi. Desni upravljač određuje smjer u kojem će letjeti, a da pritom ne mijenja ni smjer pogleda ni visinu. Za početak savjetujemo da ih ne koristite istovremeno, barem ne jedan do dva leta dok ne pohvatate sve komande i ne naviknete se na dronove reakcije. Uz ovaj način letenja imate manje od 100 metara udaljenosti prije gubitka signala, kada će dron stati na mjestu. Jednostavno pokušajte usmjeriti svoj uređaj prema dronu ili mu se približite. Druga opcija je pričekati nekoliko sekundi (prilagodljivo u opcijama), nakon čega će se dron sam početi vraćati na polaznu točku, za što je važno da pričekate zeleno GPS svjetlo.

S druge strane, tu je i kontroler koji vam, osim lakše kontrole, dronov doseg u prosjeku produljuje na do dva kilometra. Antena na upravljaču je očita i držite je uperenu u generalnom smjeru drona za najbolju vezu. Upravljač ima držač mobitela s kojim se povezuje žicom kako bi vam pružio vizualne informacije o letu, kao i FPV pogled. Za maksimalnu udaljenost, kao i najbolji signal, najbolje je mobitel staviti u “način rada u zrakoplovu” kako biste minimizirali smetnje koje mobitel proizvodi. U svakom slučaju, savjet je da se Wi-Fi na mobitelu ugasi. Ako letite u području gdje ima kuća (za što morate pročitati pravila u Hrvatskoj), dron se može prebaciti na 5 GHz frekvenciju rada, uz koju će biti mnogo manje ometanja signala, no i domet će mu biti nešto manji. Jednom kada je upravljač povezan, imate mogućnost polijetanja pritiskom srednjeg gumba sa strelicama. Upravlja se pomoću dva joysticka koji rade jednako kao i oni virtualni na mobitelu. Gumbi A i B služe za prebacivanje između fotografiranja i snimanja, a dodatni valjci straga upravljaju nagibom kamere i drugim postavkama. Klikanje po mobitelu u ovom načinu rada nije potrebno, osim za specijalne mogućnosti drona. Dakle, upravljač vam omogućuje veći domet i, po nama, jednostavniju kontrolu.

Stabilan let: Senzor će spriječiti udaranje dronom o tlo, no ipak ne bismo riskirali s površinom vode

Parrot Bebop II 1 2

Već spomenute mogućnosti nalaze se u aplikaciji i, nažalost, potrebno ih je kupiti. Jedna od njih je aktivno praćenje objekta, što je po nama vrlo zanimljiva mogućnost koju se isplati otključati. Druga mogućnost je planiranje puta, kao i točke interesa. Dron će pomoću GPS-a letjeti predviđenim putem, držeći kameru usmjerenu prema točkama interesa, što olakšava unaprijed planirano snimanje.

Mogućnost praćenja je odlična jer je potrebno drona usmjeriti prema osobi ili objektu koji želite pratiti te će ga on slijediti na određenoj udaljenosti. Moguće je i “zaključati” kut gledanja kako bi dron ostao na toj lokaciji relativno prema cilju koji prati. Ovo je odlična opcija za one koji žele profesionalan video objekta u pokretu te možemo reći da dron i taj zadatak obavlja odlično. Testirali smo ga i tako što smo ga postavili ispred nas te prema njemu vozili bicikl, ususret laganom vjetru. Pri ubrzavanju s mjesta dronu malo treba da prilagodi brzinu, no drži se na potrebnoj udaljenosti. Pri ubrzavanju se također malo ljuljao lijevo-desno, pa savjetujemo postepeno ubrzanje, no čak ni neki skuplji dronovi nemaju ovu mogućnost. Tu je, naravno, i opcija “orbite” oko označnog objekta koja uvijek odlično izgleda i lako je prilagoditi brzinu ovog efekta. Za ove mogućnosti samo imajte na umu da dron nema opciju izbjegavanja prepreka, pa je važno da ga se koristi na otvorenim područjima, što uključuje i žice dalekovoda.

Stabilizacija snimke je elektronska, no stvarno se morate potruditi da se na snimci kasnije primijeti nekakva trešnja. Jedina mana je niska rezolucija završne snimke

Parrot Bebop II 7

Dronom je vrlo lako upravljati i ima brojne opcije ograničavanja brzine koje će vam pomoći pri početnim letovima, ali i snimanju kako bi snimke bile glatke te bez naglih trzaja. Kad smo već kod toga, snimka s drona je vrlo stabilna zahvaljujući elektronskoj stabilizaciji. Zapravo, kamera na dronu je fiksna, no vi možete videom upravljati gore-dolje. To je moguće zahvaljujući širokokutnoj leći koja ima velik opseg pogleda. Ona svjetlost usmjerava na 14 megapikselni senzor koji pri snimanju koristi samo dva megapiksela, koliko je potrebno za Full HD rezoluciju. Kada kameru pomičete gore-dolje, jednostavno se pale drugi pikseli koji pogled pomiču gore-dolje, ali i održavaju stabilnost snimke pri kretanju drona, koje je često dosta ekstremno. Ovo je za drona odlično rješenje jer smanjuje pokretne dijelove, a omogućuje veliku kontrolu snimanja, pogotovo za početnike. Snimanjem slike dobivate snimku svih 14 megapiksela koja vam najbolje daje na uvid kako je senzor postavljen. Slika je u DNG RAW formatu, o kojem se možete lako informirati i koji vam omogućuje bolje editiranje kasnije na računalu. Snimka cijelim senzorom također vam daje slobodu rezanja slike kako vam najviše odgovara.

Praćenje: Danas ga ima većina dronova u ovom cjenovnom rangu, no ovdje će vas koštati 20 eura. Svakako ga preporučamo za snimanje uistinu epskih scena

Screenshot 20190402 133743 FreeFlight Pro

Postavke drona omogućuju postavljanje limita kojim možete prilagoditi let drona svojem iskustvu ili potrebama, primjerice kod snimanja ne želite brze i nagle pokrete

Screenshot 20190403 094052 FreeFlight Pro

Za kraj, rekli bismo da je ovo idealan dron za one koji žele naprednije mogućnosti, kao i za početnike koji žele stabilan dron kojim je lako upravljati. Elektronska stabilizacija je odlična, no implementacija, kao i rezolucija videa možda neće biti dovoljni onima koji žele kristalno čiste snimke kakve se viđaju na videima diljem interneta, za što će vam ipak trebati nešto skuplji dron, no ne mnogo skuplji. Imajte na umu i da je ovaj dron na tržištu već nekoliko godina, pa su senzori kamera na novijim uređajima i nešto više kvalitete. Ovaj dron, naravno, ima i senzor udaljenosti od tla koji mu omogućuje da se ne zaleti u tlo. Za FPV naočale skupite iskustva u letu, a one vam omogućuju “pogled uživo”. Odlično je i to što dron pri uzlijetanju automatski počinje snimati, pa nećete ostati bez videa ako ga zaboravite uključiti.

 

Više informacija

  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Parrot
  • Dimenzije i masa: 15 x 3,5 x 12,9 cm, 500 grama
  • Ustupitelj i cijena: Komteh d.o.o., http://www.komteh.hr/, 4.500,00 kn
  • Minus: Nadoplata dodatnih mogućnosti, noviji dronovi imaju puno više automatskih opcija snimanja
  • Plus: Jednostavan za upravljanje, odličan signal i jednostavan upravljač
  • Cool faktor: 5
  • Max. udaljenost od daljinskog: 2000 m
  • Kamera: 14 mp fish-eye DNG slike, Full HD @ 30 fps video
  • Baterija: 2700 mAh (do 25 minuta leta)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Parrot Bebop 2

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Parrot Bebop 2 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.