Asus ROG Swift OLED PG34WCDM

Asus ROG Swift OLED PG34WCDM

OLED u top izdanju

Jedan od najskupljih i najbolje opremljenih gaming monitora na tržištu zahvaljujući WOLED panelu najnovije generacije donosi iznimnu kvalitetu slike i izvrsne gaming mogućnosti. Ističe se i prilično osjetnom zakrivljenošću ekrana, kao i ekstravagantnim i bogatim opcijama po pitanju RGB osvjetljenja.

Za sve one koji traže samo najbolje, Asusov PG34WCDM OLED monitor svakako se trenutno nameće kao top odabir u kategoriji gaming monitora. Riječ je o luksuznom modelu temeljenom na najnovijoj generaciji WOLED panela koji se pritom izdvaja naglašeno gamerskim dizajnom i brojnim naprednim gaming mogućnostima. Pritom je ovaj Asusov uradak najskuplji monitor koji smo ovoga puta testirali. Osim osebujnog dizajna, prilično je neuobičajen i format, odnosno oblik ekrana, s obzirom da je riječ o 34-inčnom ultrawide monitoru s iznimno zakrivljenim ekranom u radijusu 800R.

Zahvaljujući frekvenciji osvježavanja slike od 240 Hz, ovo je trenutno jedan od najbržih dostupnih 34-inčnih monitora.

 

Luksuzno gamersko čudovište

Asusova ROG serija monitora oduvijek je izgledala dobro, a posebno ovaj model djeluje moćno i elegantno i pomalo neobično zbog izražene krivulje ekrana. Tu je i super robusno metalno postolje koje se sastoji od tri kraka i osigurava besprijekornu stabilnost monitora. Istaknimo i odlične ergonomske osobine po pitanju podešavanja visine, zakretanja (pivot nije podržan) i nagiba. Međutim, imajte na umu kako su, s obzirom na vrlo izraženu krivulju, krajevi ekrana daleko bliže vidnom polju.

Nadalje, RGB osvjetljenja ovdje ima na sve strane. Osvjetljen je dio postolja sa stražnje gornje strane, a tu je i bogato osvjetljeni veliki ROG logo s desne bočne stražnje strane. Međutim, najzanimljiviji dio po pitanju osvjetljenja su male LED-ice s donje strane postolja koje projiciraju sliku putem leća podno samog monitora. Na raspolaganju su vam dvije vrste plastičnih leća za odabir projekcijske slike. Da i ne spominjemo kako sve ove svjetleće efekte možete podešavati putem izbornika monitora, odnosno odgovarajuće aplikacije. Osim toga, na vrhu postolja nalazi se i standardni navoj koji omogućuje pričvršćivanje kamere ili mikrofona.

Ovaj je Asusov monitor iznimno bogato opremljen i „nakrcan“ raznim naprednim opcijama. Krenimo redom. Ponajprije, izdvojit ćemo čak četiri moderna video priključka, što uključuje dva HDMI 2.1 priključka, te DisplayPort nešto starijeg standarda 1.4 i USB-C priključke. Dostupan je i trostruki USB hub s KVM funkcionalnošću. Zanimljivo je da monitor nema integrirane zvučnike, ali posjeduje digitalni audio priključak i klasičan 3,5 mm priključak za slušalice.

 

Nema čega nema

Tehnološki gledano, ovo je jedan od najnaprednijih OLED monitora na tržištu s obzirom da se temelji na najnovijoj generaciji LG-evog WOLED panela. Ovdje se koristi LG-eva napredna META tehnologija uz vjerojatno i korištenje MLA (Micro Lens Array) tehnologije za 30% svjetliji prikaz u odnosu na prethodnu generaciju panela i podršku za 99% DCI-P3 spektra boja te DisplayHDR True Black 400. Asus navodi da se koristi i zasebno dizajnirano hlađenje iza samog panela.

Moramo ovdje posebno istaknuti i Clear Pixel Edge algoritam, odnosno opciju koja bi trebala poboljšati čitljivost teksta i smanjiti pojavu sjena druge boje. U stvarnosti, međutim, ova opcija nije se pokazala kao univerzalno rješenje ovih problema, premda može poboljšati čitljivost teksta u nekim situacijama.

Asus je ovaj monitor opremio i brojnim tehnologijama za održavanje monitora u top formi i sprečavanje burn-in-a slike kao što su Screen Saver, Pixel Cleaning, Screen Move i Logo Brightness Adjustment.

Također nalazimo brojne gaming opcije kojima možete pristupiti pomoću vrlo dobro posloženog izbornika ili putem odlične Asusove aplikacije Display Widget. Od gaming opcija izdvojit ćemo Sniper i Sniper Night Vision, a tu je i brojač fps-ova, kao i zanimljive opcije Timer i Stopwatch. Općenito gledano, Asus ima ponajbolje posloženo sučelje za podešavanje slike i drugih opcija. Premda su neke opcije čudno nazvane ili su nam ostale misterija. Prije svega mislimo na opciju Vivid Pixel koja se zapravo odnosi na podešavanje oštrine slike, kao i na opciju VRR control za koju nam nije do kraja jasno na što se odnosi.

Dostupne su brojne opcije za detaljno podešavanje slike, no na kraju smo utvrdili da je predložak Racing najbolje rješenje, ili pak korištenje Custom predloška uz daljnje podešavanje svjetline i kontrasta.

 

asus-rog.jpg

Asusov dizajn je svakako naglašeno gamerski, a kod ovog monitora svakako posebno do izražaja dolazi osjetno zakrivljen ekran

 

Vraški dobar i ekstremno skup

Sve skupa rezultira izvrsnom kvalitetom slike. Subjektivno gledano, rekli bismo da je ovaj Asusov monitor svakako po tom pitanju u samom vrhu od svih testnih OLED monitora. Zahvaljujući opciji Uniform Brightness možete limitirati maksimalnu svjetlinu kako vas ne bi previše smetale nagle promjene svjetline uslijed promjene sadržaja na ekranu.

Kada govorimo o HDR sadržaju, ovdje svakako preporučamo, kao i kod drugih OLED monitora, koristiti predložak DisplayHDR True Black za najprecizniji prikaz. HDR svakako na ovom monitoru izgleda odlično, iako QD-OLED modeli po tom pitanju ipak ostavljaju malo bolji dojam.

S druge strane, kada govorimo o gaming mogućnostima, onda je ovaj Asusov monitor vjerojatno najkompletniji i ponajbolji monitor na tržištu. Iznimna brzina odziva u kombinaciji s 240 Hz osvježavanjem slike donosi ovom monitoru superioran prikaz bržih scena bez traga od zamućenja slike. Osim toga, ovaj je monitor trenutno jedini OLED monitor s podrškom za neku vrstu BFI tehnologije, odnosno u ovom slučaju, Asusovu tehnologiju ELMB za dodatno smanjenje percepcije zamućenja slike. Međutim, ova je opcija dosta ograničena s obzirom da je dostupna isključivo s osvježavanjem slike od 120 Hz, te pritom ne možete koristiti VRR ili HDR.

Smatramo da je bolje koristiti 240 Hz osvježavanje slike u kombinaciji s VRR tehnologijom za optimalne gaming performanse. Ukoliko svemu pridodamo iznimnu odzivnost uz vrlo malo ulazno kašnjenje, ovaj monitor svakako donosi beskompromisne gaming performanse.

Nema nikakve sumnje da ovaj Asusov monitor spada u probrano društvo ponajboljih gaming monitora na tržištu. Međutim, cijena mu je ekstremno visoka, a nekako nam se čini da je ovako osjetna zakrivljenost ekrana (800R) pomalo pretjerana za monitor veličine od 34 inča.

Usporedni test OLED gaming monitora: Jesen 2024.

Novi vladari gaming scene

Testirali smo ponajbolje OLED gaming monitore na tržištu. Zahvaljujući OLED tehnologiji, ovi monitori omogućuju vrhunsku kvalitetu slike i donose superiorne gaming mogućnosti. Međutim, nisu bez mana. Razotkrivamo glavne nedostatke OLED monitora i odgovaramo na pitanje svih pitanja - isplati li ih se kupiti?

Više informacija

  • Model: ROG Swift OLED PG34WCDM
  • Proizvođač: ASUS
  • Tip: LG WOLED
  • Osvježavanje: 240 Hz
  • Snaga osvjetljenja: 275 nita (uobičajena), 450 nita max. SDR, 1.300 nita max. HDR
  • Kut vidljivosti: 178° (H) / 178° (V)
  • Vrijeme odziva: 0,03 ms (GtG)
  • Dijagonala: 34”
  • Kontrast: beskonačan
  • Rezolucija: 3.440 x 1.440 piksela
  • Priključci: 2x HDMI 2.1, 1x DisplayPort 1.4, 1x USB-C 1x USB-C 3.2 (video, data, power), 2x USB-A 3.2, 1x USB-A 2.0, 1x audio out, 1x SPDIF out
  • Dodatno: Smart KVM, RGB osvjetljenje, Asus ELMB
  • Dimenzije: 786 x 551 x 293 mm
  • Masa: 8,4 kg
  • Plus: dizajn, iznimna opremljenost, veliki broj naprednih gaming opcija, WOLED panel najnovije generacije, vrhunska kvaliteta slike, izvrsne gaming performanse, dva HDMI 2.1 priključka, atraktivno RGB osvjetljenje, podrška za AMD FreeSync i Nvidia G-Sync Compatible, Asusova ELMB opcija za dodatno smanjenje zamućenja slike
  • Minus: visoka cijena, potencijalni rizik od trajnog burn-in-a slike, nema integrirane zvučnike, čitljivost teksta bi mogla biti bolja, osjetna 800R zakrivljenost ekrana neće odgovarati svima
  • Ustupitelj i cijena: ADM, www.adm.hr 1.520 EUR
  • Grand Prix: 4,85
  • Best Buy: 3,43
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus ROG Swift OLED PG34WCDM

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.