AOC Agon Pro AG276QZD

AOC Agon Pro AG276QZD

Najpristupačniji gaming OLED

Cjenovno nešto pristupačniji 27-inčni 1.440p gaming monitor prepoznatljivog dizajna temeljen na prvoj generaciji LG-eve WOLED tehnologije. Prije svega se ističe iznimnom brzinom odziva i 240 Hz osvježavanjem slike, što ga čini pravim odabirom za igranje bržih online igara.

OC spada među proizvođače monitora koji su objeručke prihvatili OLED tehnologiju. Tako da je AOC dosad već predstavio veći broj OLED gaming monitora. Među prvima je bio i ovaj 27-inčni model koji se temelji na LG-evom WOLED panelu prve generacije i posjeduje frekvenciju osvježavanja slike od 240 Hz. Ujedno, trenutno je ovaj AOC-ov model iz AGON Pro serije jedan od cjenovno najpristupačnijih OLED gaming monitora na domaćem tržištu. Dakako, poput svih ostalih OLED monitora, nije osobito jeftin, ali cijena od oko 700 eura djeluje prihvatljivije, posebno u usporedbi s drugim modelima.

 

Atraktivan dizajn

Dizajn ovog monitora je prilično dopadljiv i jedinstven. Dojma smo da je AOC htio dobro naglasiti sve prednosti OLED tehnologije. Nema tu velike mudrosti. Iznimno tanak OLED panel iza kojeg se nalazi ponešto elektronike i potrebni priključci.

Međutim, dizajn stalka je vrlo neobičan. Naime, riječ je o stalku asimetričnog dizajna u obliku peterokuta. U početku djeluje dosta čudno. Poslije se naviknete. U svakom slučaju, jedinstven dizajn stalka izdvaja ovaj AOC-ov monitor iz hrpe drugih gaming monitora na tržištu. Napomenimo da je stalak vrlo robustan i napravljen je od metala. Ostatak monitora je izrađen od kvalitetne plastike. Sve skupa ostavlja vrlo dobar dojam, kako estetski, tako i po pitanju čvrstine.

Odlične su i ergonomske osobine. Imate mogućnost podešavanja po visini za do 130 mm, mogućnost zakretanja u lijevu ili desnu stranu i postavljanja u pivot opciju. Tako da je doista moguće podesiti monitor u najprikladniji željeni položaj. Sa stražnje strane imamo i jednu površinu s RGB osvjetljenjem koja je također, poput stalka, izvedena u obliku nekakvog peterokuta. RGB osvjetljenje je vrlo dobro izvedeno i dostupno vam je nekoliko efekata osvjetljenja, no nalazi se dosta skriveno iza monitora, pa u većini slučajeva nije osobito primjetno.

Kompaktne dimenzije i tanak dizajn ovdje ipak imaju i negativnu stranu u obliku vanjskog strujnog adaptera koji ćete morati negdje smjestiti.

AOC je doista vrlo dobro opremio ovaj monitor. Monitor posjeduje stereo zvučnike (2x5 W), kao i 3,5 mm audio priključak, a također je opremljen s trostrukim USB hubom, premda ovdje nema USB-C priključka. Zanimljiva je priča što se tiče dostupnih videopriključaka. Dostupna su ukupno četiri priključka, po dva HDMI i DisplayPort priključka što je dobra vijest. Nažalost, loša vijest je što HDMI priključci ne podržavaju HDMI 2.1, tako da ste ograničeni na 144 Hz na native rezoluciji od 2.560 x 1.440 piksela prilikom korištenja HDMI priključka. Ovo također znači da nećete moći koristiti neke napredne mogućnosti najnovijih konzola ako ih priključite na ovaj monitor.

 

aoc-agon-pro.jpg

Atraktivan dizajn uz neobično dizajniran stalak, te odlične gaming performanse glavne su odlike ovog 27-inčnog AOC-ovog monitora

 

Provjerena OLED tehnologija

Poput svih ostalih 27-inčnih monitora koji koriste LG-ev WOLED panel prve generacije, površina ekrana ovog AOC-ovog monitora je u mat izvedbi. Ovo jako dobro otklanja problem refleksija okoline i čini ovaj monitor pogodnim za korištenje u jače osvjetljenim prostorijama. Međutim, površinski antireflektivan sloj uzrokuje pojavu jače izraženog tzv. efekta „zrnate slike“.

Za podešavanje svih opcija monitora i parametara slike dostupan je maleni joystick s desne donje strane. AOC već godinama kod svojih gaming monitora koristi dobro nam znano sučelje jasno podijeljeno na podizbornike. Premda ovo sučelje danas više ne izgleda osobito moderno, nudi dobar broj opcija za podešavanje. Osim toga, dostupna vam je AOC-ova aplikacija kojom možete jednostavno i lako unutar Windowsa podešavati sve opcije.

Na raspolaganju vam je nekoliko posebnih gaming opcija poput Shadow Boost, Shadow Color, Sniper moda ili postavljanja brojača fps-a s jedne od strane ekrana. Monitor također podržava AMD-ov FreeSync Premium i Nvidijinu G-Sync Compatible tehnologiju, tako da ste dobro pokriveni što se tiče VRR tehnologija. Na raspolaganju su vam i posebni gamersko orijentirani predlošci za prikaz slike koji nisu osobito korisni, jer ne nude precizan i dovoljno odmjeren prikaz boja, tako da ne preporučamo njihovo korištenje.

 

Brzina mu je vrlina

Za najprecizniji prikaz u SDR načinu korištenja tu je sRGB opcija, a većina će ipak koristiti Native Color ili DCI-P3 opcije za prikaz boja. Nakon toga preporučamo odabir opcije Warm za temperaturu boja i podešavanje kontrasta i svjetline po želji.

Konačan rezultat je svakako odlična kvaliteta slike uz naglašeno vrhunski kontrast, širok vidljivi kut i dojmljiv prikaz boja. Iznimno ujednačeno osvjetljenje po cijeloj površini ekrana je također jedna od prednosti OLED tehnologije. Čitljivost teksta je zadovoljavajuća, premda je poznato kako OLED paneli sa svojom strukturom piksela imaju određenih problema s prikazom teksta.

Prikaz HDR sadržaja je također vrlo dobar. Preporuka je ovdje koristiti predložak DisplayHDR za najbolji prikaz. Primjetno je, međutim, kako ovaj monitor nema dovoljno visoku održivu maksimalnu svjetlinu prilikom prikaza HDR sadržaja, pa HDR ne izgleda toliko impresivno kao kod nekih drugih modela.

S druge strane, gaming performanse su više nego impresivne. Ovaj je monitor kao stvoren za igranje bržih igara. Iznimna brzina odziva u kombinaciji s 240 Hz frekvencijom osvježavanja slike osigurava sliku bez zamućenja, a maleno ulazno kašnjenje iznimnu odzivnost u svakom trenutku.
AOC s ovim monitorom implementira uobičajene tehnologije za sprečavanje trajnog burn-in-a slike poput Pixel orbitera i Pixel refresha. Nakon svaka četiri sata korištenja dobit ćete poruku da je preporučljivo provesti Pixel refresh. Ovaj AOC-ov monitor možete koristiti i s novijom igraćom konzolom, jer podržava 4k signal i 1.440p pri 120 Hz, ali nema podršku za HDMI 2.1, pa nije idealan za korištenje s konzolama.

U konačnici, izvrsne gaming performanse u kombinaciji sa svim pozitivnim osobinama OLED tehnologije čine ovaj monitor odličnim odabirom za gamere, posebno ako igrate brze online igre.

Usporedni test OLED gaming monitora: Jesen 2024.

Novi vladari gaming scene

Testirali smo ponajbolje OLED gaming monitore na tržištu. Zahvaljujući OLED tehnologiji, ovi monitori omogućuju vrhunsku kvalitetu slike i donose superiorne gaming mogućnosti. Međutim, nisu bez mana. Razotkrivamo glavne nedostatke OLED monitora i odgovaramo na pitanje svih pitanja - isplati li ih se kupiti?

Više informacija

  • Model: Agon Pro AG276QZD
  • Proizvođač: AOC
  • Tip: LG WOLED
  • Osvježavanje: 240 Hz
  • Snaga osvjetljenja: 150 nita (uobičajena), 1.000 nita max. HDR
  • Vrijeme odziva: 0,03 ms (GtG)
  • Dijagonala: 27”
  • Kontrast: beskonačan
  • Rezolucija: 2.560 x 1.440 piksela
  • Priključci: 2x HDMI 2.0, 2x DisplayPort 1.4 1x USB-B 3.2 Gen 1, 2x USB-A 3.2 Gen 1, 1x audio out
  • Dodatno: zvučnici 2x5 W, RGB osvjetljenje, multiview podrška PbP i PIP
  • Dimenzije: 604,4 x 396,6 x 233,9 mm
  • Masa: 6,4 kg
  • Ustupitelj i cijena: AOC, www.eu.aoc.com 711,55 EUR
  • Grand Prix: 4,35
  • Best Buy: 4,68
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AOC Agon Pro AG276QZD

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.