BenQ BL2411 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Teška artiljerija Dizajnerski ne toliko uzbudljiv model ispod haube krije IPS matricu koju osvjetljava flicker-free LED

BenQ BL2411

Bez milosti

Osim „ozbiljnih“ karakteristika provjerili smo i kako se BL2411 nosi s ulaznim kašnjenjem, odzivom, te kako se to odražava na gaming. Kratko i jasno - bez problema!

Nakon nekoliko sjajnih monitora baziranih na VA matricama koje je Benq ponudio u nižem srednjem cjenovnom razredu, sada predstavlja još jednu zanimljivost – 24-inčni model s formatom stranica u omjeru 16:10 i rezolucijom od 1920x1200 piksela. Za ugodan rad s dokumentima i mnogo otvorenih prozora BL2411 je odličan izbor, no njegovi apetiti mnogo su veći od toga…

Benq BL2411PT 6

Sa strane Nije među tanjim modelima, ali performanse opravdavaju debljinu. Od priključaka ima DVI, DisplayPort i VGA

 

Kirurški miran i oštar ekran

Naizgled dizajnerski dosadan model pod svojom haubom krije tešku artiljeriju. Radi se o IPS matrici koju osvjetljava tzv. flicker-free LED bez pozadinskog titranja, kao što je slučaj s backlight dimming modelima. Ako imate osjetljivo oko ili osam sati dnevno gledate u pretežno bijelu sliku (Word, Excel...) osvjetljenje bez titraja svakako je dobro došla opcija, kod nekih korisnika čak i primarni zahtjev pri kupovini monitora. Naravno, i 3D monitori sa 120Hz (i više) osvježenjem su svojevrsna alternativa flicker-free tehnologiji, no puno su egzotičnije rješenje od BL2411. Negativna strana 3D monitora njihova je TN matrica, dok Benq posjeduje vrlo kvalitetan IPS s nekim od najboljih predinstaliranih profila za sliku koje smo vidjeli. Naročito režima optimiziranog za čitanje teksta koji slici daje određenu prljavobijelu boju s nešto naglašenijom primjesom žute nijanse. Gledanje u ovako postavljen ekran daje jasnu i mirnu sliku blagog umjerenog osvjetljenja na koje se trebate naviknuti.

Definitivno nije za bilo koju drugu primjenu, osim za čitanje teksta. BenQ BL2411 opremljen je i senzorima za detekciju svjetlosti u okolini (Senseye® Reading Mode i Eye Protect Sensor) pa će po želji (postavkama) korisnika automatski podešavati svoje pozadinsko osvjetljenje. Ništa posebno inovativno s čime se još nismo susreli, no definitivno opcija koju treba pohvaliti. Nažalost, ovi senzori ne mogu potpuno ugasiti monitor kada se korisnik udalji od računala, kao što smo vidjeli na nekim Philipsovim modelima. 

Omjer stranica u visokih 16:10 danas je prava rijetkost i kod mnogih profesionalnih korisnika zna biti osnovni uvjet jer, osim veće površine, tu su i dodatni vertikalni pikseli. Možda naočigled ništa posebno, no unutar nekih specijaliziranih programa razlika od 120 piksela znači jednu alatnu traku više. Istoimena publika mogla bi cijeniti i mogućnost zakretanja (pivotiranje) u tzv. portrait mode, ukratko, opcija i mogućnosti na ovome modelu definitivno ne manjka. Uključena je i pivot opcija

Polako i sigurno do visoke reputacije

Benq se hvali i 100-postotnom sRGB pokrivenosti boja, čime je pogodan za obrade fotografija, uređivanje videosadržaja, ali i svakodnevnu uporabu ako želite jednostavno visoke performanse slike. Boje su precizne i zasićene uz dobar statički kontrast, definicija crne boje u mraku također je dobra za jedan IPS panel, a tzv. IPS glow efekt nije izražen. Očigledno bolju definiciju tamnih tonova mogu dati isključivo paneli temeljeni na VA matricama.

Na našem primjerku uniformnost pozadinskog osvjetljenja bila je odlična, u checkerboard ANSI testu sva su tamna polja imala mjerne vrijednosti čija je varijacija od najsvjetlijeg do najtamnijeg bila unutar granice od pola luksa, što je zaista dobar rezultat. Premaz ekrana je antirefleksivan te upija svjetlost umjesto da je reflektira prema gledatelju, baš onako kako volimo. Zbog toga monitor ne djeluje pretjerano atraktivno, no to je danak koji uzima “profi-look”.

Također, spomenuta folija koju Benq stavlja preko svojih panela bolje nam je sjela od one poznate Dellove koja često zna biti problematična, ovisno o poziciji i tipu svijetla u prostoriji itd. Ukratko, BL2411 je jedan od najbolje „zaokruženih“ monitora (uzmemo li u obzir prave high-end performanse koje posjeduje) u 2014. godini. Nije jeftin i ima mnogo razvikanije konkurente u klasi koji na papiru imaju barem djelomice slične karakteristike, ali ne i identične.

Izrazito mirne i oštre slike, odlične uniformnosti i tonova boja koji ne odstupaju od realnih vrijednosti, već u predinstaliranim profilima BL2411 je ozbiljan kandidat za 16:10 monitor godine u srednjem višem cjenovnom razredu.

Više informacija

 • Model: BenQ BL2411
 • Ukupna ocjena: 4,7
 • Performanse: 5
 • Isplativost: 5
 • Kvaliteta: 5
 • Proizvođač: BenQ
 • Tip: IPS
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 24”/1920x1200/ 16:10
 • Statički/dinamički kontrast:: 1000:1/20 000 000:1
 • Snaga osvjetljenja: 300 cd/m2
 • Kut vidljivosti: 178/178
 • Vrijeme odziva: 5ms (GTG)
 • Priključci: DVI, DisplayPort, VGA
 • Dodatno: pivot, Senseye 3
 • Dimenzije: 436 x 660 x 250 mm
 • Masa: 6,7 kg
 • Plus: 16:10 format ekrana i 1200p, prikaz boja i gamut, uniformnost osvjetljenja, antirefleksivna folija, flicker-free LED osvjetljenje, pivotiranje i Senseye 3
 • Minus: nema USB hub
 • Ustupitelj i cijena: Eurotrade, Tel.: 01/6531 230, www.eurotrade.hr, cijena: 2.644,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za BenQ BL2411

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

BenQ BL2411 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.