NEC MultiSync EA244UHD - 5.0 out of 5 based on 1 vote
4K na 24 inča Izvrsna oštrina, no Windowsi još uvijek ne znaju iskoristiti toliku rezoluciju

NEC MultiSync EA244UHD

Referenca LCD-a

DPI od 185 piksela, njihov ukupan broj na ovom monitoru  jednak je zbroju četiri FullHD ekrana, bogata oprema i zvjerske performanse uz G-B LED osvjetljenje glavni su aduti NECova high-end profesionalnog monitora

Ono što Samsung ili Dell predstavljaju u segmentu visoke klase profesionalnih računalnih monitora to jedan Eizo ili NEC znače u high-end domeni. Referentne klase ovih proizvođača najbolje su što novac može kupiti kada je u pitanju LCD ekran. Zato se monitori ovih proizvođača koriste u TV-studijima, digitalnom tisku ili u medicinske svrhe, zbog čega NECov model ima podršku za DICOM SIM gamut boja. Nisu namijenjeni casual web-surfanju, pisanju dokumenata ili igranju jer su za to jednostavno – preskupi. Ipak, bez obzira na to, NEC je unutar OSD-a ponudio i poseban profil za gaming pa ako netko želi…

NEC MultiSync EA244UHD

Još uvijek Unatoč ogromnoj rezoluciji za jedan monitor, novi mobiteli na 5 inča nude 2,5 puta više piksela po inču

 

Gledanje u papir

NECov model dolazi u 24 inča, 16:9 formatu i ima UHD rezoluciju. Upotrebljavati ovaj monitor bez DPI skaliranja, koje u Windowsima 8.1 napokon dobro radi, prava je tortura. Ako kojim slučajem i poželite potpunu nativnu rezoluciju uz mapiranje piksela 1:1, vrlo ćete brzo odustati od toga. Tekst je gotovo nemoguće čitati s udaljenosti od 60-ak centimetara. Monitor upotrebljava naprednu IPS matricu s također ne tako uobičajenim G-B LED osvjetljenjem - inače smo naviknuli na klasičan White-LED, što u konačnici pruža još veći gamut boja. Postolje monitora omogućava mu zakretanje po visini ali i rotaciju u portret orijentaciju.

Na stražnjoj strani, osim videoulaza, naći ćete i USB 3.0 hub s dva porta (uz jedan na boku) te audioulaz. Od priključaka za video, tu je pomalo nelogičan single-link DVI (omogućava prijenos do FullHD rezolucije), čak dva DisplayPorta i HDMI konektora. Treba napomenuti i kako HDMI dozvoljava tek 30 FPS-a uz punu 3840x2160 rezoluciju, zato je za spajanje optimalno DP sučelje, a na ovakvom modelu sve ostalo, zapravo, nema mnogo smisla. Od ekskluzivnih konektora tu su ulaz odnosno izlaz za (vlastiti standard) ControlSync tehnologiju.

Ona omogućava povezivanje ukupno pet monitora u seriju i centralizirano postavljanje parametara (kalibrirane) slike, npr. ako želite postaviti neki profil slike na jedan monitor, možete to učiniti na svih pet odjednom, a monitore je moguće serijski i isključiti ili uključiti po želji. Kontrole OSD izbornika nisu fizičke tipke, već one osjetljive na dodir, a izbornik, osim standardnih postavki za svjetlinu i boje, nudi opciju dinamičkog postavljanja osvjetljenja. Human Sensor tehnologiju, koju smo vidjeli i na Philipsovim modelima, NEC je ugradio u ovaj monitor. Radi se o senzoru koji detektira pokret i prisutnost korisnika uz računalo, pa ako je on odsutan, monitor može biti podešen da smanji intenzitet osvjetljavanja i time štedi energiju.

 

Sekundarni monitor

Prvo s čime smo isprobali NECov model su UHD fotografije. U „Eco“ režimu saturacija boja i temperatura svijetlih tonova nije bila potpuno impresivna, no razlog za to je NECovo nastojanje da zadovolji kriterije potrošnje kako bi EA244UHD opremio „zelenim“ Energy Star logotipom. Ako kupite ovaj monitor, svakako pokušajte zaobići rad u eco-režimu jer će ozbiljno naštetiti performansama koje je ovaj monitor spreman isporučiti, a one su goleme.

Kada smo to ispravili (bez dinamičkog osvjetljavanja, Human Senzora) te podesili monitor prema svojim zahtjevima, pregledali smo nekoliko crnobijelih fotografija. Detalji koji su bili prisutni u tonalitetu sive i crne boje ostavljaju konzumentske monitore daleko iza sebe.Ako se bavite ozbiljnim editiranjem fotografija, ovako nešto je must have. Kako smo imali priliku izravno usporediti NEC s 27-inčnim Dellom U2713H koji nam je bio na radnom stolu, možemo zaključiti da su gamutom ova dva monitora vrlo blizu, no oštar prikaz Dell-a zasjenio je NEC sa svojih 8 milijuna piksela. Reći da NEC ima oštru sliku naprosto je podcjenjivanje ovog monitora.

U radu s aplikacijama to ne dolazi toliko do izražaja (iako svaka ikona djeluje kao da je otisnuta na papiru), no EA244UHD s fotografijama visoke rezolucije naprosto blista. Primjenu ovog monitora vidimo kao sekundarni ekran na PC-u koji se upotrebljava za obavljanje nekih specifičnosti. Izmjerili smo i odstupanja u svjetlini na devet polja šahovnice ekrana (primijenili smo klasičan ANSI kontrast test), i ona su bila do vrijednosti 1 lux, što je itekako impresivno. Budući da i skupi modeli monitora/TV-a imaju često problema s clouding efektom, NEC je vrlo ravnomjerno osvijetljen.

Ovaj monitor definitivno nije za kućnu primjenu i ako razmatrate kupovinu takvog ekrana, imajte na umu da bez OS-a koji podržava skaliranje sučelja i teksta EA244UHD nije ugodno upotrebljavati.

Više informacija

 • Model: NEC MultiSync EA244UHD
 • Ukupna ocjena: 4,6
 • Performanse: 5
 • Isplativost: 4
 • Mogućnosti: 5
 • Proizvođač: NEC
 • Tip: LED LCD (16:9) / Matrica: AH-IPS
 • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 24 inča/UHD (3840x2160)
 • Statički/dinamički kontrast:: 1000:1
 • Snaga osvjetljenja: 350cd/m2
 • Kut vidljivosti: 178/178
 • Vrijeme odziva: 6 ms
 • Dodatno: Human Sensor, ControlSync, USB 3.0 Hub,VESA
 • Dimenzije: 558,2 x 334,3 x 72,0 mm
 • Masa: 8,7 kg
 • Plus: Gamut od 99,3 % po Adobe RGB-u, detaljnost reprodukcije tamnih (sivih) tonova boje, referentni prikaz grayscale ljestvice, oštrina, uniformnost osvjetljenja, USB 3.0 Hub, pivotiranje
 • Minus: Uvjetno govoreći - cijena, pojava određenog motion blur-a pri rubovima objekata u 60 FPS testu
 • Ustupitelj i cijena: HFC Grupa d.o.o., www.hfcgrupa.com/hr, cijena: 11.840,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za NEC MultiSync EA244UHD

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

NEC MultiSync EA244UHD - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.