Samsung Odyssey G5A S27AG500 - 4.0 out of 5 based on 1 vote
Samsung Odyssey G5A S27AG500

Samsung Odyssey G5A S27AG500

Skriveni adut

Zanimljiv mainstream gaming monitor koji se, za razliku od drugih Samsungovih modela, temelji na IPS tehnologiji uz ravan ekran. Odlikuju ga moderan dizajn uz odličnu ergonomiju, brz odziv, vrlo dobra kvaliteta slike i odlične gaming performanse. Opremljenost mu nažalost nije jača strana.

Kada su nam konačno iz Samsunga na test stigli njihovi najnoviji Odyssey gaming monitori. naivni kakvi jesmo. očekivali smo zakrivljene QLED modele. Nakon što smo monitore raspakirali iz kutija uslijedio je pravi šok! Ugledali smo ravan ekran! Dobro, pomislili smo. Samsung je ipak odlučio na tržište izbaciti i poneki gaming VA monitor s ravnim ekranom.

 

Samsungov IPS eksperiment!

Međutim, nakon što smo ovaj monitor spojili s našim testnim računalom, bilo je jasno kako od VA matrice ovdje nema ni traga ni glasa. Štoviše, ovaj je Samsungov mainstream gaming monitor temeljen na IPS tehnologiji!

Okej, Samsung je i ranije na tržištu redovito nudio svoje PLS monitore, što je Samsungova tehnologija ekvivalentna IPS-u. Međutim, kada su u pitanju gaming monitori, Samsung se dosada isključivo oslanjao na VA tehnologiju. Ukratko, Samsungov Odyssey G5 klasičan je mainstream gaming monitor predstavljen 2021. godine koji dijeli specifikacije s velikim brojem ostalih testiranih monitora. U prijevodu se temelji na IPS tehnologiji, rezolucija je 1440p, a frekvencija osvježavanja slike iznosi 165 Hz.

 

Samsung LS27AG500 5

Samsung se ipak svojski potrudio po pitanju dizajna tako da je ovaj monitor dosta prepoznatljiv i atraktivan, premda bez nekih posebnih dodataka u pogledu RGB osvjetljenja ili nečega sličnog.

Dizajn je vrlo jednostavan, ali efektan. Postolje je izvedeno u obliku slova V, a ekran je fiksiran na osebujan stalak koji omogućuje vrlo široki raspon podešavanja visine od 120 mm. Konstrukcija je solidna, premda je monitor u najvećoj mjeri izrađen od plastike. S druge su strane ergonomske mogućnosti odlične. Podešavanje po visini već smo spomenuli, a dostupno je i zakretanje od -30° do 30°, podešavanje nagiba, kao i pivot opcija.

 

Impresivna brzina

Za razliku od nekih drugih modela Odyssey gaming serije, prsten sa stražnje strane čisto je dekorativne prirode jer ovdje nema RGB osvjetljenja. Spomenimo još jedan zgodan detalj. Sa stražnje strane postolja nalazi se gumena kopča koju možete koristiti da urednije posložite kabele. Nažalost opremljenost ovog Samsungovog monitora osjetno je manje impresivna od dizajna i ergonomije. Rekli bismo čak vrlo siromašna za gaming monitor 2022. godine. Pronašli smo samo dva videoizlaza i audio priključak za slušalice.

 

Samsung LS27AG500 4

Samsung se i dalje za podešavanje slike oslanja na maleni joystick sa stražnje strane monitora, a ovdje su prisutne i tri tipke za brzi pristup pojedinim predlošcima. Ovakvo rješenje vrlo je intuitivno uz jasno organizirane izbornike i lako dostupne opcije te je Samsungov izbornik za podešavanje slike jedan od najboljih. Na raspolaganju vam je doista velik broj predefiniranih predložaka za prikaz slike, međutim nisu previše funkcionalni, uključujući sRGB predložak koji bi trebao ponuditi najprecizniji prikaz. Preporučujemo koristiti custom opciju te smanjiti razinu intenziteta crvenog kanala. Uz malo podešavanja moguće je postići vrlo dobru kvalitetu slike, no za potpunu precizan prikaz boja kalibracija je nužna.

Što se tiče gaming opcija, Samsung nudi primjerice Black Equalizer, Virtual Aim Point, ali i zanimljivu opciju Ultrawide Game View koja prebacuje sliku u format 21 : 9 i rezoluciju na 2560 × 1080 bez mogućnosti korištenja adaptive synca.

 

Bolji od konkurencije?

Izbornik za podešavanja overdrivea nudi ukupno 4 opcije, što uključuje i MBR opciju, odnosno Samsungovu inačicu BFI tehnologije. Optimalno je odabrati opcije Standard ili Faster. Standard ako koristite adaptive sync tehnologije u dosta širokom rasponu frame ratea, a Faster ako igrate s velikim brojem sličica u sekundi, na 165 Hz. Istaknimo kako nećete moći nakon uključivanja adaptive sync tehnologije podešavati overdrive, tako da ste osuđeni na opciju Standard. Monitor je FreeSync i G-Sync compatible tako da nudi odličnu podršku za adaptive sync.

Gaming performanse također su više nego dobre. Bilo da govorimo o igranju na 165 Hz ili na nešto nižem frame rateu, ovaj monitor se ističe mirnom slikom bez puno zamućenja uz vrlo nizak input lag.

 

Samsung LS27AG500 1

Monitor nazivno podržava HDR, čak je maksimalna svjetline respektabilna, no HDR performanse nisu osobite. Slabiji kontrast jedan je od ključnih uzroka toga. Također naglasimo kako je pravilno prepoznao 4K signal s PS5 i može se bez problema koristiti s konzolom što uključuje i HDR podršku, ali uz ograničenje na 60 Hz.

Samsungova verzija IPS gaming monitora svakako se pokazala vrlo uspjelim eksperimentom i usporediva je s ostalim brzim 165-hercnim monitorima uz bolji dizajn i odličnu ergonomiju. Malo nas je razočarala opremljenost koja nije na razini novijih monitora, ali u konačnici ukupan omjer cijene i performansi više je nego dobar.

 

Samsung LS27AG500 2

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Odyssey G5A S27AG500

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Odyssey G5A S27AG500 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.