LG 34UC89G-B: Stariji brat u obitelji

LG 34UC89G-B: Stariji brat u obitelji

Od tri gaming monitora u LG ponudi odlučili smo se za najbolji jer nas, naravno, zanima može li monitor relativno niske rezolucije pružiti iskustvo vrijedno traženog novca.

LG ima liniju UltraWide monitora fokusiranih na gaming publiku, što se, uostalom, brzo zaključi po njihovu dizajnu. Izvana su gotovo potpuno isti, no tehničke specifikacije prilično ih jasno razlikuju. Najpovoljniji ima 6-bitnu reprodukciju boja koja se a-FRC tehnologijom diže na 8 bitova, poput monitora starih deset godina. Maksimalna brzina osvježavanja panela je 75 Hz, a svjetlina iznosi solidnih 250 nitsa.

Tehnologija panela je IPS, što znači i dobro poznato curenje bijele boje na rubovima kod tamnih scena, kao i minimalnu responzivnost od 5 milisekundi koja je obično ipak nešto veća. Pomicanjem na srednji model napokon dobivamo performanse dostojne gaming imena. Rezolucija je kao i kod svih 2560 x 1080 piksela, no sada se brzina osvježavanja diže na 144 Hz te podržava Freesync tehnologiju, koja sprječava trganje slike kada framerate monitora i grafičke kartice nisu jednaki. Ostali detalji su kao i kod ostalih, no jedan podatak bi vas mogao buniti, a to je spektar boja koje može prikazati. Dok druga dva imaju označeno 99% sRGB spektra, srednji ima 72% NTSC spektra, što je više-manje jednaka vrijednost, samo drugačije napisana.

Tako dolazimo do verzije koju imamo na testiranju. Ovo je, takoreći, njihova flagship gaming verzija UltraWide FullHD monitora koja je oko 40% skuplja od srednje verzije. Zašto? Zato jer ima Nvidijin G-Sync. Zahvaljujući njemu brzina osvježavanja diže se na 166 Hz. Svjetlina je malo viša od ostalih i iznosi 300 nitsa, dok ostatak specifikacija ostaje isti. Mi smo ga isprobavali možda više nego što je bilo potrebno, no morali smo se uvjeriti u performanse i funkcionalnost različitih mogućnosti jednom kada je monitor uparen s GTX 1080. Naime, s obzirom na brzinu monitora trebat će vam i solidna grafička kartica kako biste iskoristili sve što on nudi. Ako nikada niste sjeli za monitor od 144 Hz, svakako vam preporučamo da jedan isprobate prije kupnje, pa makar samo micali kursor po desktopu, razlika će odmah biti primjetna. A tek kada zaigrate na tim brzinama, shvatit ćete ostale gamere koji ih toliko zagovaraju.

lg monitor 34
Monitor ima i blagu zakrivljenost od 38000R koja taman približava rubove pogledu, a da ne izgleda čudno. IPS ekran nudi odlične kutove gledanja i veću svjetlinu, no to kao manu ima i svjetlije crne boje, a iz rubova, kao i kod svakog IPS panela, „curi“ bijela svjetlost. Drugi problem, koji će neki odmah istaknuti, relativno je niska rezolucija od 2560 x 1080 piksela. Možda neke malo buni zato jer se radi o UltraWide rezolucijama, no sljedeća popularna iznosi 3440 x 1440 piksela, gdje se javlja jednostavan problem, a to je limit DisplayPort standarda. Naime, na toj višoj rezoluciji maksimalna brzina bila bi oko 120 Hz, uz napomenu da imate grafičku karticu koja može izbacivati toliko piksela i zadržati solidnu kvalitetu u igrama. 4K 144 Hz paneli dolaze oko proljeća 2018. godine, što znači da bi se nakon toga mogli pronaći i UltraWide monitori viših rezolucija koji bi podržavali 144 Hz, no za sada ako želite frekvencije koje ovaj monitor podržava, a to je do 165 Hz, morat ćete se držati navedene rezolucije. Činjenica da prikazuje 99% sRGB boje znači da će gotovo sav sadržaj biti prikazan kako su ga njihovi kreatori zamislili, jer da podržava veću količinu boja, slike bi bile nerealno zelene u većini sadržaja.

Na kraju dana, ovo je odličan gaming monitor na koji se nitko tko ga kupi neće požaliti i koji je prirodna evolucija s klasičnih FullHD gaming monitora. Problem koji ostaje je restriktivna cijena te činjenica da je samo zbog G-Sync tehnologije od Nvidije ovaj monitor skuplji za oko 40%.

Više informacija

  • Model: LG 34UC89G-B
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Deklarirani odziv(GtG): 5 ms
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Mogućnosti: 5
  • Proizvođač: LG
  • Dijagonala /rezolucija /omjer stranica: 34 inča / 2560 x 1080 piksela / 21:9
  • Snaga osvjetljenja: 300 nitsa
  • Kontrast: Mega
  • Priključci: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, USB 3.0 In x1, USB 3.0 Out x2
  • Dodatno: Nvidia G-Sync
  • Plus: Brzina osvježavanja panela, IPS kvaliteta, dodatne opcije
  • Minus: Slabe mogućnosti nagiba monitora, sjajna plastika, cijena
  • Ustupitelj i cijena: LG Hrvatska, www.lg.com/hr, 7.000,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za LG 34UC89G-B: Stariji brat u obitelji

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

LG 34UC89G-B: Stariji brat u obitelji - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.