Shuttle DL30N

Shuttle DL30N

Kompaktni industrijski profesionalac

Iznimno male dimenzije, mala potrošnja energije, bešuman rad i tehnološki modernija hardverska platforma glavne su odlike novog Shuttleovog mini računala namijenjenog poslovnoj i industrijskoj primjeni. Posebno naglašavamo i vrlo dobru opremljenost koja uključuje 8 USB priključaka i dva 2,5 Gb mrežna priključka.

Shuttle je već duži niz godina posebno prepoznatljiv na tržištu po svojim mini računalima, kojih u ponudi imaju doista veliki broj. Shuttleova XPC Slim serija Mini barebone računala posebno se ističe malim dimenzijama, s obzirom na ukupnu zapreminu od 1 litre, i bešumnim radom. Ova su mini računala prvenstveno namijenjena poslovnoj i industrijskoj primjeni, prije svega kod digitalnih kioska, POS blagajni ili za računala koja su namijenjena za izvođenje pojedinih aplikacija koje se temelje na pristupu mreži u klijent/serverskim postavkama. Međutim, ova se mini računala mogu koristiti i za multimedijalne svrhe, pri čemu vam mogu omogućiti reprodukciju 4k video sadržaja.

 

Shuttle-DL30N-2.jpg

 

Shuttle-DL30N-1.jpg

Unutrašnjost je vrlo uredna i omogućuje jednostavnu instalaciju radne memorije i diska

 

Kompaktan poslovnjak

Shuttle je nedavno predstavio novi model DL30N unutar XPC Slim serije mini računala, koji smo imali priliku testirati. Riječ je o nasljedniku DL20N modela koji sada donosi tehnološki moderniju i napredniju hardversku platformu, kao i neka druga poboljšanja, prvenstveno dva 2,5 GbE LAN mrežna priključka.

Shuttleov DL30N temelji se na novijoj hardverskoj platformi koja uključuje integrirani Intelov procesor N100 koji posjeduje ukupno četiri jezgre i temelji se na Alder Lake arhitekturi, te se ističe vrlo štedljivim radom s obzirom na iznimno malu maksimalnu potrošnju energije od 6-7 W.

Shuttle se ovdje također odlučio na korištenje naprednije i brže DDR5 memorije maksimalne brzine od 4.800 MHz. Intelov procesor N100 posjeduje integrirani grafički čip Intel UHD Graphics koji podržava DirectX 12.1, te omogućuje nesmetanu reprodukciju 4k video sadržaja, a ima i vrlo dobre mogućnosti video kodiranja zahvaljujući Intelovoj Quick Sync Video tehnologiji.

Shuttleov DL30N je mini barebone računalo koje dolazi s procesorom integriranim na matičnu ploču, a kako biste ga mogli koristiti, morat ćete samostalno pribaviti i ugraditi odgovarajuću memoriju i disk za pohranu podataka.

Što se tiče samog dizajna, DL30N je iznimno kompaktno mini računalo ukupne zapremine od 1,35 litre, te mase od svega 800 g. Vanjska konstrukcija djeluje vrlo robusno i čvrsto, što svakako odgovara prije svega poslovnoj i industrijskoj namjeni. Ovo mini računalo možete koristiti u horizontalnom ili vertikalnom položaju, a možete ga i putem priloženog VESA 75/100 mm adaptera montirati, primjerice, direktno iza monitora. Predviđeno je za 24/7 rad, pri čemu svakako treba paziti da uvijek bude osigurana odgovarajuća cirkulacija zraka za potrebno hlađenje.

 

Tehnološki unaprijeđen

Naime, ovo mini računalo ne posjeduje ventilator, što znači da je posve bešumno u radu. Procesor je hlađen omanjim pasivnim aluminijskim hladnjakom koji sasvim dobro obavlja svoju zadaću. S računalom dolazi vanjski strujni adapter snage 65 W, što je više nego dovoljno za stabilan rad.

Unutrašnjost je vrlo uredna, što omogućuje jednostavnu instalaciju i održavanje. U ovom slučaju moći ćete instalirati prvenstveno radnu memoriju i disk za pohranu podataka. Što se tiče radne memorije, ovdje nalazimo samo jedan SO-DIMM DDR5 utor s podrškom za maksimalnih 16 GB DDR5 memorije brine do 4.800 MHz.

Spomenimo još kako je memorija ograničena na jednokanalni način rada. Što se tiče pohrane podataka, na raspolaganju vam je mjesto za ugradnju 2,5-inčnog SSD-a ili tvrdog diska maksimalne debljine od 9,5 mm. Nadalje, nalazimo jedan M.2 PCIe 3.0 x2 utor za ugradnju bržih NVMe diskova, što svakako preporučamo. Osim toga, nalazimo M.2 2230E utor predviđen isključivo za ugradnju WLAN modula. Nažalost, ovaj ćete modul trebati pribaviti sami kako biste osigurali mogućnost korištenja bežične mreže. Kao dodatna opcija dostupan je i LTE/4G modul koji možete ugraditi na mjesto 2,5-inčnog diska.

Shuttleov DL30N je vrlo dobro opremljeno mini računalo. S prednje strane nalazimo četiri USB 3.2 Gen 1 priključka (5 Gbps), kao i posebne audio priključke za slušalice i mikrofon. Sa stražnje strane nalazimo velik broj priključaka. Ovdje su dodatna četiri USB 3.2 Gen 1 priključka, kao i dva 2,5 GbE mrežna priključka temeljena na Intelovim 226LM čipovima, te dva serijska RS232 priključka.

 

Shuttle-DL30N-3.jpg

Ovo je mini računalo vrlo dobro opremljeno. Posebno izdvajamo osam USB 3.2 priključka (po četiri s prednje i stražnje strane), te vrlo korisna dva 2,5 GbE mrežna priključka

 

Štedljivi malac

Svakako jedna od zanimljivih osobina ovog mini računala je podrška za istovremeni prikaz slike na ukupno tri monitora. Pritom ovdje nalazimo dva moderna digitalna videoizlaza s podrškom za 4k pri 60 Hz, te jedan stariji analogni videoizlaz s podrškom za maksimalnu rezoluciju od 1.920 x 1.200 piksela.

U odnosu na svojeg prethodnika, DL30N ima četiri dodatna USB 3,2 Gen 1 priključka, kao i dva 2,5 GbE mrežna priključka. Jedino je šteta što Shuttle ovdje nije odlučio dodati i barem jedan USB 3.2 Gen 2 priključak.

Ključna prednost ovog mini računala svakako je impresivna kombinacija povoljne cijene, minijaturnih dimenzija, vrlo male mase, iznimno male potrošnje energije i bešumnog rada. Ugrađeni procesor nije osobito brz za današnje pojmove, no četiri jezgre su sasvim dovoljne za većinu aplikacija.

Također, reprodukcija 4k sadržaja nije nikakav problem za ovo računalo, što mu daje dodatne prednosti. Maksimalnih 16 GB radne memorije bit će dovoljno za uobičajene aplikacije. Nadalje, imajte na umu kako ćete ovdje morati koristiti neki moderniji 64-bitni OS. Ono što je svakako impresivno jest vrlo mala potrošnja energije koja omogućuje značajnu uštedu, posebice prilikom konstantnog 24/7 rada. Shuttle je najavio kako će uskoro biti dostupni i DL30N modeli s nešto bržim procesorima poput onog s osam jezgri.

U ovakvom izdanju, Shuttleov DL30N je prije svega prikladan za poslovnu i industrijsku primjenu, posebice s naglaskom na aplikacije koje zahtijevaju stalan pristup mreži. Napomenimo kako uređaj podržava i uključivanje i isključivanje na daljinu, za što je predviđen poseban priključak sa stražnje strane.

Sve u svemu, Shuttleov DL30N odlično je dizajnirano i vrlo štedljivo mini računalo koje nudi jako dobru opremljenost i ima sve potrebno za odgovarajuću profesionalnu primjenu.

 

tablica-shuttle.jpg

 

Više informacija

  • Model: DL30N
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Performanse: Vrlo dobre
  • Isplativost: Vrlo dobra
  • Dojam: Vrlo dobar
  • Proizvođač: Shuttle
  • Procesor: Intel N100, Alder-Lake N, četiri jezgre, 3,4 GHz maksimalni takt, TDP: 6 W
  • RAM: 1x SO-DIMM DDR5 4.800 MHz 16 GB maksimalni kapacitet
  • Grafički sustav: Intel UHD Graphics
  • Memorija: 1x M.2 2280M podrška za NVMe/PCIe 3.0 x2 i SATA, 1x M.2 2230E PCIe 3.0 x1 (podrška za WLAN kartice), 1x 2,5“ SATA utor za tvrdi disk ili SSD max. debljine do 9,5 mm
  • Mreže: Dual 2,5 Gb LAN Intel 226LM
  • Audio: Realtek ALC888S
  • Ostali konektori: 8x USB 3.2 Gen 1 5Gbps, 1x HDMI 2.0b, 1x DisplayPort 1.4a, 1x VGA/D-Sub, audio priključak za slušalice, audio priključak za mikrofon, čitač SD kartica, 2x Serial Port (RS232)
  • Napajanje: vanjski adapter 65 W
  • Dimenzije i masa: 190 x 165 x 43 mm, zapremina 1,35 litre Masa: 800 g
  • Plus: cijena, dizajn, robusna izrada, iznimno kompaktne dimenzije, mala masa, iznimno mala potrošnja energije, bešuman rad, jednostavna instalacija i održavanje, podrška za tri monitora (dva digitalna 4k izlaza), podrška za 4k reprodukciju videa, dva 2,5 Gb LAN priključka, osam USB 3.2 Gen 1 priključaka
  • Minus: skromne performanse ugrađenog procesora, dolazi bez WLAN modula, izostanak podrške za USB 3.2 Gen 2, podrška za maksimalnih 16 GB radne memorije
  • Ustupitelj i cijena: Shuttle www.shuttle.com Cijena: 305 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Shuttle DL30N

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.