MAKERbuino - 3.3 out of 5 based on 3 votes
MAKERbuino

MAKERbuino

DIY igraća konzola

Zašto biste radili video igre kad možete napraviti vlastitu igraću konzolu.

Ogroman uspjeh MAKERBuina na Kickstarteru prestat će vas začuđivati jednom kad uzmete ovu igraću konzolu u ruke. Čak i ako mislite da su klasične prijenosne konzole mrtve, MAKERBuino ćete s guštom igrati u javnom prijevozu, ostavljajući mobitel, koji bez problema može gurati GTA: San Andreas, u džepu.

Odmah nam se dopao MAKERBuinov retro, otvoreni, transparentni, da ne kažemo hipsterski dizajn. Naime, PCB pločica i sve potrebne komponente na njoj zašarafljeni su između dvije plastične, laserski izrezane pločice. Kako su pločice transparentne (barem su bile na našem modelu), a između njih i PCB-a nema nikakve druge zaštite, možete vidjeti kako i gdje je sve zalemljeno. Naravno, ako ste MAKERBuino komplet dobili nesastavljen, za razliku od nas koji smo na test dobili gotovu konzolu (ne hvalimo se :( ), i sami ćete u procesu izrade uređaja naučiti što, gdje, kako i zašto treba staviti.

Lucija igra 3 1

IGRE Uglavnom su klonovi popularnih naslova iz 80-ih, a kad vam dosade, sami možete isprogramirati i prebaciti svoje

Upravo ovaj aspekt izrade vlastite konzole, makar i po tuđoj shemi, mnogima je bio glavni mamac za kupnju/narudžbu preko uspješne Kickstarter kampanje. Naime, na tržištu već postoji slična Gamebuino konzola, namijenjena za učenje programiranja (video igara), no ona se prodaje “na gotovo”. Usto, ima nešto drugačiji dizajn i manju funkcionalnost. MAKERBuino ima veće dimenzije, tipke, kotačiće za analogno podešavanje pozadinskog osvjetljenja i glasnoće zvuka, 3,5 mm utor za slušalice, tipku za gašenje zvuka te breakout header za spajanje dodatnih, opcionalnih komponenti. Valja napomenuti da su Gamebuino i MAKERBuino softverski međusobno kompatibilni pa se iste igre mogu igrati na oba uređaja.

Igre, glazba i video

Softver MAKERbuino konzole se bez problema može “nadograđivati” novim igrama. Dva su načina prebacivanja igara na MAKERBuino: upload preko Arduino IDE sučelja (kad je konzola spojena preko microUSB kabela na računalo) te pohrana na SD karticu (nužna za veće igre i datoteke). Prvi način je kompliciraniji jer morate skinuti i instalirati Arduino IDE i Gamebuino library. S druge strane, SD karticu jednostavno trebate umetnuti u računalo i kopirati .HEX datoteku igre na nju.

Naravno, morate imati dovoljno mjesta na SD kartici, ali čak i ona od 128 MB će biti dovoljna s obzirom da je veličina većine igara za ovu konzolu cca 100 KB. MAKERBuino dolazi s 30-ak predinstaliranih naslova, a nove igre se mogu skinuti direktno sa stranice proizvođača, Gamebuino galeriji ili na drugim 3rd party web stranicama. Igre su kratke i zabavne. Većina igara su klonovi nekog popularnog naslova iz 80-ih, poput Tetrisa, Breakouta, Ponga i Sokobana, ali se vode pod nešto izmijenjenim imenom kako bi autori izbjegli tužbu za kršenje copyrighta. Na MAKERbuinu možete također možete slušati 8-bitnu glazbu (u 8-bitnom .raw formatu) i gledati monokromatski video (u .3gp ili .jvd formatu).

Makerbuino 4

ŠARAFI I VIJCI Prozračan dizajn konzole daje vam jasan pogled na sve komponente

Autor jonnection napravio je sjajan demake MC Hammerova “U Can’t Touch This” video spota koji morate pogledati. Bateriju tijekom jednotjednog korištenja, uglavnom u kraćim seansama od po pola sata, nismo uspjeli isprazniti, što čini ovaj uređaj idealnim za razna putovanja. Nažalost, uređaj nema indikator baterije koji bi vam javio stanje baterije kad se uređaji prazni ili puni.

Geekovski gagdet

Od nekih mana uređaja, spomenuli bismo povremene probleme s ekranom. Zna se dogoditi da pikseli potpuno izblijede, bez obzira na kut gledanja. Također, u igrama gdje je potrebna brza reakcija, tipke vam se mogu činiti pretvrdima. Osim toga, prvih par puta nam je bilo malo teže izvaditi SD karticu iz utora.

Makerbuino 3

COOL FAKTOR OVER 9999 Garantiramo vam da će svi vaši prijatelji biti ljubomorni kad vide vašu novu konzolu

Napominjemo, ovo se odnosi na mane u kategoriji uređaja, nije usporedba s klasičnim komercijalnim prijenosnim konzolama. MAKERBuino se ionako po performansama i specifikacijama ne može uspoređivati s klasičnim prijenosnim konzolama. No to mu nije ni poanta. Želite li za manje od 300 kuna kupiti konzolu s dobrom grafikom, opcionalnim multimedijalnim mogućnostima i/ili klasičnim igrama, bolje da na oglasima potražite stari Nintendo DS ili Sony PSP. Međutim, želite li iz prve ruke saznati kako se konzole i igre rade, MAKERBuino je odličan izbor.

Više informacija

  • Ukupna ocjena: 4,8
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Cool Faktor: 5
  • Proizvođač: MAKERBuino
  • Procesor: ATmega328 mikrokontroler s radnim taktom od 16 MHz
  • Memorija: 2 KB RAM / 32 KB flash memorije / SD kartica 512 MB (standardno dolazi sa 128 MB, moguće proširenje do 2 GB)
  • Zaslon: 45 x 45 mm, 84 x 48 px, 8-bita, LCD
  • Baterija: Li-Poly 900 mAh
  • Dimenzije i masa: 130 x 60 x 25 mm / 240 g
  • Dodatno: Zvučnici, pozadinsko osvjetljenje
  • Plus: DIY igraća konzola, dolazi s 30-ak predinstaliranih igara, multiplayer, hardver i softver otvoreni za hakiranje, trajanje baterije
  • Minus: Tvrde tipke, povremeni problemi s ekranom, SD kartica se malo teže vadi iz kućišta
  • Ustupitelj i cijena:

    MAKERBuino, 267,00 kn

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za MAKERbuino

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.