Synology DS414Slim - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Dobar dojam veličine: 3,5” HDD pored DS414Slima jasno daje do znanja da u njega idu samo 2,5” diskovi

Synology DS414Slim

NAS na dlanu

Mali kućni NAS najbolja je alternativa u rješavanju mrežnih storage zavrzlama

Dosta će ljudi okrenuti očima na spomen NAS-a (Network attached storage). Prvi je razlog vjerojatno neupućenost u to što to zapravo jest, a drugi taj da većina nas nevoljko voli raditi s mrežama. I ako to već nekako prebolite, znajte da se može proći dosta troubleshootinga da bi se s njima nešto suvislo učinilo, pogotovo ako na mreži imate mnogo različitih uređaja. 

Synology DS414 Slim 2

Malena kutijica: Zauzet će vrlo malo prostora, a zauzvrat ponuditi diskovni prostor od 6 TB

Nasreću, danas je situacija mnogo drukčija. Synology je već dosta dugo s nama kad su u pitanju NAS-ovi, a i mreže općenito. Njihov model DS414Slim (DS je oznaka za Disk Station, samostojeći model) ističe se prvenstveno dosta visokom cijenom, ali i širokom paletom funkcija i mogućnosti. Posjeduje četiri 2,5” drive baya (otud i Slim u nazivu) u koja mogu ići najviše 1,5 TB HDD ili SSD (ukupno 6 TB-a, a možda i više dolaskom novih modela i updateom firmwarea) koji se mogu postaviti u JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6 ili RAID 10. Sve u svemu, imate dosta fleksibilnosti u tom području.

S prednje strane nalazimo jedan USB 3.0 port s mogućnosti spajanja dodatnih memorijskih pohranjivača, ili pak backupiranjem sadržaja s tvrdih diskova. Tu je i power button sa strane, te led-indikatori rada pojedinog diska ili sučelja preko kojega je spojen NAS. Sa stražnje strane kućišta naći ćete i pristupni ulaz za diskove koji se jednostavno otvara izvlačenjem ladica. Instalacija diskova potpuno je bezbolna i bez alata, a potrebno je tek nekoliko sekundi od instalacije do njihova rada.

DSM5

DSM 5.0: Nova verzija Synologyjeva operativnog sustava donijela je ne samo estetske nego i funkcionalne promjene


Sa stražnje strane nalazimo još jedan USB 3.0 port i dva 1 Gbit LAN-a. Cijelo kućište poprilično je malo zbog činjenice da prima samo 2,5” diskove i vrlo je kvalitetne izrade. Ne proizvodi veliku buku s obzirom na to da ima jedan 60 mm ventilator koji hladi diskove i samu konfiguraciju. DS414slim u sebi sadrži 1,2 Ghz Marvellov Armada 370 procesor u paru s 512 MB DDR3 RAM-a koji mu dopuštaju da bez problema funkcionira kao FTP server, UPnP/DLNA, iTunes Media server ili pak BitTorrent download centrala i sve lijepo što najnoviji DSM 5.0 OS može. Unutar odličnog web sučelja nalaze se ugrađeni media playeri koji dopuštaju neovisno puštanje muzike preko izravno spojenih USB zvučnika, videosadržaja ili pregledavanja slika. Uza sve to, ovaj NAS sustav može funkcionirati kao „snimač“ sadržaja s IP videom nadzornih kamera, i to do njih 8 na jednom DS414Slimu. Uz Synology Assistant program, vrlo ćete lako i bezbolno obaviti softverski dio, a kasnije se sve unutar web sučelja odvija prema potrebama i željama. Iako je web sučelje, odnosno Synologijev server, operativni sustav dosta bogat opcijama, u njemu se možete lako snaći, budući da su kategorije jako dobro poslagane.

Uz performanse diskova u sklopu RAID 1 polja i u kombinaciji s 1 Gbit LAN mrežom, DS414Slim će donijeti pristojne performanse koje naravno mogu varirati ovisno o aktivnosti na mreži/routeru. Kad podvučemo crtu, bez obzira na cijenu, i dalje ga preporučamo ako trebate vrlo malo i tiho NAS rješenje.

Više informacija

 • Model: Synology DS414Slim
 • Ukupna ocjena: 4,3
 • Performanse: 4
 • Isplativost: 4
 • Proizvođač: Synology
 • Procesor: 1,2 Ghz (Marvel Armada 370)
 • Memorija: 512 MB DDR3
 • Prostor za HDD: 4 x 1,5 TB 2,5” SSD/HDD
 • Sučelje za disk: 2 x 1 Gbit LAN, 2 x USB 3.0
 • Dimenzije/masa: 120 (Š) x 105 (D) x 142 (V) mm, 660 g
 • Plus: Kvaliteta izrade, ergonomija, opširnost i kvaliteta OS-a
 • Minus: Cijena
 • Ustupitelj i cijena: Xenon Forte, 01/6185 824, www.xenon-forte.hr, cijena: 2.375,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)


Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Synology DS414Slim

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Synology DS414Slim - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.