Synology DS716+ - 5.0 out of 5 based on 1 vote
DVA DISKA: Kompaktnije kućište omogućuje korištenje samo dva diska (koji nisu u paketu), no ostatak hardvera je s vrha ponuda

Synology DS716+

4K na dva diska

DS716+ je maleni NAS namijenjen kućnim korisnicima i manjim uredskim okruženjima. Odlične specifikacije i performanse dostupne su i na ovom modelu sa samo dva diskovna utora

DS716+ smo odlučili ovaj puta konfigurirati bez skidanja Synologyjevog Assistanta. Čim smo DS716+ spojili na našu mrežu, NAS se pojavio unutar network lokacija. Dvostrukim klikom na DS716+ otvorio nam se naš browser i konfiguracijska stranica koja nam je ukazivala da je naš NAS isporučen bez operativnog sustava te da ga moramo skinuti sa Synologyjeve stranice. To je već dobar stari Synologyjev običaj kojim se osigurava da korisnici pokreću najnoviju verziju DSM-a. Automatski smo bili upućeni na FTP download stranicu na kojoj smo dobili ponuđenu verziju 5644 koja je bila prikazana kao najnovija verzija DSM-a za DS716+.

Nakon skidanja 300-megabajtnog fajla započeli smo instalaciju te nakon par minuta dobili grešku kako pokušavamo instalirati prestaru verziju DSM-a za ovaj uređaj te da trebamo skinuti noviju, 7274 verziju. Nakon par minuta češljanja po DSM repozitoriju pronašli smo traženu verziju i nakon svega 5 minuta imali NAS uređaj spreman za korištenje. Međutim, nismo dobili automatski prompt preko kojeg bi se tražilo da konfiguriramo pohrambene volumene, što smo ipak odradili ručno. Ponuđen nam je bio samo RAID 1 i 0 zbog manjeg broja diskova. Odlučili smo se za RAID 1, tj. 1:1 kopiranje datoteka s jednog diska na drugi kako bismo osigurali maksimalnu sigurnost podataka. Synologyjev hibridni RAID, za kojeg tvrdimo da je najbolji kompromis između sigurnosti podataka i brzine zapisivanja je moguć samo s većim brojem diskova.

Synology DS716 0

TIPIČAN SYNOLOGY: DS716+ prati dizajnerske smjernice novijih modela, a diskovne utore je moguće i zaključati

 

Ono što nam je prikazano kao novitet spram starijih verzija DSM-a koje smo testirali je QuickConnect funkcionalnost. Radi se o mogućnosti udaljenog upravljanja NAS uređajem bez potrebe za DynDNS-om i otvaranjem portova na routeru. Potrebno je jednostavno se registrirati na QuickConnect servis pa se nakon registracije dobiva unikatna web adresa za svakog korisnika u obliku http://QuickConnect.to/xyxy. Nakon otvaranja web stranice, što traje par sekundi, nudi nam se jednaki Login ekran kao da se spajamo na NAS direktno iz kućne mreže. Funkcionalnost je slična kao da svojem računalu pristupamo putem TeamViewera ili sličnih VNC aplikacija, a time se konfiguracija i korištenje NAS-a uvelike olakšava za velik broj korisnika. Odlično!

DS716 DSM

DSM: Synologyjev odličan DSM ponovno više liči na zasebni operativni sustav koji pokrećemo u browseru

 

Multimedijska zvjer? Transkodiranje u malom?

Specifikacije i promotivni materijali ukazuju na nešto što ne bismo očekivali od niti jednog NAS uređaja. DS716+ podržava 4K transkodiranje! No, priča je malo kompliciranija od toga. Budući da se radi o veoma potentnom hardveru, odmah smo na njega instalirali naš omiljeni media server, Plex. Plex pak ponovno nismo pronašli u appstoreu odličnog DSM-a, Synologyjevog operativnog sustava pa smo bili primorani instalirati Plex ručnim putem. Prvo smo instalirali potrebne sigurnosne certifikate te potom tek mogli instalirati Plex, kojem se potom moglo pristupati putem IP adrese NAS-a na zasebnom portu, po defaultu na portu 32400. Nakon toga, korištenje Plexa je bilo konvencionalno kao da server imamo instaliran na računalo. Konfigurirali smo Libraryje za naše medije unutar pohrambenog volumena, prebacili neke 4K i Full HD video zapise i krenuli stremati. Naravno, za streamanje izvan kućne mreže morali smo otvoriti i port na našem routeru za IP adresu i port Plexa. Transkodiranje 1080p video zapisa, čak i izvan kućne mreže je bilo odlično, neočekivano za NAS uređaj.

DS716 PLEX

PLEX: Nakon ručne instalacije Plexa korištenje je bilo kao da smo ga instalirali na klasično Windows računalo

 

U našem testiranju uspjeli smo transkodirati jedan 1080p i jedan 720p video zapis, pri čemu je CPU bio pod 100% opterećenja. Ako bismo samo transkodirali 720p video zapise, uspijevali smo pokrenuti čak tri zasebna streama za tri različita korisnika. Po pitanju 4K, Plex je bio pomalo problematičan. Nakon iznimno dugog učitavanja, dobili bismo tek par sekundi videa, nakon čega bi krenuo buffering. CPU je pritom cijelo vrijeme bio na 100% opterećenja. Međutim, kada smo koristili DS video aplikaciju na našem smartphoneu, 4K video bi se nesmetano streamao. Pretpostavljamo da se radi o nekim nekompatibilnostima između Plexa i Synologyja koje bi mogle biti riješene u budućnosti. Streamamo li 4K video zapis na računalo unutar kućne mreže koje je dovoljno jako za 4K reprodukciju, 4K video se reproducira kao da se nalazi na našem računalu, što je i logično, budući da tada računalo preuzima zadaću reprodukcije.

Synology DS716 2

92 MM VENTILATOR: Jedan ventilator je dovoljan za hlađenje diskova i ostalog hardvera tako da je rad relativno tih

 

Samo dva utora?

Smatramo da su NAS uređaji sa samo dva diskovna utora generalno neisplativi te da se više isplate uređaji s barem četiri diska. No, DS716 bi mogao popuniti jedan interesantan segment tržišta. Primjerice, korisnici koji i nemaju više tisuća kuna za veći NAS, a žele iskoristiti funkcije koje nudi ovaj NAS, mogu uložiti u dva diska većeg kapaciteta, primjerice 4 TB te nakon što prerastu taj diskovni kapacitet uložiti u Synology DX513 model kojim će se putem E-SATA priključka proširiti kapacitet NAS-a na 5 dodatnih diskova. Kada dođe vrijeme za upgrade s DS716+ na neki noviji model, a naravno govorimo o nekoj daljoj budućnosti, dovoljno će biti kupiti ponovno NAS sa samo dva diska, što bi u dugoročnoj računici i moglo biti isplativije. DS716+ posjeduje i dva gigabitna ethernet priključka putem kojih se NAS može spojiti i na dvije zasebne mreže. Za teaming, tj. udvostručivanje gigabitne brzine putem dvije zasebne konekcije na jednu mrežu i nema smisla budući da je i jedan gigabit port dovoljan za ispunjavanje maksimalne brzine zapisivanja na oba diska, čak i u RAID 0 polju. No međutim, dva gigabitna priključka bi mogla dobro doći ako se kapacitet proširi dodatnim DX513 modulom kojeg smo spomenuli.

Maloprodajna cijena:
4.487,50 kn

 

Više informacija

  • Model: Synology DS716+
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Ergonomija: 5
  • Proizvođač: Synology
  • Procesor: Intel Celeron N3150, 64 Bit, quad core @ 1,6 GHz, Turbo 2,08 GHz
  • Memorija: 2 GB DDR3
  • Prostor za HDD: 2x 3,5 in HDD (nisu uključeni)
  • OS: Synology DSM
  • Mreža: 2x Gigabit LAN
  • Dimenzije/masa: 157 x 103,5 x 232 mm, 1,75 kg bez diskova
  • Plus: Veličina, Synology DSM, proširivost do 120 TB
  • Minus: Dva diska dozvoljavaju samo RAID 0 i RAID 1
  • Ustupitelj i cijena: Xenon-Forte, www.xenon-forte.hr, Maloprodajna cijena: 4.487,50 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Synology DS716+

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Synology DS716+ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.