Samsung Galaxy A55 - 4.0 out of 5 based on 1 vote
Samsung Galaxy A55

Samsung Galaxy A55

Sve veći

Glavne prednosti ovog modela dolaze s novim Exynos čipsetom i poboljšanim kamerama, a tu je i ojačano kućište s aluminijskim okvirom.

Samsung usavršava postojeći dizajn već par godina, a sada ga smatramo kompletnim s obzirom da nisu radili neke velike promjene. Galaxy A55 zato donosi nove atraktivne boje, kao i značajno veću otpornost na svakodnevno korištenje. Točnije, sprijeda, kao i straga, sada imamo moderniju zaštitu u obliku Gorilla Glass Victus+ standarda. Novost je i aluminijski okvir koji je do sada u ovoj liniji bio plastičan. Razlika se odmah primjećuje pod rukom, a može se vidjeti i grublji brušeni efekt koji će se čuti i ako preko njega pređete noktom. Sve je na kraju preliveno jednom od četiri boje u kojima je dostupan i kod nas.

Straga imamo i dalje dizajn s tri odvojene kamere koje se dosta uzdižu od okvira, a štiti ih metalni obrub. Utor za SIM karticu, kao i sekundarni mikrofon, nalazimo na vrhu, dok su na dnu standardno USB-C utor, širi otvor za zvučnik te, naravno, mikrofoni. Napomenimo svakako i da mobitel ima IP67 certifikat, pa mu neće smetati niti ako se smoči.

Mobitel je ove godine zapravo primjetno narastao na 6,6” dijagonalu, što je nama uvijek plus. Zadržava Super AMOLED panel sa 120 Hz brzinom osvježavanja koji se dinamično prilagođava radu korisnika i potrebama prikaza za optimizaciju baterije. Svjetlina doseže 1.000 nitsa, pa ćete ga moći koristiti i na suncu, a rezolucija zaslona je FullHD+, odnosno 1.080 x 2.340 piksela, što je sasvim dovoljno za oštar prikaz sadržaja.

 

Samsung-Galaxy-A55-3.jpg

Mid-range: mobiteli koriste nešto manje fizičke dijagonale senzora, a one koje koristi A55 stavili bismo u višu srednju kategoriju po potencijalnim performansama

 

Novi i efikasni Exynos čipset

Kada je riječ o kamerama, Galaxy A55 ovdje sa strane senzora nije uvodio neke promjene. I dalje imate tri odvojene kamere koje mobitelu daju prepoznatljiv minimalistički dizajn. Kamere su se pokazale solidnima u većini situacija, no kao i uvijek, u mid-range kategoriji koriste se nešto manje fizičke dijagonale senzora što se očituje na slabijim performansama u večernjim i noćnim scenama.

Točnije, subjekti, kao i fotograf, morat će biti mirni ako žele oštre rezultate slikanja. Glavna kamera ima rezoluciju od 50 megapiksela na senzoru dijagonale 1/1.56” što ga stavlja u višu srednju kategoriju po potencijalnim performansama. Dobar dio rezultata ovisi i o obradi softverom, što smatramo da Samsung radi vrlo solidno, pa će slike izaći bogate bojama, spremne za dijeljenje. Svakako preporučamo korištenje „noćnog načina“ slikanja kada su uvjeti slikanja mračniji, a jednom kada vidite ikonu mjeseca u kutu zaslona, morat ćete biti mirni za vrijeme fotografiranja.

Ultraširoka kamera nudi pogled od 123° koji je odličan za slikanje zanimljivih kutova, koje svakako savjetujemo da istražite i obogatite svoje vještine. Osim slikanja sa senzorom od 12 megapiksela, omogućuje i snimanje do 4K rezolucije sa 30 fps-a, kao i glavna kamera, pa možete prebacivati pogled između njih za vrijeme snimanja. Imajte na umu da ova kamera nema autofokus te ćete morati sami proučiti do koje blizine od mobitela sadržaj ostaje zadovoljavajuće oštar.

Treća kamera nudi zanimljivu perspektivu na svijet, a dizajnirana je da slika vrlo sitan sadržaj visoke oštrine, s odličnim prirodnim Bokeh efektom u pozadini. Najbolje ju je koristiti u prirodi, s puno svjetla, no s malo vježbanja možete dobiti odlične rezultate sa zanimljivim efektima. Sa njezinih pet megapiksela, riječ je o oštrijoj kameri od većine konkurencije.

Okrenimo se još i na performanse. Samsung koristi svoj novi Exynos 1480 čipset koji vrlo efikasno obavlja svoje zadatke te nismo primijetili nikakva zastajkivanja u svakodnevnom radu. Dodatak od 8 GB radne memorije osigurat će da solidno radi više godina za sve potrebe prosječnog korisnika.

Jedini koji će imati problem su gameri jer grafičke performanse mobitela omogućuju igranje većinom na solidno optimiziranim starijim naslovima. Tu je i 5.000 mAh baterija koja osigurava višednevni rad kod prosječnih korisnika.

 

tablica-sasmsung-a55.jpg

 

Više informacija

  • Model: Galaxy A55
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: Vrlo dobre
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 14, OneUI 6.1
  • Procesor: Samsung Exynos 1480
  • Grafički sustav: Xclipse 530
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 8 GB
  • Konektor: USB-C 2.0
  • Ekran: Super AMOLED 120 Hz, 1.000 nitsa, 1.080 x 2.340p
  • Stražnja kamera: 50 MP, 1/1,56”, PDAF, OIS 12 MP, ultraširoka 123°, 1/3” 5 MP Makro
  • Prednja kamera: 32 MP, 1/ 2,74”, 4K snimanje
  • Baterija: 5.000 mAh, 25 W
  • Dimenzije i masa: 161,1 x 77,4 x 8,2 mm / 213 g
  • Plus: Ojačano kućište s aluminijskim okvirom
  • Minus: Potencijalno prevelike dimenzije za neke korisnike
  • Ustupitelj i cijena: Samsung samsung.com/hr Cijena: 479,00 €
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy A55

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.