Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung Galaxy S23 Ultra

I dalje na vrhu

 Već četvrtu godinu za redom S serija dolazi u tri varijante: S2x, S2x Plus te S2x Ultra. Ultra je Samsungov flagship model, ako ne računamo Z Fold modele, koji ipak spadaju u drugu kategoriju.  Kao i prije, Samsung se i kod nove S23 serije odlučio više na evoluciju umjesto na revoluciju

 Samsungova S serija predstavlja sami vrh pametnih mobitela i iz godine u godinu pomalo diže ljestvicu, a Ultra model je sami vrh. No kada dođete do neke točke, nema više revolucija, nego samo evolucija. Stoga ne čudi da su ove godine sa modelom S23 Ultra na red došla sitna poboljšanja koja možda na prvu i nisu vidljiva, no dovoljna su da se mobitel zadrži na vrhu. Iako na prvu izgleda potpuno identično prošlogodišnjem S22 Ultra modelu, na detaljniji pogled je vidljivo da je dizajn sitno promijenjen, tj. da su bočne stranice nešto ravnije, što nas podsjeća na Note modele. Prednja i stražnja strana imaju malo manju zakrivljenost prema bočnim stranicama.

Sprijeda i dalje dominira 6,8“ Dynamic AMOLED ekran sa WHDQ+ rezolucijom i osvježenjem od 120 Hz. Ekran je jedan od najboljih koje možete dobiti na pametnim uređajima. Kutovi gledanja i kontrast su odlični, a boje izražene. Vidljivost po dnevnom svjetlu također je jako dobra, a tomu pomaže i dosta velika maksimalna osvijetljenost ekrana. Tu je i već standardna podrška za Always-On prikaz koji je među boljima na tržištu I ima mnoštvo mogućnosti podešavanja. Ispod ekrana smjestio se ultrasonični čitač otiska prsta. Samo pozicioniranje je vrlo dobro s obzirom na dimenzije ovog uređaja te se nećete morati dugo navikavati na njegovu poziciju.

Iznad ekrana smjestio se mali prorez za slušalicu i zvučnik. Bočne strane uređaja napravljene su od sjajne plastike. Na desnoj strani nalaze se tipke za glasnoću i tipka za paljenje mobitela. Same tipke su dosta dobro pozicionirane. Na donjoj, lijevoj strani nalazi se S-Pen koji je također blago redizajniran. Pokraj njega smjestio se donji zvučnik, USB-C priključak te utor za dvije Nano-SIM kartice.

 

Galaxy_S23_Ultra_Product_Image.jpg

Boje Galaxy S23 Ultra dolazi u četiri boje koje bi prema mišljenju Samsungovih dizajnera trebale pokriti ukuse svih tipova prosječnih korisnika. Postoji mogućnost da kasnije uvedu još neke odvažnije boje

 

Veći krugovi oko kamera

 Stereo zvučnici na ovom mobitelu jedni su od boljih koje smo dosad čuli na mobitelima. Osim dosta jake glasnoće krasi ih određena dubina zvuka, što je rijetkost kod zvučnika na mobitelu. Čak i kada se pojača na najglasnije nismo primijetili nikakvu distorziju zvuka. Svakako korak naprijed kada je u pitanju zvuk na mobitelima.

Stražnja strana doživjela je jedinu promjenu u vidu nešto većih krugova oko kamera s kojima Samsung kao da želi dodatno naglasiti prednost ovog uređaja. Pored toga, novost je da i ostali S23 uređaji sada liče na Ultru, tj. imaju isti dizajn kamera. Jedini nedostatak ovog dizajna je primjetno klackanje kada mobitel stavite na stol. Prednja i stražnja strana sada su zaštićene još otpornijim Gorilla Glass Victus 2 staklom, a sami uređaj i dalje posjeduje IP68 certifikat.

Kada su kamere u pitanju, S23 ultra i na tom području donosi sitna poboljšanja u odnosu na prethodnika, te i dalje predstavlja jedan od najboljih izbora ako tražite mobitel sa vrhunskim kamerama. Glavna kamera ove godine broji 200 MP te ima poboljšanu optičku stabilizaciju, dok joj društvo prave 12 MP ultraširokokutna kamera sa AF i kutom od 120°, te dvije 10 MP zoom kamere. Prva je telefoto kamera sa 3x optičkim uvećanjem, dok je druga periskopska kamera sa 10x optičkim uvećanjem, a obje kamere posjeduju autofokus i optičku stabilizaciju. Glavna kamera daje fotografije u 12 MP rezoluciji, tj. mobitel spaja 16 piksela u 1, što uzrokuje nižu rezoluciju, ali povećava kvalitetu fotografije. Naravno, moguće je snimiti i fotografije u punoj rezoluciji ili u rezoluciji od 50 MP. No tada je potrebno pričekati koji trenutak da se fotografija snimi. Kvaliteta fotografija glavne kamere je odlična i u dnevnim i u noćnim uvjetima, kao što i očekujemo od ovakvog uređaja. U dnevnim uvjetima boje su izražene, malo na toplijoj strani, dok su sjene dosta svijetle. Dinamički raspon je odličan dok je šum neprimjetan. Fotografije su pune detalja čak i na rubovima. Noćne fotografije obiluju detaljima te imaju vrlo dobar dinamički raspon kao i odličan uzvrat boja. Sa „noćnim načinom“ pojedine boje još su naglašenije.

 

Screenshot_20230214_175945_Settings-scaled.jpg

 Zaslon za zaključavanje omogućuje vam odabir načina zaključavanja, postavljanje Always On zaslona, dok se kod odabira pozadina nude brojne opcije koje uključuju podešavanje prozirnosti i uređivanje prikaza sata

 

Ultraširokokutna kamera u dnevnim uvjetima daje jako dobre fotografije sa dobrim dinamičkim rasponom i dobrim uzvratom boja, a zahvaljujući AF-u moguće je snimiti i odlične macro fotografije. Noćne fotografije su jako korisne, no u tamnijim dijelovima primjetan je blagi šum, dok uzvrat boja nije na razini glavne kamere.

Obje zoom kamere u dnevnim uvjetima daju vrlo dobre fotografije sa jako dobrim uzvratom boja i dinamičkim rasponom, dok je količina detalja odlična. Šum se blago povećava sa zoom-om. U noćnim uvjetima i korištenjem „noćnog načina“ dobivaju se dosta kvalitetne fotografije sa pristojnim dinamičkim rasponom i jako dobrim uzvratom boja. Količina detalja je sasvim pristojna, a u tamnijim dijelovima primjetan je šum.

Za bolje rezultate tu je i PRO način snimanja fotografija koji omoguće dodatna podešavanja kamere kako bi se dobio bolji rezultat sa sve četiri kamere. Novost je Expert RAW mogućnost snimanja fotografija koji također nudi mnoštvo podešavanja, ali i opciju spremanja fotografija u JPEG i DNG formatu tako da možete još naknadno obrađivati fotografije.

 

Ispod haube

 Glavna kamera ima i mogućnost snimanja odličnih 8K videozapisa sa 24/30 fps ili 4K sa 30/60 fps. Kvaliteta videozapisa također je na jako visokom nivou zahvaljujući i poboljšanoj optičkoj stabilizaciji.

Prednja kamera ove godine broji 12 MP, ali i dalje daje odlične fotografije u dnevnim uvjetima sa jako dobrim uzvratom boja, dobrim dinamičkim rasponom te jako dobrom količinom detalja.

 

Testne fotografije

 

20230214_084122.jpg

  Ultraširokokutna kamera daje vrlo dobre fotografije u dnevnim uvjetima s jako dobrim dinamičkim rasponom te donosi puno detalja i dobre boje. Zahvaljujući autofokusu, s ovom kamerom je moguće snimiti i jako dobre “macro” fotografije

 

20230211_180607.jpg

Noćne fotografije snimljene glavnom kamerom u noćnim uvjetima su odlične s jako puno detalja i dobrim dinamičkim rasponom. Ako se fotografije snimaju „noćnim načinom“, šuma je još manje, a pojedine boje su naglašenije

 

Novi S23 Ultra model krije i sitna poboljšanja ispod haube. Tako ovaj model dolazi sa najboljim hardverom koji je trenutno dostupan za mobitele. Umjesto prošlogodišnjih varijanti sa Exynos ili Snapdragon procesorom, Samsung se ove godine Ultru odlučio ponuditi samo sa Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 „for Samsung“ procesorom koji, u odnosu na obični model, ima nešto veći radni takt. Ovaj procesor ima 8 jezgri maksimalnog takta 3,36 GHz, dok se za grafiku brine Adreno 740 koji također radi na nešto višem taktu, odnosno na 719 MHz umjesto standardnih 680 MHz. Kada uz to dodamo da mobitel dolazi sa 8 odnosno 12 GB RAM-a te s kombinacijom od 256/512 GB/1T interne UFS 4.0 memorije, jasno je da se radi o jako brzo uređaju. Svakodnevne zadatke ovaj mobitel obavlja bez imalo napora. Multitasking radi bez i najmanjeg trzaja, isto kao i prebacivanje između aplikacija. Pokretanje zahtjevnih aplikacija i igrica također odrađuje bez zastajanja, a nema niti neželjenog zagrijavanja kod dužeg korištenja.

 

IMG_5642.jpg

 Glavnoj kameri od 200 MP društvo prave 12 MP ultraširokokutna kamera te dvije 10 MP zoom kamere

 

IMG_5641-750x1000.jpg

 Stylus pisanje olovkom na zaslonu djeluje prirodno i jednostavno

 

IMG_5643.jpg

 Bočne stranice su nešto ravnije, pa uređaj djeluje masivnije

 

IMG_5644.jpg

  Stražnja strana je u mat boji, a na testnom rozom primjerku otisci prstiju nisu previše vidljivi

 

IMG_5646-1.jpg

  Kvaliteta izrade je na najvišoj razini. Bez obzira na S-pen, i ovaj uređaj posjeduje IP68 zaštitu na vodu i prašinu

 

Da bi uređaj radio brine se baterija kapaciteta 5000 mAh. Iako možda ne djeluje puno, s obzirom na veličinu uređaja i samog ekrana, baterija se na testu dokazala sasvim dostatnom za ovaj mobitel. Bez problema nam je mobitel izdržao preko jednog dana malo intenzivnijeg korištenja. Sa nešto slabijim korištenjem mogao bi se izvući dan i pol sasvim solidnog korištenja. No, ako se baterija isprazni, podržano je 45W brzo punjenje koje će do 100% napuniti bateriju za oko 1h, a tu je i 15W bežično punjenje. Također, ako vam se isprazni pametni sat ili slušalice, isto je moguće dopuniti na poleđini mobitela zahvaljujući 4,5W reverzibilnom punjenju.

Jedna od stvari koju rijetko viđamo na mobitelima. Svakako može biti korisno. Autonomija i brzina rada ovog mobitela svakako je pohvalna. Za to je, osim novog procesora, zaslužno i sitno poboljšano korisničko sučelje. Prošla su vremena kada se jako dobar procesor mučio sa pomalo usporenim i teškim Samsungovim sučeljem. Samsung One UI u verziji 5.1 povrh Android 13 na ovom uređaju donosi sitne promjene. One su vidljive u blago redizajniranim ikonama, paletama boja koje je moguće birati ovisno o pozadini. Novost su „stogovi“ koje je moguće dodavati na početne zaslone. Stogove je Samsung preuzeo od iPhone-a, a radi se zapravo o više widgeta složenih u jedan widget. Zasad tek nekoliko aplikacija podržava stogove, no vjerujemo kako će ih s vremenom sve više njih podržavati. Novost je i novi widget za baterije, koji također jako podsjeća na onaj od iPhone-a. Tako je na jednom widgetu moguće vidjeti postotak baterije mobitela kao i postotak spojenih bluetooth uređaja. Pored već standardnih Edge panela, novost su i „načini i rutine“ koje je moguće prilagoditi različitim scenarijima korištenja mobitela. Tako je moguće odabrati kada će se koja „rutina“ pokrenuti ovisno o vremenu, lokaciji ili kada mobitel spojite sa automobilom putem bluetootha. Ono što ovaj uređaj malo distancira od ostalih Androida je S-Pen koji dolazi uz uređaj. S-Pen je aktivan te posjeduje integriranu bateriju, žiroskop i Bluetooth povezivost. S-Pen, kao i do sad, ima mnoštvo mogućnosti korištenja, od pisanja po ekranu, zračnih naredbi, do one za koju će se vjerojatno najviše koristiti – snimanje fotografija pritiskom na tipku na olovčici. U novoj verziji softvera poboljšano je prepoznavanje rukopisa. A od korisnijih opcija tu je i pisanje bilješki po zaključanom zaslonu, što je svakako korisno kada želite nešto brzo zapisati. No napredniji korisnici će cijeniti i ostale mogućnosti koje S-pen olovka nudi, a na neke se potrebno malo i priviknuti.

 

Screenshot_20230212_103422_One-UI-Home-scaled.jpg

 I dalje ploče još od vremena agresivno zakrivljenih ekrana na S seriji, Samsung ima brzi izbornik kojeg pozivate swipeom s desnog kuta. Aplikacije u izborniku možete lako mijenjati i customizirati

 

Screenshot_20230211_083959_Geekbench-5.jpg

 Geekbench, očekivano dobri rezultati za jaki Snapdragon 8 čipset

 

Screenshot_20230212_103651_AlwaysOnDisplay-scaled.jpg

 Prilagodba početnog zaslona jedna od najkorištenijih opcija AMOLED ekrana je Always On Display kojeg u postavkama možete detaljno postaviti

 

Screenshot_20230214_173259_Settings-scaled.jpg

 Koliko Hz trebate među iznimno bogatim postavkama, moguće je prilagoditi frekvenciju osvježavanja ekrana

 

Screenshot_20230214_183938_Device-care-scaled.jpg

 S23 Ultra kao punjač tu je i dalje podrška za reverzibilno punjenje drugih uređaja

 

Top cijena za top Android

 Sa svim sitnim, ali bitnim poboljšanjima koje ovogodišnji S23 Ultra nudi, jasno je da je ovaj model dodatno učvrstio svoju poziciju na vrhu Android uređaja. Osim vrhunskih kamera te najboljeg hardvera koji je trenutno dostupan, ovaj mobitel nudi i sitna softverska poboljšanja i mogućnosti koje ga izdižu iznad konkurencije.

Sve ima i svoju cijenu, od nemalih 1.629 €, no za to dobivate uređaj koji je broj 1 u svijetu Androida, a koji će i u narednim godinama biti visoko pozicioniran kada su u pitanju kamere ili performanse.

Više informacija

  • Model: Galaxy S23 Ultra (512/12 GB)
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 13, One UI 5.1
  • Procesor: x3.36 GHz Cortex-X3 + 2x2.8 GHz Cortex-A715 + 2x2.28 GHz Cortex-A710 + 3X2,0 GHz Cortex-A510, 8 jezgri
  • Grafički sustav: Adreno 740 GPU
  • Pohrana: 256/512GB/1T
  • Memorija: 8/12 GB
  • Ekran: 6.8” Dynamic AMOLED 2x, 1440 x 3088 pixels, 120 Hz
  • Stražnja kamera: 200 MP, OIS, Laser AF + 12 MP ultrawide, 120°, AF + 10 MP telefoto, 3x zoom, OIS + 10 MP periskop, 10x zoom, OIS, 8K@24/30p video
  • Prednja kamera: 12 MP
  • Komunikacija: 5G, LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Bluetooth 5.3, NFC
  • Dimenzije i masa: 163.4 x 78.1 x 8.9 mm / 234 g
  • Ostalo: IP68 zaštita, S-Pen, Victus 2 zaštita, stereo zvučnici
  • Plus: Kamere, performanse, autonomija, S-Pen
  • Minus: Cijena, 45W brzo punjenje bez punjača u paketu
  • Ustupitelj i cijena: Samsung www.samsung.com, Cijena: 1.629 € /12.273 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy S23 Ultra

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy S23 Ultra - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.