TEST: Motorola Edge 40 - 4.0 out of 5 based on 3 votes
TEST: Motorola Edge 40

TEST: Motorola Edge 40

Pažljivo odabrana svaka komponenta

Motorola nam donosi novog mid-range predstavnika u svojoj liniji, a igra s novim materijalima za naše tržište svakako je plus

Nova sezona polako nam donosi i brojne nove mobitele, koje svakako vrijedi pratiti jer imaju atraktivne ponude i zanimljive feature koji će vam omogućiti da se malo istaknete iz mase. Motorola Edge 40 upravo je takav uređaj jer nudi jedinstveni dizajn kakvog ekstremno rijetko viđamo na našem tržištu.

 

Motorola_Edge_40-4.jpg

Hardverski, mobitel je vrlo zanimljiv jer među prvima izlazi s novim MediaTekovim Dimensity 8020 čipsetom. Čipset je tiskan na 6nm procesu koji nudi vrlo dobre performanse uz nisku potrošnju energije. Koriste se četiri brze jezgre ARM Cortex-A78 s brzinama do 2,6 GHz kao i četiri efikasnije jezgre Arm Cortex-A55 za obavljanje pozadinskih zadataka i pomoć pri multitaskingu, a postižu do 2 GHz. Na kraju tu je i grafička komponenta, ARM Mali-G77 koji u ovoj izvedbi ima 9 jezgri te nudi solidne grafičke performanse za moderan 3D gaming.

 

Motorola_Edge_40-1-2.jpg

Ono što omogućuje, a Motorola je odlučila iskoristiti, je 144 Hz osvježavanje kod modernih FullHD zaslona za nevjerojatno oštar prikaz sadržaja, pogotovo kod scrollanja slika i tekstova. Uz čipset, Edge 40 dolazi s 8 GB radne memorije za višegodišnju garanciju maksimalnih performansi, a zajedno s najmodernijim Androidom 13, tu količinu možete dodatno virtualno proširiti ako vam bude potrebno pa ni zahtjevniji multitasking nije problem.

Spominjemo multitasking jer Motorola puno ulaže u svoju ReadyFor implementaciju koja radni prostor mobitela može proširiti na monitor pa tako dobivate pravo desktop iskustvo koje pokreće vaš mobitel. Gdje god se nađli, dovoljan vam je monitor da nastavite s radom, a danas se posvuda mogu naći i samostojeći prijenosni tanki monitori od oko 15” koje možete povezati na mobitel. Na kraju tu je i 256 GB UFS 3.1 memorije dovoljno brze da se riješi učitavanja aplikacija, pa sve radi vrlo fluidno.

 

Motorola_Edge_40-1-3.jpg

Kako smo spomenuli, sav hardver radi iza možda najbitnije komponente, a to je zaslon. Mid-range ponuda mobitela ima tu prednost gdje se može poigrati s dimenzijama i oblikom mobitela pošto nisu potrebne velike komponente poput periskopskih kamera, sustava hlađenja procesora, itd.

Motorola Edge 40 tako ima 6,55-inčnu dijagonalu zaslona koja s FullHD+ rezolucijom od 1080 x 2400 piksela u ruci djeluje dovoljno usko da ga lagano mogu primiti osobe svih veličina dlana. Dojmu lakoće dodaje i činjenica da mobitel ima svega 171 gram u verziji koju mi imamo na testu, no odabirom klasičnog modela, masa pada na 167 grama. Dodatnu masu imaju modeli sa stražnjom stranom od eko kože, dizajnerska odluka koja se vrlo rijetko nalazi na našem trđištu pa osigurava jedinstveni mobitel u ruci, dok se vani mogu naći i flagship modeli s ovakvim pristupom.

 

Motorola_Edge_40-1-5.jpg

Eko koža potpuno je drugačiji doživljaj pod rukom, idealan za one kojima se ne dopada nošenje maskica od straha da ne ogrebu stražnju stranu mobitela. Sprijeda i dalje imate staklo otporno na ogrebotine zajedno s tvorničkom naljepnicom koja će ga čuvati od grebanja.

Jedan od sitnih detalja koji uređajima daje veliki boost u premium osjećaju koji smo otkrili kada vam kroz ruke prođe hrpa mid-range telefona, svakako je metalni okvir. U ruci jednostavno ostavlja drugačiji osjećaj, hladan i čvrst, kakav plastika jednostavno ne može kopirati. Dodajmo tome činjenicu da je mobitel zakrivljen s obje strane što rub čini vrlo tankim, tako da mobitel od svega 7,6 mm debljine daje osjećaj da je nerealno tanak.

 

Kamere su uvijek bitne

Tu je još i set vrlo dobrih kamera, koje je Motorola odlučila očistiti da ponudi premium dizajn nove generacije. Straga tako sada dolaze samo dvije kamere, no lagano obavljaju zadatak tri, pa čak i četiri kamere. Naime, ako pogledate specifikacije većine mobitela, istaknuti će sitne kamere poput “depth” ili “macro”, no to se sve može riješiti s dvije kamere, trend je jednostavno bio imati ih što više. Tako krenimo od ultraširoke kamere.

 

Motorola_Edge_40-1.jpg

Koristi 13 megapikselni senzor i ima pogled od više-manje standardnih 120°. Dnevna fotografija ispasti će vrlo oštra s puno detalja, dok za noćnu savjetujemo korištenje “noćnog načina” slikanja. Motorola je ultraširokoj kameri dodala mogućnost autofokusa što je rijedak potez, no kameri daje nove mogućnosti. Osim puno oštrijih detalja god subjekata klasičnog slikanja, ova kamera sada može fokusirati predmete na udaljenosti od svega centimetra, koristeći senzor visoke rezolucije.

 

Motorola_Edge_40-1-4.jpg

Ultraširoka kamera može snimati videozapise 4K rezolucije, dok u Makro modu iam FullHD rezoluciju. Glavna širokokutna kamera koristi senzor od 50 megapiksela sa povećom dijagonalom od 1/1,55 inča. Kamera je optički stabilizirana i ima veliki otvor blende s f/1.4, a standardno povezuje susjedin četiri piksela za dobivanje jednog većeg tako da su slike generalno veličine 12,5 megapiksela. Možete slikati i sa punih 50 megapiksela, no povećava se zrnatost slike pa se savjetuje okolina s puno svijetlosti.

 

Motorola_Edge_40-1-7.jpg

S druge strane, dobivate nešto manje obrađenu sliku ako želite takav konačan efekt. Na kraju tu su i mogućnosti prtretne fotografije, a aplikacija vam nudi tri žarišne duljine: 24, 35 i 50 mm, a dodaje se efekt kao da slikate takvim pravim objektivom, zamućivanjem pozadine i croppanjem okoline. Slikanje lica stražnjom kamerom ponuditi će vam bolje rezultate kada nekoga slikate, nego što bi oni mogli dobiti slikanjem selfija.

 

Motorola_Edge_40-3-3.jpg

Na kraju tu je i selfie kamera. Dolazi s 32 MP senzorom i nudi 8 MP sliku odlične oštrine danju, dok bi noći svakako koristili zaslon za osvjetljenje kao i mirnu ruku, što će mobitel automatski učiniti. Može snimati 4K video kao i slikati sa punih 32 megapiksela što vam danju daje vrhunske rezultate.

Više informacija

  • Model: Edge 40
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 4
  • Ergonomija: 5
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Motorola
  • Operativni sustav: Android 13
  • Procesor: Mediatek Dimensity 8020
  • Grafički sustav: Mali-G77 MC9
  • Pohrana: 256 GB
  • Memorija: 8 GB
  • Konektor: USB-C
  • Ekran: 1080 x 2400 p, 6,55”, P-OLED, 144 Hz, 1200 nits max
  • Stražnja kamera: 50 MP Širokokutna, 1/1,55”, 1,0µm, PDAF, OIS 13 MP ultraširokokutna, autofokus + makro
  • Prednja kamera: 32 MP ultraširoka, 0,7 µm
  • Baterija: 4400 mAh, 68 W punjenje, 15 W bežično
  • Dimenzije i masa: 158,4 x 72 x 7,6 mm / 171 g
  • Plus: Vrlo dobar dizajn, ugodan za sigurno držanje u ruci zahvaljujući eko koži
  • Minus: Voljeli bismo da je otisak prsta ispod zaslona ipak na malo višoj lokaciji, a ne pri samom dnu mobitela
  • Ustupitelj i cijena: Motorola, 599,00 €
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za TEST: Motorola Edge 40

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

TEST: Motorola Edge 40 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.