Apple iPhone 13 Mini

Apple iPhone 13 Mini

I za najmanji džep

Apple je i ove godine izbacio Mini verziju iPhonea koji nas uistinu vraća u vremena manjih mobitela, a s atraktivnom cijenom mogli bi se naći i u domaćim džepovima

Apple je izbacio četiri nova iPhone modela kako je to postao standard, a Mini verzija stoji kao jedinstven uređaj koji zasigurno ima svoju publiku s nježnijim i manjim rukama, što potvrđuje i fokus na rozi model ovog uređaja. Svakako će biti zanimljivo vidjeti daljnji razvoj s obzirom na to da drugi proizvođači već aktivno okreću fokus prema preklopnim uređajima koji su kompaktni za prenošenje, no i dalje nude više prostora kada ih koristite.

Izvana se novi iPhone 13 Mini nije značajno promijenio. Rubovi su aluminijski i ravni te dolaze u matiranoj boji ovisno o verziji boje koju odabere. Ovakav pristup rubu svakako je privukao pažnju jer umanjuje veličinu kućišta mobitela u odnosu na sam zaslon. Tu su već standardni detalji s gumbom za zaključavanje s desne, a onima za kontrolu glasnoće na lijevom rubu mobitela. Iznad gumba za glasnoću je prekidač za brzo isključivanje zvona obavijesti. Na dnu još ostaje kontroverzni “Lightning” utor od Applea s punom USB 2.0 brzinom prijenosa podataka i punjenjem do 20 W snage.

iPhone 13 Mini 1

Straga imamo otporno Gorilla Glass staklo te se jedino malo pomaknula jedna od dvije kamere u gornjem lijevom kutu kako bi se novi razlikovao od prošlogodišnjeg modela. No promjena s unutarnje strane je značajna jer je Mini model dobio kamere prošlogodišnjeg iPhone 12 Pro mobitela, što znači da sada ima veći senzor, bolje noćno snimanje, vrhunsku mehaničku stabilizaciju senzora za mirnije snimanje i preciznije noćno slikanje. Poboljšana je i ultraširoka kamera koja također sada nosi sve prednosti prošlogodišnjeg Pro modela te ima integriran i autofokus za još atraktivnije slike. Obje kamere imaju 12 megapiksela što ovu ultraširoku kameru čini među boljima na tržištu, što je značajno i za snimanje videa.

iPhone 13 Mini 3

Prednja strana ponovno ostaje ista s obzirom na to da se radi o 5,4” zaslonu FullHD+ rezolucije i 60 Hz osvježavanjem. Novost je viša svjetlina (sa 625 nitsa na 800 nitsa) na danjem svijetlu, dok kod HDR sadržaja maksimalna svjetlina i dalje doseže 1200 nitsa. Urez u zaslon na vrhu mobitela ostaje i dalje te sadrži sve bitne senzore, no ove godine je oko 20 % manji, prema Appleovim izjavama. Razlika je primjetna, no sadržaj koji mobitel prikazuje se ne mijenja pa promjena ne donosi dodatan funkcionalan prostor. Zaslon je zato zaštićen vrlo otpornim staklom na razbijanje i grebanje, a viša svjetlina svakako je dobrodošla. Tu je i Appleova visoka preciznost prikaza boja za one koji to žele, kao i vrlo snažno limitiranje plavog pozadinskog svjetla.

Kada pričamo o novom internom hardveru, Appleovi mobiteli svakako su među najzanimljivijima. Dolazi s novim Apple A15 Bionic čipsetom otisnutim na naprednom 5 nm proizvodnom procesu,  kao i prošlogodišnji model, no unatoč tome donosi značajno ubrzanje u radu s dvije snažne Avalanche jezgre sa do 3,22 GHz te četiri slabije jezgre čiji je cilj ušteda energije obradom pozadinskih zadataka. Appleovo vlastito grafičko rješenje i dalje je iznimno impresivno te će pokretati sve igre bez problema. Unaprijeđene su i AI funkcije koje će otvoriti nova vrata aplikacijama budućnosti. Sustav podržava 5G mrežu i kod nas, a raspolaže s 4 GB RAM memorije. Istaknimo i da osnovni model sada dolazi sa 128 GB pohrane bez promjene cijene za kupca (sa 64 GB u 12 Mini modelu) te seže sve do 512 GB pohrane za top verziju.

Više informacija

  • Model: iPhone 13 Mini
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Apple
  • Operativni sustav: iOS 15
  • Procesor: Apple Bionic A15
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 4 GB
  • Konektor: Apple Lightning USB 2.0
  • Ekran: Super Retina OLED, 800 – 1200 nitsa (HDR), 5,4” dijagonala, 1080 x 2340 piksela, 60 Hz
  • Stražnja kamera: 12 MP širokokutna, 1.7µm, dual pixel PD autofokus, sensor-shift OIS, 12 MP ultraširoka, 120°
  • Prednja kamera: 12 MP širokokutna, SL 3D senzor dubine i biometrija
  • Baterija: 2438 mAh, 20 W brzo punjenje
  • Dimenzije i masa: 131,5 x 64,2 x 7,7 mm, 141 g
  • Plus: Brži čipset, više pohrane za istu cijenu, bolje kamere
  • Minus: Dolazi bez punjača, Lightning utor, notch zauzima značajan dio zaslona
  • Ustupitelj i cijena: iStyle, www.istyle.hr 6.729,00 kuna
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Apple iPhone 13 Mini

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Apple iPhone 13 Mini - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.