Motorola Razr 5G - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Motorola Razr 5G

Motorola Razr 5G

Preklopni manijak

Motorola se vraća s modelom koji je osvojio svijet retro dizajna s potpuno modernim tehnologijama i rješenjima koja će, nadamo se, postati pristupačnija.

Motorola je na tržište izbacila nadograđenu verziju svog uistinu zanimljivog Razr telefona, a možete ga razlikovati po “5G” dodatku u imenu. Za one koji toliko ne prate tržište, riječ je o redizajnu kultnog Razr mobitela iz davnina čije je preklapanje mnogima ostalo u sjećanju. Sada kad je tehnologija OLED panela napokon na razini da ga je moguće preklopiti dovoljno puta bez ikakvih oštećenja, ideja modernog Razr uređaja postala je stvarnost. Dok prva verzija nije bila toliko široko dostupna, sada se vidi da je bila riječ o svojevrsnoj prvotnoj “beta” verziji mobitela, a da sada s 5G verzijom imamo pravi proizvod u rukama.

 

Razr 5G 6

Razr može biti samo potpuno zaklopljen ili otklopljen, nema mogućnost stajanja “pod kutom”

 

 

Mobitel smo po iskustvu korištenja, naravno, usporedili s drugim preklopnim mobitelima koje smo imali priliku testirati, a najsličniji je Samsungov Galaxy Z Flip. Odmah kada prvi puta primite Motorolu vidi se kako je dizajnirana da se lakše drži u ruci. Samsungov mobitel ipak je kockastiji te, jednom kada se presavije, ima značajnu debljinu. Razr ostaje dovoljno tanak da uopće ne smeta u džepu bilo kojih dimenzija, što nam se naravno dopalo. Prođimo tako prvo dizajn i materijale kako bismo vidjeli što je sve unaprijeđeno.

 

Ekran

Kad je otvoren, mobitel nam daje pogled na svoj unutarnji zaslon. Riječ je o P-OLED zaslonu, točnije listu P-OLED zaslona koji je praktički samo plastificiran kako bi bio izdržljiviji. Prsti po ovom zaslonu lagano klize bez zapinjanja te je srednji dio zaslona, gdje se presavija, nešto manje primjetan od Samsunga. No, ovaj zaslon zato je neravniji s još jednim “brdašcem” na gornjem i donjem dijelu zaslona. Dok nam nije smetalo pri korištenju, svakako je primjetno kada ga počnete koristiti.

 

Razr 5G 2

 

Zaslon ima dijagonalu od 6,2 inča te rezoluciju od 876 x 2142 piksela, što mu daje gustoću piksela od 373 ppi te smatramo da je dovoljno dobar i za multimediju. Bitno je naglasiti da su rubovi mobitela značajno deblji od standardnih modela te su minimalno izbočeni kako bi zaštitili zaslon. Na uglovima imamo i male izbočine koje će, naravno, jedine imati dodir sa suprotnom stranom, sve kako bi se spriječio dodir zaslona pri preklapanju. Imajte na umu da je rub oko zaslona, kao i “brada”, plastična.

Kada smo već spomenuli bradu, riječ je o dizajnu “iz onih dana” koji se taktički iskoristio na modernoj verziji za pospremanje nešto hardvera, a sada se koristi i za dio 5G antena. Gornja polovica mobitela taman sjeda u tu bradu, tako da kad se mobitel preklopi sve postaje jedna cjelina. No, ostanimo još malo otklopljeni kako bismo spomenuli da na vrhu zaslona imamo nešto širi urez na kojem se nalaze slušalica mobitela, selfie kamera te, naravno, senzori.

 

Razr 5G 7

Šarka mobitela viri na rubovima, a napravljena je od nehrđajućeg čelika. Zanimljivo je da zaslon “klizi” po mobitelu pri preklapanju

 

Na žalost, iako je slušalica velika, nije iskorištena za stereo zvuk kod slušanja multimedije. Sav zvuk dolazi iz standardno smještenog zvučnika na dnu. Dno ima još i USB-C utor za punjenje, kao i mikrofon. Okrenimo se sada na drugu stranu mobitela.

 

Kvalitetni materijali

Napomenimo da je okvir mobitela aluminijski i da, dok je stražnja strana na prvobitnom Razr modelu bila plastična, na 5G verziji sada imamo staklo od Corninga, točnije Gorilla Glass 5 koje uvelike podiže ukupan dojam mobitela. Sama šarka za preklapanje napravljena je od nehrđajućeg čelika. Imajte na umu da mobitel s obzirom na pomične dijelove nije izoliran od prašine i vode, no Motorola ga je djelomično osigurala tako da je sve unutarnje komponente “prelila” vodootpornim slojem koji bi ga trebao zaštititi od vlage i ako se unutra baš nađe manja kapljica.

 

Razr 5G 1

Stražnja gornja strana tako ima vanjski zaslon, a riječ je o G-OLED zaslonu koji služi za prikaz notifikacija i drugih detalja, no možete mu dodati aplikacije koje je lagano pokretati, a u potpunosti funkcioniraju i one kompliciranije poput Youtubea. Ovaj zaslon ima rezoluciju od 600 x 800 piksela te dijagonalu od 2,7 inča. Osim zaslona, gornja polovica ima i stražnju, glavnu kameru koja se može koristiti i kao selfie kamera kada je mobitel preklopljen.

 

Razr 5G 5

 

Tu su još i bljeskalica i dodatni senzori pored kamere, kao i mikrofon. Donja polovica mobitela straga ima dodatni mikrofon, kao i Motorolin znak. No, on je zapravo i senzor otiska prsta koji funkcionira vrlo brzo i točno te nam se definitivno više dopada od onih pod zaslonom, barem po funkcionalnosti, ali njegova lokacija kada je mobitel otklopljen možda se neće svima dopasti.

 

Razr 5G 3

Poboljšana selfie kamera i dalje oduzima dosta od vrha zaslona, no sada ima rezoluciju od 20 MP, što je svakako poboljšanje prema originalnih 5 MP

 

Dakle, na mobitelu imamo dvije kamere te su obje značajno poboljšane od “prvog” Razr mobitela. Selfie kamera s prvobitnih 5 sada ima 20 megapiksela. Također koristi povezivanje susjednih piksela da u zahtjevnim svjetlosnim uvjetima dobije 5 MP sliku, no sa značajno većom površinom piksela, a samim time i kvalitetom. Podržava HDR, a može i snimati do FullHD@60 fps video. Stražnja, glavna kamera također je značajno poboljšana.

 

Razr 5G 4

Stražnja kamera poboljšana je s 48 MP senzorom, te sada može snimati i slow-motion FullHD video.

 

 

Imamo i 48 MP senzor, s prvobitnih 16 MP. Veličina senzora je slična pa večernje slike neće biti značajno bolje, no po danu možete uhvatiti puno detaljnije fotke koristeći punih 48 MP, dok će softver ponovno spajati piksele i nuditi vam 16 MP sliku sa većim pikselima koji brže mogu uhvatiti svijetlo.

 

Glavna kamera predvećer

Na kraju, same performanse. Ovdje je također sve poboljšano pa za procesor dobivate Snapdragon 765G. Dok, naravno, nije na razini flagship procesora, ima dovoljno snage za sve aplikacije, a garantira i odlično gaming iskustvo s obzirom na rezoluciju ovog ekrana. Ideja je da će trošiti manje baterije, jer je u ovako tanak preklopni mobitel stala baterija od 2.800 mAh, a Motorola ima samopouzdanja da će izdržati cijeli dan prosječnog korištenja.

 

HDR Glavna kamera slabo osvjetljenje

 

Po našem iskustvu, s nešto slikanja i gledanja Youtubea, trebat ćete koristiti i vanjski, manji zaslon da dobijete cijeli dan intenzivnijeg korištenja. Dobivate i 8 GB RAM memorije te 256 GB interne pohrane, što je sasvim zadovoljavajuće i kod flagshipa. Naravno, sve nas to vodi do konačne knedle u grlu, a to je cijena ovog uređaja. Svi preklopni mobiteli, naravno, imaju super premium cijenu, a drugo ne možemo očekivati niti od ovoga modela. Jedno je sigurno, privlačit će poglede ako ga odaberete.

 

 

Deteljniju recenziju svakako pročitajte na našim stranicama Mobila.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Motorola Razr 5G

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Motorola Razr 5G - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.