Samsung Galaxy S10+

Samsung Galaxy S10+

Korak unaprijed, korak unazad

Uz standardni Galaxy S10, Samsung je na tržište plasirao i veću inačicu svojega flagshipa za korisnike koji traže veći zaslon i bateriju te su za iste spremni odvojiti koju kunu više.

Prošlogodišnji Samsung Galaxy S9+ bio je osjetna nadogradnja u odnosu na standardni Galaxy S9. Kod nove desete generacije svojega flagshipa, Samsung je smanjio razlike između standardne i „plus“ inačice uređaja.

Galaxy++

Plus verzija Galaxyja S10 osjetno je narasla u odnosu na prošlu generaciju te je S10+ veličinom usporediv s prošlogodišnjim Galaxyjem Note 9. Kvaliteta izrade je vrhunska, uz klasičnu konstrukciju staklenih panela koje spaja aluminijski okvir. Iako je velik i većinu površine mu prekriva staklo, Galaxy S10+ djeluje iznimno čvrsto. Dizajn poleđine je atraktivan, iako je Samsung igrao na sigurno te mnoge elemente posudio s Galaxyja Note 9. Galaxy S10+ je osobito atraktivan u Prism White boji u kojoj je i naš testni primjerak. Dizajn prednjice je dobio radikalnu izmjenu u obliku izreza za kameru u kojem se nalaze dvije kamere, koje uzimaju prilično velik prostor. Samsung se dugo opirao implementaciji izreza u zaslonu svojega flagshipa, no ove su godine napokon posustali i implementirali izrez kako bi mogli što veću površinu prekriti zaslonom, a ove je godine taj zaslon Dynamic AMOLED QHD+ rezolucije, koji je među najboljima po kvaliteti prikaza.

Plus verzija Galaxyja S10 osjetno je narasla u odnosu na prošlu generaciju pa je usporediv s Note 9

S10 1

Snaga i autonomija

Novi Samsungov flagship nosi naziv Exynos 9820, a proizveden je na 8 nm proizvodnom procesu. Iako su konkurenti (HiSilicon i Qualcomm) na manjem, 7-nanometarskom proizvodnom procesu, Samsung je isti odlučio rezervirati za iduću generaciju čipseta. Exynos 9820 sastoji se od osmojezgrenog procesora s 2 + 2 + 4 konfiguracijom jezgri i novog Mali-G76 MP12 grafičkog procesora. Najjače jezgre procesora su Samsungove vlastite Mongoose M4 jezgre radnog takta 2,73 GHz koje zahtjevne zadatke izvršavaju u tandemu s Cortex-75 jezgrama radnog takta 2,31 GHz. Za pozadinske zadatke brinu se Cortex-A55 jezgre radnog takta 1,95 GHz koje također osiguravaju višu energetsku učinkovitost. Novi Samsungov čipset performansama spada u sami vrh ponude: neovisno o tome je li riječ o sintetičkim testovima ili stvarnom korištenju, ovaj čipset ostvaruje odlične rezultate. Galaxy S10+ ima bateriju kapaciteta 4100 miliamper-sati koja bi trebala pružati odličnu autonomiju. Ključna riječ je „trebala“ jer je Samsung ponovno posustao na softverskoj strani, pa Galaxy S10+ koristi mnogo energije tijekom mirovanja. Zanimljivo je kako su ovi problemi vezani uz verziju uređaja sa Samsungovim čipsetom i zabrinjavajuće je da Samsung može optimizirati softver uređaja s Qualcommovim čipsetom, no ne i s čipsetom vlastite proizvodnje.

Kamere

Samsungov flagship prvi put ima tri stražnje kamere: primarnu sa standardnom širokokutnom optikom i senzorom rezolucije 12 megapiksela, sekundarnu s telefoto optikom i senzorom rezolucije 12 megapiksela te tercijarnu s ultra-širokokutnom optikom i senzorom rezolucije 16 megapiksela. Ove kamere zajedno čine prilično moćan trio, koji vam nudi snimanje u raznim situacijama. Vrijedi napomenuti kako telefoto kamera ima samo 2x optički zoom te kako ultra-širokokutna kamera nema autofokus, što im ograničava primjenu. Performanse kamera su odlične, sa širokim dinamičkim rasponom i visokom oštrinom. Nažalost, isto ne možemo reći za sustav prednjih kamera, koji se sastoji od klasične kamere i dubinskog senzora. Dinamički raspon selfieja je širok, no oštrina je niska ako ne snimate u idealnim uvjetima te stoga morate oprezno birati gdje ćete i kada snimati.

Samsung Galaxy S10 6

Zaključak

Samsung Galaxy S10+ ima novi zaslon koji je odličan, kao i čipset te stražnje kamere. Problem radi nepouzdan čitač otiska prsta i problemi s autonomijom. Voljeli bi vidjeti bolje performanse prednjih kamera u najvišem flagship rangu s ovako visokom cijenom.

Više informacija

  • Model: Galaxy S10+
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Proizvođač: Samsung
  • Procesor: Samsung Exynos 9820
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 8 GB
  • Konektor: USB 3,1 Type-C, 3,5 mm
  • Ekran: 6,4“ Dynamic AMOLED, 3040 x 1440 piksela
  • Baterija: Li-Ion, 4100 mAh
  • Plus: Zaslon, performanse čipseta, performanse stražnjih kamera
  • Minus: Performanse prednjih kamera, problemi s autonomijom u mirovanju, nepouzdan i spor skener otiska prsta, veliki izrez u zaslonu koji narušava iskustvo korištenja, cijena
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, www.samsung.com/hr, 7.699,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy S10+

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy S10+ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.