Xiaomi Mi 8

Xiaomi Mi 8

Za dva bolji

Nakon vrlo uspješnog Mi 6 Xiaomi je preskočio broj 7 i predstavio nam Mi 8, dosad najbolji uređaj njihove najpoznatije serije pametnih telefona „Mi“.

Xiaomi Mi 8 podijelio je obožavatelje jednog od najvećih kineskih proizvođača na one koji su voljeli Xiaomijev jedinstven dizajn te im se nije svidjela Xiaomijeva odluka da dizajn uvelike preuzmu od jednog voćnog proizvođača, dok se druga polovica oduševila Xiaomijevom odlukom.


Dizajn i kvaliteta izrade


Dizajn Xiaomija Mi 8 očigledno je inspiriran iPhoneom X, sa širokim notchem na vrhu zaslona i gotovo identičnim dizajnom pozadine uređaja. No je li to zapravo loša stvar? Originalnost je svakako superiorna kada je riječ o dizajnu, no ako nemate dobru originalnu ideju, možda je bolje napraviti dobru kopiju originalne ideje, osobito kada je ta odluka vrlo kontroverzna te će vam zasigurno osigurati pokoji članak i potaknuti rasprave na Redditu. Nama se dizajn Xiaomija Mi 8 jako sviđa. Iako ima nešto deblji donji dio okvira zaslona, uređaj izgleda vrlo elegantno i definitivno dizajnom nadilazi svoju cijenu.

Xiaomi MI 8 2Kvaliteta je izrade odlična, sa staklenim panelima i aluminijskim okvirom koji ih spaja. Stražnje staklo ima široko zaobljene rubove, zbog čega odlično sjeda u ruku i osigurava stisak pri držanju uređaja. Crna boja čini dizajn Mi 8 vrlo suptilnim i elegantnim, no ako želite istaknuti svoj uređaj, Xiaomi nudi Mi 8 još u bijeloj, plavoj i zlatnoj boji.

Zaslon i oprema


Kako bi bio u koraku s konkurencijom, Xiaomi je Mi 8 opremio Super AMOLED zaslonom dijagonale 6,21 inča s FullHD+ rezolucijom 2248 x 1080 piksela. Iako nije najsvjetliji AMOLED zaslon na tržištu, ovo je zaista odličan zaslon sa superširokim kutovima gledanja i odličnim dinamičkim rasponom. Boje su dodatno zasićene, što prikaz čini življim, no ako želite precizniji prikaz s prirodnijim izgledom boja, to je moguće uključiti u postavkama zaslona. Mi 8 za punjenje i prijenos podataka koristi USB Type-C konektor te nema 3,5-milimetarski izlaz za slušalice. Jedna od mana Mi 8 njegov je mono zvučnik. Iako on ima odlične performanse i pun, bogat zvuk, ipak se ne može mjeriti s konkurentskim stereo zvučnicima koji su osobito korisni za igranje, pri kojemu je stereo zvuk jako bitan.

Operativni sustav


Xiaomi je svoj uređaj lansirao s Androidom 8,1 i svojim poznatim sučeljem MIUI 9. U međuvremenu je izašao update na verziju 10 s mnogim kozmetičkim izmjenama koje su također podijelile ljubitelje Xiaomija. Xiaomi je s MIUI 10 izgled svog sučelja uvelike približio izgledu iOS-a 11. Iako i dalje ima distinktivan izgled Androida, mnogi elementi sučelja dobili su redizajn, od kojih je najdrastičniji redizajn centra za obavijesti, koji uvelike podsjeća na Control Center iOS-a. Osim toga, Xiaomi je integrirao navigacijske geste identične onima iPhonea X: povlačenje s dna za odlazak na početni zaslon, povlačenje s dna uz zadržavanje na sredini za nedavno otvorene aplikacije i povlačenje s lijeve strane za povratak na prošli zaslon. Ponavljamo da je originalnost svakako plus, no ako su ikoga išli kopirati, drago nam je da su izabrali jedno od najboljih, ako ne i najbolje mobilno sučelje.

Performanse i autonomija


U srcu Mi 8 nalazi se Qualcomm Snapdragon 845, jedan od najboljih čipsetova trenutno na tržištu, s osmojezgrenim procesorom s četirima Kryo 385 Gold i četirima Kryo 385 Silver jezgrama i grafičkim procesorom Adreno 630. Što reći o ovom čipsetu a da nismo rekli u jednoj od brojnih recenzija uređaja koje ga koriste? Kao što je poznato, ovo je jedan od najboljih čipsetova i praktički nema zadatka koji ne može završiti ni igre koju ne može pokrenuti. Zahvaljujući 6 GB radne memorije, ni intenzivni multitasking nije problem za Mi 8. Ovaj uređaj ima odličnu konfiguraciju koju malo koji uređaj može nadmašiti jer je Xiaomi zaista odabrao odlične komponente za svoj flagship. Pri intenzivnom korištenju Mi 8 je vrlo hladan na dodir, tako da dulji intenzivniji gaming neće izazvati nelagodu, što je pohvalno za uređaj s tako snažnim čipsetom. Baterija kapaciteta 3400 mAh omogućava autonomiju od jednog dana uz umjereno intenzivno korištenje. Ako planirate dulje gaming sesije, morat ćete posegnuti za punjačem, no većini korisnika Mi 8 izdržat će cijeli dan. U testu baterije PCMark Work 2.0 s 50 % osvjetljenja zaslona Mi 8 izdržao je 10 sati i 55 minuta, što je odlično uzmemo li u obzir da većina konkurenata ostvaruje rezultate ispod 10 sati.


Kamere


Sustav stražnjih kamera Xiaomi je reciklirao iz Mixa 2S, flagshipa svoje serije Mi Mix. No iako je hardver star, procesuiranje je poboljšano do te mjere da je teško povjerovati da se radi o istom sustavu kamera. Stražnji sustav sastoji se od dviju kamera, glavne standardne širokokutne koja ima senzor rezolucije 12 megapiksela i otvor blende f/1,8 i sekundarne kamere sa senzorom rezolucije 12 megapiksela koja ima optiku s 2 x optičkim zoomom i otvorom blende f/2,4. Glavna kamera ima optičku stabilizaciju slike, dok je pri snimanju videa prisutna i dodatna elektronička stabilizacija slike. Vrijedi napomenuti da Mi 8 nema mogućnost snimanja 4K videa u 60 fps, čime ste ograničeni na 30 sličica u sekundi.

Xiaomi MI 8 3Prednja je kamera nova, sa senzorom rezolucije 20 megapiksela i otvorom blende f/2,0. Performanse prednje kamere iznenađujuće su dobre, s vrlo širokim dinamičkim rasponom i visokom oštrinom. Mana prednje kamere jesu hladne boje fotografija, koje su osobito primjetne na koži. To je čest problem s uređajima iz Kine, gdje korisnici preferiraju izbijeljeni izgled kože. Kao cjelina sustav kamera Mi 8 uistinu je impresivan i dokaz je da softver, odnosno procesuiranje slike često može imati golem utjecaj na performanse kamera.


Zaključak


Xiaomi Mi 8 je odličan uređaj čija je glavna mana manjak originalnosti, što bi mnoge moglo odvratiti od kupnje ovog uređaja. Ljubitelji Appleova vizualnog identiteta obožavat će izgled i osjećaj pri korištenju Mi 8, no mi preporučujemo svima da predrasude ostave postrani i daju priliku ovom uređaju. Xiaomi Mi 8 opasna je prijetnja flagship uređajima popularnih proizvođača, koji će se morati dodatno ponuditi da bi privukli kupce jer je Xiaomi ponovno ponudio najbolji omjer cijene i performansi na tržištu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Xiaomi Mi 8

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Xiaomi Mi 8 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.