Sony Xperia XZ3

Sony Xperia XZ3

Korak unaprijed


Samo šest mjeseci nakon izlaska prošlog flagshipa Sony nam je predstavio nov uređaj, koji pokušava ispraviti greške Xperije XZ2 te vratiti Sony na stare staze slave

Sony je prije samo nekoliko godina bio važan brend, usudili bismo se reći, čak jedan od najvažnijih proizvođača pametnih telefona na europskom tržištu, posebno poznat po prednjačenju u inovacijama. Unazad nekoliko godina Sony je umjesto vođe postao sljedbenik te ostao u sjeni konkurenata. Dizajn Xperije XZ3 ostao je većinom nepromijenjen u odnosu na XZ2, što nije nužno loša stvar jer je XZ2 uistinu jedinstven uređaj. Glavna mana dizajna XZ2 bila je debljina kućišta, koja je na najdebljem dijelu iznosila čak 11,1 milimetar. XZ3 je osjetno tanji te mu maksimalna debljina kućišta iznosi 9,9 milimetara. Druga velika mana dizajna Xperije XZ2 jest položaj čitača otiska prsta, no taj je problem prisutan i kod Xperije XZ3. Naime, zakrivljeni dizajn pozadine natjerao je Sony da kameru smjesti niže nego na uređajima s ravnom pozadinom, a takav je položaj kamere rezultirao i nižim položajem čitača otiska prsta. Xperia XZ3 je dimenzijama veća od XZ2, no čitač je i dalje teško doseći te ćete često dotaknuti objektiv kamere jer se on nalazi na mjestu na kojemu se na većini uređaja nalazi čitač otiska prsta. Xperia XZ3 je ergonomska noćna mora, kao i njen prethodnik, stoga se pitamo koliko vremena Sony zapravo troši na testiranje ergonomije svoje XZ serije. Osim toga, i tipka za uključivanje/otključavanje smještena je na sredini boka uređaja, što također traži prilagodbu, osobito kod korisnika s velikim rukama.

Xperia XZ3 1Kvaliteta izrade je vrhunska, što je standard za Sonyjeve flagship uređaje i Xperia XZ3 uspješno nastavlja tu tradiciju. Konstrukcija je klasičan sendvič staklenih panela s aluminijskim okvirom koji ih spaja. Zaobljena staklena pozadina čini Xperiju XZ3 vrlo skliskom, tako da ćete morati dodatno pripaziti ako je planirate koristiti bez zaštitne maske. Za punjenje i prijenos podataka koristi USB 3,1 Type-C, koji se koristi i za spajanje slušalica. Jedna od stvari kojima smo se nadali jest povratak 3,5-milimetarskog izlaza budući da je Sony jedan od važnijih brendova na području audiouređaja, no Sony je odlučio svoje korisnike natjerati na korištenje adaptera ili kupnju Bluetooth slušalica. Zvučnici su stereo, smješteni na prednjoj stranu uređaja. Iako su vrlo glasni, kvalitetom zvuka nisu nas impresionirali. Zvučna slika ima jako naglašene visoke tonove koji su čisti, ali srednji i niski tonovi imaju vrlo slabu prisutnost, što negativno utječe na iskustvo slušanje glazbe. Sony se mora više potruditi želi li biti kompetitivan na tržištu s uređajima sa sve boljim zvučnim sustavima.


Nova stara Xperia
Zaslon Xperije XZ3 najveći je novitet u odnosu na XZ2. To je P-OLED zaslon dijagonale 6 inča i visoke rezolucije 2880 x 1440 piksela s visokom gustoćom od 537 piksela po inču. Zaslon Xperije XZ3 ima zakrivljene rubove, što je novitet za Sony, no osim zaobljenih rubova ima i rub okvira osjetljiv na dodir. Zaslon Xperije XZ3 ima vrlo široke kutove gledanja, što ga čini odličnim za grupnu konzumaciju sadržaja. Boje imaju natprosječnu zasićenost, a dinamički je raspon među najširima koje smo ikad vidjeli na pametnom telefonu. Posebnost OLED zaslona reprodukcija je crne boje gašenjem piksela, što rezultira savršenom crnom. Iako su IPS zasloni dosadašnjih Sony flagship uređaja među najboljima na tržištu, ovaj je zaslon velika nadogradnja te se nadamo da će Sony nastaviti s korištenjem P-OLED zaslona.

Xperia XZ3 5Xperiju XZ3 pokreće isti Qualcomm Snapdragon 845 koji je pokretao XZ2. Budući da Qualcomm u međuvremenu nije izbacio nov chipset, Snapdragon 845 još uvijek predstavlja sam vrh ponude. Snapdragon 845 ima osmojezgreni procesor s četirima Kryo 385 Gold jezgrama radnog takta 2,7 GHz i četirima Kryo 385 Silver jezgrama radnog takta 1,7 GHz. Za obradu grafike brine se grafički procesor Adreno 630. Xperia XZ3 ima 4 GB radne memorije, što je standard za flagship uređaje. Pri svakodnevnom korištenju Xperia XZ3 je fluidna i brza, ne zastajkuje čak ni pri izvršavanju najzahtjevnijih zadataka. Jedino je trzanje kratki zastoj pri osvježavanju aplikacija za vrijeme ekstremnog multitaskinga uslijed ograničenja radne memorije. Za gamere Xperia XZ3 je odličan izbor. Adreno 630 čak i najzahtjevnije naslove pokreće uz visok, stabilan framerate. Tijekom testiranja igrali smo naslove poput PUBG Mobile, Asphalt 9 i Shadowgun Legends te čak ni uz najviše postavke kvalitete grafike nismo primijetili padove u framerateu. Baterija Xperije XZ3 nešto je većeg kapaciteta od one u XZ2 – kapacitet iznosi 3300 mAh. Iako je tek prosječnog kapaciteta, nudi dovoljno dobru anatomiju za cijeli dan srednje intenzivnog korištenja. Ako planirati dulje gaming sesije na XZ3, morat ćete posegnuti za punjačem. Sony svoje flagshipove uvijek oprema najnovijom verzijom Androida i ovog puta je to Android 9,0 Pie. Preko najnovije verzije Googleova sustava Sony je postavio svoje sučelje Xperia Home koje ovom uređaju daje jedinstven izgled, no bez radikalnih promjena u samom sustavu, tako da će i obožavatelji tvorničkog Androida biti zadovoljni Xperiom XZ3. Najveća promjena u odnosu na tvorničko sučelje dodatak je izbornika za brz pristup najčešće korištenim aplikacijama i postavkama. Tom izborniku se pristupa dvostrukim pritiskom na rub okvira zaslona koji je osjetljiv na dodir. Klizanjem po okviru aktivira se gesta pritiska „back“ tipke, što je vrlo korisno pri korištenju uređaja jednom rukom. Ostale izmjene uglavnom su kozmetičke prirode kako bi sučelje Xperije XZ3 imalo jedinstven izgled.


Xperia XZ3 3
Kamere
Sony je poznat po svojim fotoaparatima, no pri izradu pametnih telefona ostali su bez inspiracije i odlučili su reciklirati isti senzor koji su koristili u Xperiji XZ2 i XZ1. Ovo je treća generacija Sonyjevih flagshipova koja koristi isti senzor i on pokazuje svoja ograničenja. Senzor je rezolucije 19 megapiksela uz optiku žarišne duljine 25 mm i otvor blende f/2,0. Sony je unaprijedio procesuiranje fotografija, no fizička ograničenja itekako su primjetna. Najveća je mana stražnje kamere XZ3 nedostatak optičke stabilizacije slike, što ima negativan utjecaj na performanse u lošim svjetlosnim uvjetima i prilikom snimanja videa. Fotografije napravljene stražnjom fotografijom vrlo su dobre, sa širokim dinamičkim rasponom i visokom oštrinom, no u lošim svjetlosnim uvjetima XZ3 zaostaje za konkurentskim uređajima. Prednja je kamera nova – ima senzor rezolucije 13 megapiksela, no tijekom testiranja dokazala se kao korak unazad u usporedbi s prednjom kamerom Xperije XZ2. Iako je rezolucija viša i dinamički raspon poboljšan, autofokusni sustav vrlo je neprecizan te često fokusira pozadinu umjesto vašeg lica, što će često zahtijevati da više puta ponovite snimanje kako biste dobili pravilno izoštrenu fotografiju. Jednom kada autofokus uspije pogoditi fokalnu točku, fotografije napravljene prednjom kamerom vrlo su dobre. Problem je što će put do tih dobrih fotografija biti dug i trnovit.

Zaključak
Sony Xperia XZ3 korak je u dobrom smjeru i Sony je očigledno svjestan kritika vezanih uz XZ2 jer se trudi ispraviti mane svog novog dizajna. Nažalost, svega pola godine nije bilo dovoljno da poprave sve greške i isporuče korisnicima uređaj koji dokazuje da još uvijek mogu biti natjecatelji u utrci za najbolji flagship godine. Novi je zaslon najveće poboljšanje, no malo će koga motivirati na nadogradnju sa svega šest mjeseci stare XZ2. Nadamo se da će iduća iteracija serije XZ umjesto koraka biti skok prema starim stazama slave.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Xperia XZ3

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia XZ3 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.