HTC U12+

HTC U12+

Drugačija inovacija

Serija HTC U flagship uređaja dobila je novog člana pod nazivom U12+. HTC je standardnom modelu dao dodatak „+“ jer smatra da je toliko napredovao u odnosu na prošlu generaciju da jednostavan inkrement broja nije dovoljan

HTC-ov novi flagship donosi evoluciju postojećih tehnologija, ali i uz neke nove kojima se pokušava istaknuti u gomili. Zanimljivo je kako je U12+ dimenzijama manji u odnosu na prošlogodišnji U11+ unatoč zaslonu identičnih dimenzija. Manje dimenzije zasluga su tanjeg okvira zaslona, koji je i dalje nažalost veći nego kod većine konkurentskih uređaja. Zaslon U12+ zauzima 80,3 % površine prednje strane uređaja, što nije osobito impresivno, no solidan je korak naprijed u odnosu na 78,3 % kod U11+.


Kvaliteta izrade i dizajn
Dizajn HTC U12+ telefona vrlo je suptilan, ali i atraktivan, prvenstveno zahvaljujući zanimljivim bojama koje je HTC odabrao za svoj novi flagship. Čak je i keramička crna boja našeg testnog uređaja atraktivnija od klasične crne koju koriste konkurenti zbog mnogo snažnije reflektivnosti, koja U12+ daje jedinstven efekt. No glavna zvijezda među trima dostupnim bojama svakako je prozirno plava, koja je u nama izazvala nostalgiju podsjećajući nas na dane kada su transparentna kućišta elektroničkih uređaja bila vrlo popularna. Bez obzira na to koju boju odabrali, nećete pogriješiti jer se radi o zaista atraktivnom uređaju.

HTC U12 Plus stragaKvaliteta je izrade na nivou flagshipa, s konstrukcijom koju sačinjavaju stakleni paneli spojeni aluminijskim okvirom. Staklo je zaštićeno Corningovim Gorilla Glassom 3, što je korak unazad u odnosu na Gorilla Glass 5 prisutan na U11+, ali trojka svejedno nudi dovoljnu razinu zaštite za većinu korisnika. HTC U12+ ostavlja odličan dojam u ruci. Iako se radi o natprosječno velikom uređaju, njegova veličina ne smanjuje osjećaj kvalitete, što je ponekad slučaj s velikim uređajima koji ponekad znaju djelovati pomalo šuplje.


Hardver
HTC je U12+ opremio Super LCD zaslonom dijagonale 6 inča. Rezolucija mu iznosi prilično visokih 2880 x 1440 piksela uz vrlo visoku gustoću od 537 piksela po inču. Iako smo se nadali da će HTC opremiti U12+ AMOLED zaslonom, nismo ostali razočarani Super LCD6 zaslonom, koji nudi vrlo dobru reprodukciju boja i široke kutove gledanja. Međutim, razočarala nas je svjetlina jer je tek prosječna, što nas je ovih sunčanih dana koji put natjeralo da potražimo sjenu kako bismo mogli vidjeti sadržaj zaslona. Konfiguracija U12+ klasična je flagship konfiguracija ove godine – s čipsetom Qualcomm Snapdragon 845 i 6 GB radne memorije. Snapdragon 845 sastoji se od osmojezgrenog procesora s četirima Kryo 385 Gold jezgrama radnog takta 2,8 GHz za intenzivnije zadatke i četirima Kryo 385 Silver jezgrama radnog takta 1,7 GHz, koje osiguravaju visoku energetsku učinkovitost pri izvođenju manje zahtjevnih zadataka. Grafički je procesor Adreno 630, koji se i s najzahtjevnijim naslovima nosi s lakoćom. Snapdragon 845 jedan je od najboljih čipseta na tržištu te je logičan izbor za flagship uređaj. Tijekom testiranja HTC U12+ je jednostavno letio kroz zadatke i zadovoljio sve naše zahtjeve performansi flagship uređaja.


Iskustvo korištenja i softver
HTC je poznat po svojoj tehnologiji Edge Sense, koja omogućava kontrolu uređaja pritiskom na okvir. Nismo obožavatelji takvog dizajna jer se tijekom testiranja pokazao prilično nepouzdanim, a dvaput smo čak slučajno aktivirali prečac za uključivanje kamere. No isto tako znamo da mnogim korisnicima takvo rješenje odgovara i da je s malo prilagodbe moguće savladati njegovo korištenje. Srećom, Edge Sense je vrlo jednostavno isključiti u postavkama.
Međutim, U12+ ima mnogo veći problem koji nažalost nije moguće isključiti. HTC je odlučio ponovno izumiti kotač, tako da su bočne tipke zamijenili nepomičnim izbočinama osjetljivim na pritisak. Jasno nam je što su htjeli napraviti, no u praksi je ta tehnologija vrlo loša. Tipke ponekad ne registriraju na pritisak, što ubrzo postane iritantno. Položaj im je također prilično loš jer su smještene prenisko, tako da je u prvih par dana korištenja lako zamijeniti tipku za stišavanje tipkom za zaključavanje.
Novi sustav također onemogućava korištenje prečaca kombiniranim pritiskom tipki, stoga je radnje poput izrade screenshota nemoguće napraviti klasičnim pritiskom na tipku za stišavanje i tipku za zaključavanje, već je za izradu slike zaslona potrebno koristiti prečac na navigacijskoj traci. Tipke su standard s razlogom i ne isplati se popravljati što nije slomljeno. HTC je za operativni sustav odabrao Android 8.0 Oreo. Iako nije najnovija verzija Androida, HTC se iskupio najavljenom nadogradnjom na Android 9 kada on izađe. Sučelje Sense Home vrlo je jednostavno i novi će se korisnici njime služiti bez muke. Promjene koje donosi uglavnom su kozmetičke prirode kako bi sučelje izgledalo jedinstveno i bilo prepoznatljivo.


Kamera
Kvaliteta kamere pametnog telefona postala je važnija no ikada i gotovo da nema proizvođača koji se nije uključio u utrku za osvajanje titule pametnog telefona s najboljom kamerom. HTC U12+ ima dvostruk sustav kamera s glavnim senzorom rezolucije 12 megapiksela i otvorom blende f/1,8 i sekundarnim senzorom rezolucije 16 megapiksela s užim otvorom blende f/2,6. HTC je odlučio sekundarnoj kameri dati telefoto-optiku koja omogućuje 2 X optički zoom. Performanse stražnjeg sustava kamera jednom su riječju – odlične. Dinamički je raspon zaista izvrstan, kao i oštrina, dok je bokeh vrlo dobar. Jedini aspekt performansi kamera U12+ koji nas je razočarao pretjerano je procesuiranje fotografija, koje kod većina fotografija rezultira previsokim kontrastom i natprosječno zasićenim bojama.

HTC U12 Plus kameraAko se odvažite snimati u Pro modeu, lako je moguće ostvariti bolju kvalitetu fotografije nego u automatskom načinu snimanja, no korištenje Pro modea nije uvijek idealno rješenje. No čak i uz pretjerano procesuiranje, U12+ impresionirao nas je kvalitetom fotografija te bismo ga se usudili smjestiti uz Huawei P20 Pro po pitanju performansi. Nadamo se da će HTC ažuriranjima popraviti procesuiranje kako bi U12+ ostvario svoj puni potencijal. Međutim, na ovom uređaju impresivne su i performanse videa zahvaljujući optičkoj stabilizaciji koja radi u tandemu s elektroničkom stabilizacijom, čak i pri snimanju u 4K rezoluciji u 60 sličica u sekundi. HTC je pažnju posvetio i prednjem sustavu kamera, koji se sastoji od dviju kamera sa senzorima rezolucije 8 megapiksela. Iako prednje kamere imaju tek prosječan dinamički raspon, performanse nadoknađuju odličnom oštrinom i vrlo glatkim bokehom, osobito kada uključite Auto Bokeh način snimanja, koji je iznenađujuće precizan pri izdvajanju subjekta od pozadine.


Zaključak
HTC je napravio mnogo koraka naprijed u odnosu na U11+, no i jedan golem skok unazad. Odlične komponente, vrhunska kvaliteta izrade i sustav kamera kojega se nijedan proizvođač ne bi posramio stvaraju neodoljiv paket, no nepotrebna inovacija u pogledu zamjene tipki nepouzdanim sustavom osjetljivim na pritisak čine korištenje U12+ prilično lošim iskustvom. Ako ste voljni riskirati i pristati na kompromise koje novi sustav tipki donosi, U12+ bi mogao biti idealan uređaj za vas, no ako vam je pouzdanost prioritet, više ćete se usrećiti s ponudom konkurencije.

Više informacija

  • Model: U12+
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: HTC
  • Operativni sustav: Android 8.0 Oreo
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 845
  • Grafički sustav: Adreno 630
  • Pohrana: 64 GB
  • Memorija: 6 GB
  • Konektor: USB 3.1 Type C
  • Ekran: 6,0'' Super LCD, 2880x1440 piksela
  • Stražnja kamera: Dual camera 12 MP
  • Prednja kamera: Dual Camera 8 MP
  • Baterija: Li-Ion, 3500 mAh
  • Dimenzije i masa: 156,6x73,9x8,7 mm/ 188 g
  • Plus: PErformanse, performanse kamere, izrada
  • Minus: Novi sustav koji zamjenje tipke
  • Ustupitelj i cijena: HTC Hrvatska www.htc.com/hr 5.580,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HTC U12+

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HTC U12+ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.