Samsung Galaxy A8: Na tragu S8-ice

Samsung Galaxy A8: Na tragu S8-ice

Galaxy A8 fokus je prebacio na dvostruku prednju kameru pri čemu je glavna fora Live Focus opcija on the fly zamućivanja pozadine. A8 ima i vrhunsku izradu, Super AMOLED ekran, ali i ne baš nisku cijenu.

Umjesto da predstavlja modele S8 Lite, Samsung se odlučio na nabrijavanje A serije te sada izgledom i (nekim) mogućnostima Galaxy A8 dodiruje flagship segment. Prije svega se to odnosi na kvalitetu izrade, ali i ekran, mogućnosti, kameru.

Galaxy A8 u viši srednji segment donosi vrhunsku flagship izradu koja podsjeća na ostale Samsungove najjače modele. Njegov 5,6-inčni ekran smješten je u kućište izrađeno od stakla s prednje i stražnje strane uz aluminijski čvrsti okvir. I dok staklo svakako pridonosi osjetu kvalitete, ergonomski je manjkav zbog skliskosti i prijamčljivosti na packe. Očito su u Samsungu opako odlučili forsirati neobičan omjer ekrana od 18,5:9 kojeg ima i A8 što u prijevodu za dizajn telefona znači da se izduljio, a ostao prilično uzak. S korisničke strane to znači da ćete gledajući YouTube videa imati dvije crne crte sa strane ako su formata 16:9. Ako želite gledati video sadržaje (filmove) u kino formatu na ovom AMOLED ekranu, to će biti pravi užitak. Trendovi se kreću u smjeru ovakvog omjera ekrana i za vjerovati je da će se proizvođači sadržaja prilagoditi.

 

strana a


Uz stakleno-metalnu izradu, telefon je obložen Corning Gorilla staklom za zaštitu od grebanja, a A8 sada ima i IP68 certifikat za otpornost na prašinu i vodu što znači - može na kišu, ne i pod vodu. Jako lijepo izrađen uređaj uz preporuku kupovine zaštitne maske za bolju ergonomiju i zaštitu.

strana b

Fokus u pozadini izvan fokusa

Dvije prednje kamere od 16 i 8 megapiksela među glavnim su adutima ovog uređaja, a karakteristika koji bi ljubiteljima selfieja trebao olakšati posao zove se Live Focus te omogućuje izoštrenost portreta i on the fly mijenjanje fokusa pozadine, odnosno zamućivanja kadra. Taj efekt odličan je jer portreti iskaču, ali se kod maksimalnog zamućivanja pozadine primjećuje da taj blur prelazi i na glavni objekt snimanja što nikako nije poželjna funkcija. Druga stvar na koju treba paziti je trešnja kod okidanja pa preporučujemo odbrojavač da fotografije ne bi bile mutne. Prednje kamere nemaju autofokus. Stražnja kamera ima 16 megapiskesela i, iako je prilično solidna, neke funkcionalnosti nedostaju. Pro Mode nema ručni fokus i kontrolu brzine okidača, a HDR opcija nije lako dostupna kroz sučelje kamere. Tu je Bixby Vision i već standardno prebacivanje swipeom između prednje i zadnje kamere. Zbog nešto više cijene za srednji segment, malo smo kritičniji prema izvedbi kamere. Ukupno je kvaliteta fotki dobra.

Osam Exynos jezgri

Ekran je već spomenuti Super AMOLED i ako zbog nečeg treba uložiti u Samsungove modele, to je njihov zaslon koji ima vrlo dobar kontrast, svjetlinu i prikaz boja. Sve to u rezoluciji od 1080 x 2200 piksela (zbog neobičnog omjera stranica). Kod A8-ice, senzor otiska prsta smješten je ispod kamere pa je Samsung tu malo odstupio od dosadašnje prakse što se pokazalo kao dobra odluka (barem meni). Iako je vrlo responzivan i precizan, prilično je malen i nisam ga uvijek iz prve uspijevao pogoditi. Tipka za paljenje je s desne strane kućišta, iznad nje je mono zvučnik dobre glasnoće i kvalitete reprodukcije, dok je tipka za volumen zvuka s lijeve strane kućišta.

Uređaj pogoni osmojezreni Exynos 7855 procesor koji je srednje klase, ali s apsolutno dovoljno snage za sve zadatke, pogotovo ako se tome doda još 4 GB radne memorije. Hvalimo i dual-SIM opciju, pri čemu je microSD kartica odvojena u svom utoru i ne mora se birati između druge SIM-ice i dodatnog prostora. Telefon, inače, na našem tržištu dolazi s 32 GB prostora.

Softverski, A8 dolazi s Android Nougatom, bez točne informacije kada bi mogao doći upgrade na Oreo. Preko Androida je ne posve suptilno Samsungov Experience 8.5 korisničko sučelje. Samsung nudi brojne teme, aplikacije i podršku i nemamo dojam da se radi o gomili bloatwarea, a telefon dolazi i s predinstaliranim mobilnim Office paketom.

Galaxy A8 vrlo je dobar telefon vrhunske izrade, dobrih foto mogućnosti koji meni (subjektivno) ergonomski nije legao zbog izduljenog dizajna i klizave staklene površine. Ima napredne tehnologije Always-On Display, čitač otiska prsta, fora Live Focus na prednjoj kameri, Bluetooth 5.0 i dual-SIM bez žrtvovanja za microSD karticu. Popis kvaliteta je dug, ali treba napomenuti da za cijenu od 3 799 kn možete dobiti prošlogodišnji flagship S7 koji je kudikamo bolji telefon (dijele istu stražnju kameru).

Više informacija

  • Model: Galaxy A8
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 3
  • Ergonomija: 4
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 7.1.1
  • Procesor: Exynos 7885 Octa, octa-core 2 x 2,2 GHz Cortex-A73 i 6 x 1,6 GHz Cortex-A53
  • Grafički sustav: Mali-G71
  • Memorija: 4 GB RAM / 32 GB pohrane + microSD do 256 GB
  • Ekran: 5,6“, 2220 x 1080 px, kapacitivni, Super AMOLED, Corning Gorilla Glass
  • Fotoaparat: 16 megapiksela, f/1.7, dodirni fokus, detekcija lica, panorama, HDR, prednja kamera: 16 + 8 megapiksela, f1/9
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
  • Baterija: 3000 mAh
  • Dimenzije i masa: 149,2 x 70,6 x 8,4 mm / 172 g
  • Ostalo: Brzo punjenje, senzor otiska prsta, dual-SIM
  • Plus: Ekran, izrada, hardver, prednja kamera
  • Minus: Klizavost, ergonomija
  • Ustupitelj i cijena: Samsung, www.samsung.hr, 3.799,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy A8: Na tragu S8-ice

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy A8: Na tragu S8-ice - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.