Sony Xperia XA1 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Sony Xperia XA1

Sony Xperia XA1

Jaka srednja kategorija

Ima 3 GB radne memorije, brzi čipset, kamere s ukupno 31 megapiksel te HD ekran.

U nešto drugačijem izdanju u odnosu na prvi XA model, nova Sony Xperia XA1 je pravokutnijeg dizajna, s oštrim rubovima pa telefon vizualno izgleda daleko većim nego što u stvarnosti jeste. I dalje ju karakteriziraju kvalitetni materijali izrade, iako se radi o početnom Sonyjevom modelu. Serija X sastoji se od više modela, ali niti jedan model nema tako male rubove oko lijeve i desne strane ekrana dijagonale 5 inča. Tu se najbolje može iskoristiti pojam „bezel-less“! Istovremeno, iznad i ispod ekrana primjenjuje se potpuno drugačija filozofija – tamo se nalaze poprilično velike površine širine 17 milimetara. I dok se na vrhu još i iskorištava prostor za zvučnik za razgovor, prednju kameru i senzore blizine, u donjem dijelu nema ničega (rupica na dnu ne skriva drugi zvučnik nego je tu samo kao vizualni detalj, dok se vanjski zvučnik nalazi na donjem rubu, pored USB Type-C konektora) te se u tom dijelu telefon samo pridržava. Tipke su smještene na dnu ekrana. E sad, ne zaziva sve ovo napisano nužno negativan prizvuk jer će telefon ipak biti na taj način sigurniji u vašim rukama. Naslonimo li okvir telefona na kožu, osjetit ćemo hladnoću, što znači da se na boku nalazi aluminij, dok je stražnja strana izrađena od polikarbonatne plastike. Prednja površina podnosi ogrebotine pa po staklu ne bi trebali ostajati tragovi od sitnijih oštećenja ukoliko se dogode (na primjer, od ključeva).


I siromašan i bogat

Sony Xperia XA1 u pojedinim specifikacijama djeluje „mršavo“ i po tome bi se moglo zaključiti da je ovo ulazni model u svijet pametnih telefona – na primjer, HD rezolucija 5-inčnog ekrana, ali vrlo brzo ćete zaključiti da je ovo vrlo jak i napredan model jer ima odličnih 3 GB radne memorije (a toliko početni modeli baš i nemaju), ekstra jake kamere za ovu cjenovnu kategoriju – 23 i 8 megapiksela, osmerojezgreni MediaTekov čipset MT6757 Helio P20 a ne nekiviše klase. Ipak, nećemo nikako reći da je čipset loš, nego baš suprotno: Helio 20 se već pokazao dobrim i brzim, a istovremeno nije rasipan po pitanju potrošnje energije. I prethodni model XA imao je MediaTekov čipset (Helio P10) također s Cortexovim A53 procesorima, ali je radni takt povećan s 2,0 GHz i 1,0 GHz na 2,3 i 1,6 GHz. Telefon u stvarnosti s Androidom 7.0 radi odlično jer se ne muči s iscrtavanjem na ekranu. Sigurno bi bio sporiji i veći potrošač baterije kad bi rezolucija ekrana bila Full HD. Inače, ekran od 5 inča koristi IPS LCD matricu pa su vidljivi kutovi odlični, uz jedva primjetnu promjenu boja kad ga baš okrećemo s jedne strane na drugu (što je samo testiranje, a ne i stvarna radnja u praksi).

Sony Xperia XA1 15TIPKA ZA KAMERU: Pravi ljubitelji fotografije cijenit će posebnu tipku za fotografiranje

Kakve su kamere

Pohvaljujemo Sony što i dan-danas na boku postoji posebna tipka za aktiviranje kamere i okidanje. Prvo istražujemo stražnju kameru od 23 megapiksela s otvorom blende f/2.0 što je u današnje vrijeme prosječno, ali ne vrhunsko. Uz laserski autofokus fotografije ispadaju vrlo dobre do odlične, a pri većem zumiranju snimljenih materijala može se primijetiti nedostatak oštrine. Očigledno je kamera sposobna dati kvalitetne snimke, ali softverski tu još postoji prostora za usavršavanje. S druge strane, ovaj telefon ne može konkurirati, niti bi smio, jačim modelima iz X serije koji također imaju kameru od 23 megapiksela – recimo, daleko jači model Xperia XZ s također 3 GB radne memorije ima kameru od 23 megapiksela. U slabijim svjetlosnim uvjetima kamera daje solidne rezultate, ali treba obavezno imati nešto mirniju ruku pri snimanju. Na prednjoj strani, zlatne boje, testirane Xperije XA1 nalazi se kamera od 8 megapiksela s autofokusom, koja daje prosječno kvalitetne selfie fotografije - vrlo često im nedostaje one vrhunske oštrine koju očekujemo od Sonyja, pa nam na fotografijama lice često izgleda vrlo popeglano, uz manjak spomenute oštrine. Istovremeno, boje su vrlo vjerne i živahne, a i u postavkama telefona ekranu se može dati više ili manje živosti. Nemojte biti lijeni i ne isprobati ručne postavke. Od ostalih mogućnosti spomenimo brzo punjenje nepromjenjive baterije od 2300 mAh koja u praksi traje do dan i pol, ima FM radio, NFC, nešto više instaliranih aplikacija u glavnom izborniku (Amazon, Spotify, AVG zaštita, Facebook, alati za uređivanje snimljenih fotki i videa).

Više informacija

  • Model: Xperia XA1
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Sony
  • Operativni sustav: Android 7.0
  • Procesor: 4 x 2,3 GHz + 4 x 1,6 GHz, 8 jezgri, čipset MediaTek Helio P20
  • Memorija: 3 GB RAM / 32 GB (microSD utor do 256 GB)
  • Ekran: 5’’, 1280 x 720 px, 16,7 mil. boja, 294 ppi
  • Fotoaparat: 23 megapiksela, f/2.0, Full HD video, LED bljeskalica, prednji 8 megapiksela
  • Komunikacija: LTE Cat4, Wi-Fi, Bluetooth 4.2, NFC, GPS
  • Baterija: Li-Ion 2300 mAh
  • Dimenzije i masa: 145 x 67 x 8 mm, 143 g
  • Ostalo: FM radio, brzo punjenje baterije, Stamina način rada
  • Plus: Brzo punjenje baterije, materijali kućišta, stražnja kamera
  • Minus: Neiskorištenost prednje površine
  • Ustupitelj i cijena: Sony Mobile Hrvatska, www.sonymobile.com - Maloprodajna cijena s PDV-om: 2.399 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Xperia XA1

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia XA1 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.