Sony Xperia M5 - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Nazovi M za upgrade: Serija se iz srednje kategorije polako prebacuje prema višoj klasi uz jaču kameru, procesor (doduše MTK) i FullHD ekran

Sony Xperia M5

Korak do vrha

Sony diže performanse, izgled, mogućnosti, ali i cijenu svoje srednjestrujaške serije mobitela

Četvrti izdanak Sonyjeve M serije mobitela, Xperia M5, izlazi iz sfere niže srednje klase (do 2100 kn), kojom su bili obilježeni njeni prethodnici. Da, dobro ste pročitali. Xperia M5 je četvrta generacija M linije (M3 se očito izgubila negdje u R&D-u) i donosi velik zaokret u Sonyjevu pristupu prema srednjoj kategoriji. Nagađamo da je takvom zaokretu kumovala sve jača i jeftinija “kineska” konkurencija u tom cjenovnom segmentu s kojom se Sony ne želi, a u neku ruku i ne može natjecati. S obzirom na troškove originalnog dizajna hardvera i softvera, prirodna Sonyjeva konkurencija u srednjoj klasi bi trebali biti Googleov Nexus 5X ili OnePlus X. Upravo se njima suprotstavlja Xperia M5.

 

Level Up!

Osmojezgreni procesor, Full HD ekran, kamere od 21 i 13 MP s Exmor RS senzorima... Sony nije štedio na ovom uređaju. OK, čipset je od MediaTeka, a ne od Qualcomma kao što je to bio običaj, no Helio X10 na taktu od 2 GHz pokazao je da se može nositi sa zahtjevnim zadacima. Danas podrazumijevamo da mobitel srednje kategorije bez poteškoća može izdržati 30-ak otvorenih aplikacija i kartica u pregledniku, a Xperia M5 u tom pogledu nije izuzetak. Od 1000 kuna jeftinije konkurencije izdvaja se osjetno bržim učitavanjem zahtjevnijih aplikacija, odnosno igrama poput Assassin’s Creed: Piratesa. U tome mu sigurno pomaže i 2,5 GB RAM-a unutar testnog uređaja (prodajna verzija M5 bi trebala dolaziti s reklamiranih 3 GB). Mobitel radi na softverski iznimno ušminkanom Android Lollipopu 5.1 što znači da ima unikatne ikone, teme, pozadine i dodatne mogućnosti koje nećete naći kod konkurencije.

Sony Xperia M5 9

Kamera kao prednost: Sve prednosti najbolje Sonyjeve kamere prisutne su u M5 modelu. Stražnja kamera od 21 MP i prednja od 12,5 zadovoljit će i zahtjevnije korisnike

 

Primjerice, za poboljšanje prikaza ekrana u postavkama možete uključiti Bravia Engine. Isto vrijedi i za zvuk, odnosno ClearAudio+. Jako su nam se svidjele opcije mijenjanja pozadine razgovora u porukama te prikaz nadolazećih događaja u e-mail pretincu. Aplikacija Videozapisi ima istu foru kao i YouTube - odabrani video možete staviti u donji kut dok pretražujete ostale uratke. Uređaj ima dosta duplića, tj. sličnih programa od Sonyja i Googlea, no ipak nije zatrpan bloatwareom. Sustav također omogućuje surfanje preglednikom, snimanje zaslona, postavljanje timera i računanje u kalkulatoru unutar posebnog ekrana pa se može govoriti o pravom multitaskingu na jednom ekranu. 5-inčni Full HD ekran je izvrstan, tek malo lošiji od modela iz top klase te podržava reprodukciju 4K filmova. Uz odličnu reprodukciju glazbe na slušalicama i vrlo dobru na zvučnicima, Xperiju M5 bezrezervno možemo preporučiti svim ljubiteljima multimedije.

 

Kamere za poželjeti

Što se kamera tiče, i stražnja (21 MP) i prednja (12,5 MP) mogu se svrstati u višu klasu, ne samo po broju megapiksela već i po kvaliteti. Slike su iznimno oštre, vrlo vjerne stvarnim bojama pa ispadaju dobro čak i u zatvorenim, poluosvijetljenim prostorima uz malo šuma. U noćnim uvjetima morat ćete se ručno poigrati postavkama da dobijete najbolje rezultate, ali i bez njih, fotografije krasi dobar kontrast i prikaz izvor svjetla. Fotkate li scenu bez uključenog HDR-a ili blica, mobitel gotovo instantno hvata sliku. Ako ih ipak morate upaliti onda ćete morati pričekati nekoliko sekundi. Generalno smo bili vrlo zadovoljni kvalitetom videa (možete snimati u 4K!), no smetalo nas je povremeno zamućivanje videa pri snimanju pokretnih objekata, tj. prilično prometnog raskrižja, unatoč stabilizaciji. Još jedna stvar koja nas je pomalo živcirala kod kamere je stalno vraćanje na automatski mod pri paljenju aplikacije.

 

M kao mane uređaja

Xperia M5 je odličan uređaj, gledano zasebno i u klasi, no nije bez mana. Na ovakvom uređaju očekivali bismo Marshmallow, ali i trenutačni hit kod mobitela, senzor za prepoznavanje otisaka prstiju. Hvalimo originalni i šmekerski izgled, ali ne i ergonomiju, vječitu boljku Sonyjevih velikih, debeljuškastih, pravokutnih mobitela. Baterija je izdržala 4,5 sata aktivnog korištenja ekrana na najjačoj svjetlini uz upaljeni WiFi ili LTE što znači da vas neće iznevjeriti tijekom dana, no kad ju praznu stavite na punjenje trebat ćete čekati gotovo četiri sata (točnije 3 sata i 56 minuta) da povrati kapacitet. Ne sviđa nam se ni friziranje specifikacija (RAM, kamere), no možda su one svojstvene samo demo modelu kojeg smo dobili na testiranje. Ipak, prednosti daleko nadmašuju nedostatke. Sony je povukao pametan potez s M serijom te ponudio odličnu vrijednost za nešto više novca.

Maloprodajna cijena:
3.324,00 kn

Više informacija

  • Model: Sony Xperia M5
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Sony
  • Operativni sustav: Android 5.1
  • Procesor: 2,0 GHz Cortex - A53, 8 jezgri (Čipset: MediaTek helio X10 MT6795)
  • Memorija: 2,5 GB RAM / 16 GB (microSD max 200 GB)
  • Ekran: 5’’, 1920 x 1080 px, kapacitivni, IPS, 16,7 mil. boja
  • Fotoaparat: 21 megapiksela, 4K video, HDR, ISO 3200, 5x zoom, prednja kamera: 12,5 megapiksela, Sony Exmor RS senzori
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi 802.11, NFC, DLNA, Bluetooth 4.1, A-GPS
  • Baterija: Li-Ion 2600 mAh
  • Dimenzije i masa: 145 x 72 x 7,6 mm / 142,5 g
  • Ostalo: IP65/IP68, Clear Audio+, BRAVIA Engine 2
  • Plus: Stražnja i prednja kamera, ekran, reprodukcija multimedije, performanse, signal, baterija, otpornost na prašinu i vodu, dizajn
  • Minus: Ergonomija, bloatware, nema Marshmallow, nema senzor za otisak prstiju, punjenje baterije
  • Ustupitelj i cijena: Sony Mobile, www.sonymobile.hr, maloprodajna cijena: 3.324,00 kn
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sony Xperia M5

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sony Xperia M5 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.