Test: Huawei Watch GT5 Pro

Test: Huawei Watch GT5 Pro

Spremni za oktagon

Nova inačica popularnog pametnog sata Watch GT vraća uglate bridove i osmerokutni dizajn koji s kućištem od titanija izgleda sjajno i robusno. Uz holistički pristup zdravlju i fitnessu, GT5 Pro spreman je za sve uvjete i sve situacije

Huawei je nedavno predstavio cijeli niz novih pametnih satova: Watch Ultimate u zelenoj verziji, Watch D2 kojem je glavni fokus mjerenje krvnog tlaka te može mjeriti 24 sata dnevno, i glavnu zvijezdu - GT5 seriju sa standardnom verzijom i Pro inačicom.

46 mm Pro inačicu smo mi dobili na test u crnoj verziji sa silikonskim remenom, što nam je i dalje najudobnija opcija za nošenje tijekom treninga bilo koje vrste. Remen nam je došao u kombinaciji s keramičkim kućištem i okvirom od legure titanija koji se koristi u zrakoplovnoj i svemirskoj industriji.

 

Obavezno_ovaj_screenshot_u_prijelom.png

Snimku zaslona možete snimiti direktno na satu umjesto da fotografirate sat mobitelom. Snimka se automatski pojavi u galeriji pametnog telefona povezanog sa satom

 

Titanij rezultira još lakšim i čvršćim satom, ali i još većim premium osjećajem na ruci. Watch GT5 Pro je stoga poprilično lagan sat – 44 grama bez remena (ukupno 53 g) – što s dimenzijama sata od 46,3 x 46,3 x 10,9 mm čini ovaj sat vrlo ugodnim za nošenje tijekom rekreacije. Te dimenzije su dosta ustaljene u ovoj seriji Huawei pametnih satova i iz našeg osobnog iskustva, adekvatne su i za trčanje, i za treninge u teretani, i za plivanje, i za planinarenje ili bilo koji drugi oblik fizičke aktivnosti koji preferirate.

 

Zaslon i baterija

Titanijski okvir krasi osmerokutni dizajn unutar kojeg se smjestio atraktivni i sjajni AMOLED zaslon dijagonale 1,43 inča s rezolucijom 466 x 466 piksela, što rezultira gustoćom piksela od otprilike 326 ppi. Iako su dijagonala i rezolucija ostale iste, vršna svjetlina sata je povećana, što rezultira lakšom preglednošću podataka kad ste na, primjerice, direktnom suncu.

Po našem iskustvu, ta svjetlina je bila jako dobra i ni u jednom trenutku nismo imali problema s iščitavanjem podataka sa sata. Isto tako trebamo napomenuti da smo imali upaljeno automatsko namještanje svjetline, što je izrazito korisno za trajanje baterije, ali i za komfor naših očiju kad smo u mračnoj prostoriji – primjerice, prije spavanja.

Spomenimo još da je Huawei primijenio novi zaštitni premaz i za staklo koje čuva zaslon i za okvir kućišta, a zahvaljujući novom nano-film premazu, GT5 Pro dolazi s IP69K certifikatom vodootpornosti, zbog čega je certificiran za dubine do 5ATM, odnosno do 50 metara do deset minuta. Kod slobodnog ronjenja su ipak spustili tu brojku na do 40 metara.

 

Huawei-Watch-GT5-4-za-vidilab-vidi-3433-potpis-2.jpg

Dimenzije sata su dosta ustaljene u ovoj seriji i iz našeg osobnog iskustva, adekvatne su i za trčanje, i za trening u teretani, i za plivanje ili bilo koji drugo oblik aktivnosti

 

Prije nego što se okrenemo popratnoj aplikaciji za pametne telefone i treninzima tijekom kojih smo mi testirali sat, spomenimo kratko još da je ranije spomenuto trajanje baterije po kojoj su Huawei i Watch GT serija poznati u kategoriji ostalo na razini.

Tako Watch GT5 Pro s uštedom baterije može izdržati do 14 dana na jednom punjenju, ili do devet dana uz neko tipično korištenje uređaja. Ove brojke koje smo dobili od Huaweija prate i naše iskustvo sa satom jer smo u prosjeku gubili nekakvih desetak posto baterije dnevno, što je taman tih devet dana.

Ipak, ako ga želite držati unutar onih idealnih 20 do 80 posto napunjenosti za što dugovječniju bateriju, možda ćete ga nešto češće puniti. No, kao što smo rekli, određene uštede baterije ili nešto rjeđe korištenje značajki kao što su GPS, obavljanje poziva ili slušanje glazbe na uređaju će produljiti trajanje jednog punjenja.

 

Softver i mogućnosti

Kao i drugi Huawei pametni satovi, Watch GT5 Pro dolazi s preko stotinu podržanih aktivnosti, dok je glavni novitet kod ovog modela fokus na golf, pa tako možete koristiti sat da unaprijedite svoju igru, ali i da se pripremite za teren koji vas iščekuje. Naime, s Watch GT5 Pro možete učitati preko 15.000 golf terena diljem svijeta, tako da ste uvijek spremni za akciju.

Osim fizičke aktivnosti, sat mjeri sve što smo navikli da moderni pametni satovi mjere: spavanje, otkucaje srca, SpO2, razinu stresa, količinu i kvalitetu sna, korake, potrošene kalorije, vrijeme provedeno u stajaćoj poziciji, menstrualni ciklus, itd.

Međutim, ima tu i noviteta za GT seriju. Tako ovaj sat funkcionira i kao EKG. Osim toga, tu su i opcija za detekciju krutosti arterija i mjerenje vašeg disanja tijekom spavanja. Osim što donosi novitete u mjerenim podacima, Watch GT5 Pro dolazi s novim HUAWEI TruSense sustavom. To je njihov naziv za sustav koji objedinjuje novi senzor s unaprijeđenim algoritmima za preciznije mjerenje svih ovih podataka.

 

Huawei-Watch-GT5-5-za-vidilab-vidi343-potpis-slika-4.jpg

Balansiranije: pozicioniranje senzora kod novog HUAWEI TruSesne sustava trebalo bi rezultirati preciznijim mjerenjem radi bolje pokrivenosti na zapešću korisnika

 

Ovaj senzor bi trebao preciznije mjeriti podatke zahvaljujući drugačijem i balansiranijem pozicioniranju senzora na samom satu, što rezultira boljom pokrivenošću na zapešću korisnika.

Novi sat bi također trebao preciznije određivati i vašu poziciju u prostoru, prijeđenu udaljenost i tempo kretanja zahvaljujući tzv. suncokretnom sustavu pozicioniranja.

Od smartwatch funkcija, valja izdvojiti punu tipkovnicu koju možete koristiti za odgovaranje na poruke koje vam stižu na mobitel ili u aplikaciji Kalkulator za izračune popusta tijekom šopinga. Spomenimo još i mogućnost snimanja zaslona na satu. Snimljeni screenshotovi će se automatski sinkronizirati i pojaviti u galeriji vašeg pametnog telefona.

 

Trčanje i teretana

Mi se držimo osnova. Nekima je to dosadno, ali trčanje i teretana nam pomažu da ostanemo u formi, a budući da se radi o dosta popularnim oblicima tjelovježbe, sigurni smo da će ovi uvidi mnogima pomoći pri odabiru.

Treninzi snage dostupni su u cijelom nizu ponuđenih aktivnosti, a glavni zaslon tijekom treninga vam pokazuje koliko trening traje, trenutne otkucaje srca, potrošene kalorije tijekom treninga i u kojoj od pet zona aerobnog stresa se nalazimo, što je bazirano na otkucajima srca.

To su osnove i to je sve što vam treba tijekom treninga u teretani, pogotovo jer većina fitness entuzijasta koristi zasebnu aplikaciju za zapisivanje napretka koji čine s brojem ponavljanja ili kilažom koju podižu. Ipak, voljeli bismo vidjeti i podatak o tome koliko je potrošenih kalorija aktivno, a koliko pasivno – odnosno koliko smo kalorija potrošili treningom, a koliko samim postojanjem.

Trčanje također pokazuje otkucaje srce, u kojoj se zoni naši otkucaji trenutno nalaze i koliko dugo trčimo. Tu su i prijeđeni kilometri te trenutni tempo trčanja kao dvije izuzetno važne metrike tijekom trčanja. No imamo i neke novitete, pa tako GT5 Pro nudi i detaljniju analizu našeg trčanja s informacijama o vertikalnoj oscilaciji – koliko se uzdižemo od tla dok trčimo – i koliko dugo naša stopala provedu u kontaktu s tlom.

To su već ozbiljniji podaci, koji zajedno s nizom podataka dostupnih u Huawei Health aplikaciji pomažu i ozbiljnijim trkačima da unaprijede svoju tehniku trčanja, a samim time i vremena koja postižu u utrkama. Ovo su jako korisni noviteti svim rekreativcima i entuzijastima u trčanju koji žele pronaći načine kako dovesti svoje trčanje na višu razinu.

 

Huawei Health+

Huawei Health aplikacija dostupna je u Huawei AppGallery, Apple App Store i Galaxy trgovini aplikacija. Stoga će dosta korisnika s lakoćom moći instalirati aplikaciju, dok će oni Android korisnici koji nemaju pristup Huawei AppGallery ili Galaxy Store trgovini (dakle, Android uređaji koji nisu Huawei ili Samsung) morati odraditi jedan korak više. Oni će prvo morati preuzeti Huawei AppGallery na svoj telefon i tek onda Huawei Health.

Pomoću aplikacije ćete spariti svoj mobitel sa satom, dolaziti do još detaljnijih podataka o svojem zdravlju i fizičkoj spremi, unositi podatke o kilaži, određivati ciljeve za svoju kilažu, unositi podatke o unesenim kalorijama kako biste mogli računati jeste li u suficitu, održavate li masu ili u kalorijskom deficitu.

 

Screenshot_20240920_105824_Huawei_Health.jpg

Kroz premium tečajeve vas vode profesionalni sportaši koji su surađivali s Huaweijem u njihovoj izradi

 

Međutim, s novom serijom satova, Huawei je predstavio i pretplatu Health+ koja vam nudi još više mogućnosti. Tu su meditacije, planovi i programi kako doći do željenih rezultata u određenim sportovima, premium tečajevi za niz aktivnosti – od trčanja i joge do preskakanja užeta, treniranja za gubitak tjelesne mase ili za dobivanje mišićne mase.

Kroz te tečajeve vas vode profesionalni sportaši koji su surađivali s Huaweijem na njihovoj izradi. Tu su i dodatne vježbe disanja, plan za održavanje tjelesne spreme, glazba koja pomaže pri spavanju itd. Health+ pretplatu s Watch GT5 Pro dobivate besplatno na tri mjeseca, nakon čega je njena cijena 5,99 eura mjesečno, odnosno 59,99 eura godišnje.  

 

infoboix_za_huawei_watcvh_gt5_pro_recenziju_za_vidilab_vidi_343_1.png

Više informacija

  • Model: Watch GT5 Pro
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Cool faktor: 5
  • Proizvođač: Huawei
  • Operativni sustav: Harmony OS 5.0
  • Ekran: 1,44" AMOLED, 466 x 466 piksela,
  • Baterija: od 9 do 14 dana
  • Debljina i masa: 53 g sa silikonskim remenom
  • Plus: Veliki AMOLED zaslon, vizualni dojam, najnoviji senzor korišten, lagan i ne ometa tijekom treninga
  • Minus: Dodatan korak pri instalaciji Huawei Health aplikacije na određenim Android telefonima
  • Ustupitelj i cijena: Huawei Hrvatska, https://consumer.huawei.com/hr/ Cijena: 399 EUR
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Test: Huawei Watch GT5 Pro

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.