Test: Apple Watch Series 10

Test: Apple Watch Series 10

Uvijek pri ruci

Apple je seriju 10 svojeg sata osvježio u pojedinim detaljima koji bi kupcima mogli pružiti osjetnu razliku.

Tržište pametnih satova dugo je stagniralo, no danas svaki proizvođač mobitela koji drži do sebe ima nekakvu ponudu pametnog sata, idealnu baš za njihov mobitel. Pod time mislimo da dok je mobitele lako u većini slučajeva miješati s raznim modelima, dodatne funkcije proizvođači zaključavaju ekskluzivno u svoj ekosustav. Kažemo „u većini slučajeva“, jer Apple ne dopušta niti pokušaj spajanja svojeg pametnog sata s drugim brendovima.

S druge strane, Apple je toliko uložio i ispolirao iskustvo na satu da će realno korisnici većinom i uzeti njihove satove, osim kada imaju konkretan razlog za odabir drugog sata. Koliko je Appleov sat moćan, tolika mu je i najveća mana, koju kupac odmah mora razumjeti i s njome se pomiriti - a to je trajanje baterije na jednom punjenju od svega 18 sati. Ako sat želite nositi kao mjerač svojeg svakodnevnog zdravlja, ideja je i da ga nosite noću, pa sada trebate i razmišljati o tome da ga punite dok ste na poslu. Punjenje realno ne traje dugo, svega pola sata da ga napunite ako nije posve prazan jer mu sada toliko i treba od 0 do 80%, s time da se blizu punoj bateriji punjenje uspori.

 

Apple-Watch-10-2.jpg

Precizan senzor dizajniran je sa sportašima na umu te radi i pod vodom, kao i kod intenzivnijeg treniranja

 

Ako imate zadnju ili predzadnju generaciju sata, novi model možda još nije idealan upgrade s obzirom da promjene nisu toliko direktno vidljive. Ipak, novi model ima za milimetar veću dijagonalu, a manji model kojeg testiramo sada tako ima kućište od 42 mm. Dodatno, povećan je zaslon, lagano su smanjeni rubovi, a i zakrivljeno staklo na rubovima je malo produženo za još bolji ukupan izgled funkcionalnog lica sata.

Sam OLED ekran je također poboljšan, specifično vidljivi kut gledanja koji će sada bolje zadržati vjernost boja i svjetlinu, iako možda ne gledate okomito na zaslon, što je mala ali primjetna razlika. S Appleovim satovima se i do sada moglo u vodu, no sada su svoj 50 m certifikat dodatno poboljšali podrškom senzora koji je namijenjen za ronjenje na dah, a sat vam može pokazati dubinu do 6 m, kao i temperaturu vode u kojoj se nalazi, odvojeno od temperature vaše kože.

Time smo opisali sve novo na satu, pa pogledajmo što zapravo dobivate u ukupnom paketu.

 

Promjene detalja

Apple Watch serija 10 dolazi u prepoznatljivom pakiranju koje je avantura samo po sebi, a trebat će malo pažnje da kutiju ne podrapate. Kada sat izvadite iz kutije, morate sami spojiti remen koji koristi jedinstven način povezivanja sa satom, no iznimno je jednostavan, a pouzdano se drži za sat.

 

IMG_0078.jpg

Praćenje aktivnosti: ima velik broj opcija i podmenija koje bi trebali proći par puta da sve upamtite, iako bismo voljeli malo pregledniji UI

 

Apple već dovoljno godina koristi ovaj mehanizam da je lagano naći razne remene na tržištu, da sat uskladite svojem stilu. U ovom trenutku bi sat već trebao biti budan te čekati povezivanje s Appleovim mobitelom. Uglavnom će se sami pronaći, no tu je i opcija skeniranja animacije sata mobitelom da se pokrene uparivanje, koje prolazi s nekoliko upita i opcijom vraćanja backupa starog sata.

Jednom kada se sve ažurira, dobivate prepoznatljivo Apple sučelje s ogromnim brojem aplikacija na satu, kao i nekoliko novih lica, od profinjenog analognog dizajna do modernog digitalnog koji koristi boje za prikaz sekundi „pretakanjem“ od dna prema vrhu. Tu je i prikaz vremena preko vaših slika, kako to Apple već nudi i na zaključanom zaslonu mobitela.

Kako smo spomenuli, manji sat sada ima dijagonalu od 42 mm, pa je zaslon malo veći, no zato mu je debljina smanjena na 9,7 mm što je svakako dobrodošla promjena s estetske strane, kao i ugodnijeg nošenja. Ekran ima rezoluciju 374 x 446 piksela, a klasično je pravokutnog dizajna, sa zakrivljenim kutovima što mu daje optimalnu površinu za prikaz velikog broja podataka. Ekran doseže do 2.000 nitsa na danjem svjetlu, a kako smo spomenuli, OLED tehnologija ovdje ima i širi kut gledanja bez pada kvalitete prikaza sadržaja.

 

Apple-Watch-10-1-2.jpg

Novi zaslon zadržava maksimalnu svjetlinu, no dobiva tanji obrub te je bolje vidljiv pod oštrijim kutem gledanja. Automatski se prilagođava dnevnom svjetlu pa je uvijek adekvatno čitljiv

 

Mobitel u malom

Dolazi i novi čipset, S10 koji koristi dvije jezgre kao i dosadašnji S9, no zauzima manje prostora u samom satu. Tu su još natiskani brojni senzori, pa osim otkucaja srca, mjerite i zasićenost krvi kisikom, EKG, detekciju nepravilnog rada srca, praćenje cardio fitnessa, praćenje kvalitete sna, disanje, temperaturu tijela, detekciju pada i pozivanje SOS-a, mjerenje dubine vode do 6 metara, a tu su i kompas, barometar, akcelerometar, žiroskop i brojni drugi detalji.

Sat ima mikrofon i zvučnik te preko njega možete obaviti poziv Bluetoothom, a tu je opcija i za kupnju eSIM verzije koja može zamijeniti mobitel, pa ga niti ne morate nositi za vrijeme rekreacije jer podržava i plaćanje karticom. Koriste se Bluetooth 5.3 i WiFi 4 za lokalnu komunikaciju, a zahvaljujući IP68 certifikatu otpornosti na vodu i prašinu nema straha od mokrog sata - samo ga u interesu očuvanja boje svakako operite ako dođe u doticaj sa slanom vodom.

Kako se radi o punom sustavu, imate na izbor ogroman broj aplikacija za skidanje i rad, a osim raznih lica i korisnih aplikacija, tu su i brojne aplikacije za praćenje vježbanja. Apple sada već podržava ogroman broj sportova i treninga, a kod standardnih nudi i virtualnog asistenta za vježbanje. Možete lagano pratiti napredak, dobivati savjete za odmor ili intenzivniji trening, a isto tako se možete pozabaviti mentalnim zdravljem te zapisivati kako se u kojem trenutku osjećate za dobivanje uvida u svoje zdravlje kroz dulje vrijeme, baš kao i kod vježbanja.

 

Apple-Watch-10-6.jpg

Jednostavno korištenje svodi se na touchscreen funkcije kojima pomažu gumb i pomična kruna za scrollanje i odabir funkcija, kao i dodatan senzor za EKG

 

Minus, kao i do sada, ostaje baterija koju trebate svakodnevno puniti i to je jednostavno činjenica na koju se s ovakvim satom treba naviknuti.

 

Apple-Watch-10-7.jpg

Kompaktan: Manja verzija sata cilja žensku publiku, a sam funkiconalan dio zaslona dovoljno je velik da bude lako čitljiv svima

 

tablica-apple-watch.jpg

 

 

Više informacija

  • Model: Series 10
  • Proizvođač: Apple
  • Operativni sustav: Watch OS 11
  • Memorija: 64 GB
  • Ekran: 1,77’’ Retina LTPO3 OLED
  • Baterija: do 18 sati standardno
  • Debljina i masa: 42 x 36 x 9,7 mm/34,4 g
  • Ostalo: Akcelerometar, PPG senzor, barometar, kompas, žiroskop, altimetar, temperaturni senzor, senzor dubine do 6 m, temperatura vode, spavanje, mentalno zdravlje
  • Plus: Jedan od najprepoznatljivijih gadgeta današnjice i dalje se primjetno poboljšava svake godine
  • Minus: Voljeli bismo veću integraciju aplikacija treće strane, poput Google karata
  • Ustupitelj i cijena: iStyle www.istyle.hr Cijena: 469,99 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Test: Apple Watch Series 10

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.