HP 15s-eq2144nm

HP 15s-eq2144nm

Sve što čipset nudi

Dodavanjem 8 GB RAM memorije, prema rezultatima benchmarka zasjeli smo na vrh rangiranja za AMD-ov čipset

Ovaj HP-ov laptop na prvu se ističe drugačijim dizajnom od ostalih na testu. Točnije, dizajn je isti, no barem vam možemo pokazati i drugu boju laptopa koju nude. Model ima tamno sivo plastično kućište koje dolazi s istaknutom teksturom utisnutom u plastici vanjske strane, pa će biti nešto otpornije na ostavljanje otisaka izvana.

 

HP-15s-eq2144nm--PRVA-1-CROP.gif

Vrhunske performanse: AMD procesori u ovom cjenovnom rangu uistinu mogu obavljati razne zadatke, samo im omogućite dovoljno radne memorije

 

Jednom kada ga otvorite, tu je dizajnom ista full-size tipkovnica kao kod ostalih HP modela na testu s urezanim znakovima koji ne bi trebali izblijedjeti ili se izlizati, a tipke su dovoljno velike i razmaknute za ugodno i brzo pisanje. Iznad tipkovnice je perforirana plastika koja ispod krije dva stereo zvučnika. S obzirom na to da su direktno usmjereni prema korisniku, zvuk koji dolazi puno je jasniji nego kada su zvučnici s donje strane kućišta, što je veliki plus za slušanje multimedije. Ono što nije veliki plus svakako je činjenica da HP i dalje stavlja stare TN zaslone u ove laptope koji inače imaju impresivne specifikacije. Zaslon je FullHD rezolucije i adekvatne svjetline, no kutovi gledanja i kontrast loši su, makar sadržaj gledali direktno pod pravim kutom.

 

HP-15s-eq2144nm-TERMALNA.gif

  Lokacija procesora: s desne strane glavnog dijela tipkovnice doseže 42 stupnja što bi moglo postati neugodno

 

Od ostalih detalja ispod tipkovnice imamo touchpad umjerene veličine koji podržava sve Windows geste, a radi bez ikakvih problema iako možda zbog savijanja nije najugodniji za tipkanje. Rubovi laptopa sadrže ukupno tri USB 3.2 Gen 1 utora, dva s klasičnim USB-A dizajnom i jedan USB-C model. Osim USB-a, laptop ima čitač SD kartica brzina osjetno manjih od USB 3.2 Gen 1 standarda, no i dalje je iskoristiv. Pored njega je audio 3,5 mm izlaz, a na vrhu desnog ruba je i HDMI izlaz za povezivanje s monitorima. Na vrhu lijeve strane imamo standardan HP utor za punjač, a dobivate i punjač snage 45 W s valjkastim dizajnom konektora. Kao i kod ostalih HP laptopa u ovom testu, kućište se otvara s gornje strane, oko tipkovnice, pa je potrebno dosta pažnje jer svako oštećenje plastike ostaje vidljivo.

 

HP-15s-eq2144nm--BOCNA-CROP.gif

  USB 3.2 gen 1: Iako se ne koristi prepoznatljiva plava boja, nema brige. I dalje je riječ o brzim USB konektorima

 

Laptop dolazi bez Windows sustava (ima FreeDOS), pa je potrebno preuzeti Windowse s Microsoftove službene stranice na USB od minimalno 8 GB memorije. Instalacija je jednostavna i Windowse nije nužno kupiti kako biste imali punu funkcionalnost jer mogu raditi bez aktivacije i nemaju vremenski rok, a limiti su uglavnom vizualna personalizacija sustava. Trebat ćete samo napraviti Microsoftov račun za postavljanje Windowsa. Kod prvog paljenja savjetujemo da prvo obavite puni Windows update dok ne javi da nema više što instalirati. Windowsi će updateati sve HP drivere direktno, pa ne trebate tražiti po netu, no savjetujemo da odvojeno skinete drivere za AMD čipset s AMD stranica i instalirate ga kako bi garantirali očekivanu stabilnost sustava. Grafičku komponentu po nama nije nužno instalirati jer nismo primijetili razlike u performansama kod instalacije AMD Adrenalin GPU drivera. Kao i uvijek, savjetujemo instalaciju Visual C redistribucijskih paketa kako bi sustav i naknadni programi svi radili očekivano, a poželjno je odmah instalirati i DirectX za neometan višegodišnji rad.

 

HP_15s-eq2144nm-1.jpg

  12 GB RAM: Mala pomoć procesoru u obliku drugog keksa od 4 GB radne memorije na testovima je osjetna, iako ćete tek dodavanjem drugog 8 GB keksa imati pune performanse

 

AMD-ov Ryzen 5500U bazira se na Zen 2 arhitekturi i dolazi iz 2021. Svejedno može sa svojih 6 jezgri i 12 threada ponuditi vrhunski rad većini korisnika, pogotovo ako se upari sa solidnom radnom memorijom. Troši do 15 W, a HP je iz njega izvukao maksimum i kada pričamo o potrošnji na bateriji jer je na testu laptop izdržao solidnih 9 sati i 10 minuta, a koristi se ista baterija u ovom modelu kao i u Intel verzijama. Zanimljiv detalj je da je HP odlučio ispuniti oba SO-DIMM DDR4 utora na ovom modelu, no u drugi je stavio 4 GB RAM memorije, tako da sustav dolazi s 12 GB memorije. Ova kombinacija svakako će vam pružiti dulje vrijeme bez upgradea, no smatramo da se i dalje isplati podići sustav na 16 GB RAM memorije jer je na našem testu sustav ponovno dobio dodatan boost u performansama, iako naravno manji nego kada smo s 8 skakali na 16 GB. Uz RAM memoriju dobivate i 512 GB NVMe SSD disk prosječne brzine koja će zadovoljiti svakog korisnika.

 

HP_15s-eq2144nm-4_1.jpg

 Veći radijator: omogućuje sustavu da ne pokreće ventilator kod kraćih radnih zadataka

 

Jedini primjetan nedostatak laptopa je WiFi implementacija koja ne uspijeva doseći niti 100 Mb/s brzine, a kada smo otvorili laptop odmah smo primijetili i da koristi samo jednu antenu, pa ukupne brzine neće moći doseći impresivnu razinu niti ako upgradeate WiFi karticu. No ipak bi brzina mogla rezultirati barem malo boljim performansama.

 

HP_15s-eq2144nm__SPEC_CROP.PNG

 

USPOREDNI TEST LAPTOPA DO 500 EURA

VATRENI ZA 500 EURA

Nakon nekog vremena odlučili smo se na novi test entry-level laptopa koji sada dolaze s potpuno novim tehnologijama i performansama, no sadrže i nekoliko vječnih tehnologija kojih se nisu uspjeli osloboditi.

Više informacija

  • Model: HP 15s eq2144nm
  • Ukupna ocjena: 4,12
  • Performanse: 4,88
  • Ekran: 1920 x 1080 TN
  • Opremljenost: 4,00
  • Performanse baterije: 3,80
  • Procesor: AMD Ryzen 5500U (15 W)
  • Memorija: 4 GB + 8 GB DDR4 @ 3200 MHz
  • Grafički sustav: Radeon Vega 7 (Cezanne)
  • Priključci: 2x USB-A, USB-C, HDMI, audio, SD čitač kartica
  • OS: Nema
  • Baterija: 4133 / 3113 / 4461
  • Dimenzije i masa: 358,5 x 242 x 17,9 mm, 1,7 kg
  • Ustupitelj i cijena: HP, 499 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP 15s-eq2144nm

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HP 15s-eq2144nm - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.