Acer Aspire 3 A317-33-P1MD

Acer Aspire 3 A317-33-P1MD

Kada je potrošnja bitnija od performansi

Intelovi Pentium mobilni procesori u suštini su moderne Efficiency jezgre Intelovih najnovijih procesora.

Ne troše puno energije, a imaju dovoljno snage za osnovne i svakodnevne zadatke

Često pratimo entry-level scenu laptopa s Intelovim Celeron i Pentium procesorima koji svakih par godina dobivaju osjetan boost u performansama i uvijek ostaju relevantni za one kojima je laptop dovoljan za osnovne Office zadatke, kao i za gledanje multimedije. Prednost ovih procesora je vrlo mala potrošnja energije koja omogućuje laptope bez aktivnih hlađenja, pa i ultra-slim dizajn.

 

Acer-Aspire-3-A317-33-P1MD-FULANA.gif

TN zaslon niže rezolucije: Osim lošije kvalitete prikaza, smanjena je i rezolucija ovog velikog 17” zaslona pa preporučujemo njegovu drugu verziju s testa

 

Ovaj ogromni 17,3-inčni laptop koristi jedan od najjačih Pentium procesora iz Jasper Lake serije koji i dalje troši svega 6 W energije za obavljanje svojih zadataka. Procesor ima četiri štedljive Atom jezgre treće generacije pod brendom Tremont, a tiska se na prvoj generaciji novog 10 nm proizvodnog procesa Intela. Čipset podržava dual-channel DDR4 radnu memoriju kapaciteta do 16 GB, a s obzirom da laptop već dolazi s 8 GB DDR4 memorije s maksimalnom brzinom koju čipset podržava, a to je 2.933 MHz, laptop lako možete nadograditi, kao i ostale modele na testu.

 

ACER_P1MD_Termal.jpg

  Boje zavaraju: Termalna kamera pokazuje spektar boja temeljem najtoplije točke koja je ovdje svega 35 °C

 

Izvana, laptop se fizički ne razlikuje od drugog Acerovog 17,3-inčnog modela s i3 procesorom, te ima plastično kućište s matiranom srebrnom bojom izvana, kao i oko tipkovnice. Tipkovnica je crne boje, ima ugodan klik kod pritiska, iako je prilično plitka kod tipkanja. Ispod tipkovnice je i touchpad istog dizajna i mogućnosti kao i kod ostalih Acera na testu, s preciznim Windows gestama i jednostavnim korištenjem. Najveći minus kod tipkovnice je taj da su znakovi, iako lokalizirani za naše područje, nalijepljeni na tipke te bi se s vremenom mogli izlizati, ovisno o vašem korištenju. Tipkovnica je full-size dizajna tako da imate lagan pristup i numeričkom dijelu s desne strane, a svi gumbi su više-manje na očekivanim lokacijama kao i kod klasičnih samostalnih tipkovnica. Rubovi laptopa imaju tri USB-A klasična utora, a svi podržavaju USB 3.2 Gen 1 brzine prijenosa podataka. Uz njih, laptop ima i audio 3,5 mm utor, HDMI izlaz za povezivanje eksternog monitora, kao i ethernet port za žičano povezivanje na Internet. Laptop dolazi s 45 W punjačem koji koristi valjkasti utor malenih dimenzija.

 

 Acer-Aspire-3-A317-33-P1MD-BOCNO--2-CROP.gif

  Puna konektivnost: Unatoč Celeronu, dobivate svu konektivnost kao na jačim Acer modelima

 

Od ostatka specifikacija, osim već spomenutog Pentium N6000 procesora od Intela, laptop dolazi sa 17,3-inčnim zaslonom koji u ovom slučaju koristi 1.600 x 900 rezoluciju. Dok slika možda nije toliko oštra kao na FullHD modelu, niža rezolucija svakako će pomoći ovom procesoru u obavljanju grafičkih zadataka za integrirani monitor.

Drugi detalj je da se ovdje radi o TN panelu, pa kutovi gledanja neće biti idealni ako u monitor ne gledate pod pravim kutom, a i tada kontrast nije na razini bilo kojeg od testiranih IPS panela koje smo usporedili. Što se svjetline tiče, ekran je sasvim adekvatan i za rad u dobro osvjetljenom sunčanom uredu. Zvučnici ovog modela usmjereni su sa svake strane prema dnu laptopa tako da, iako nude adekvatnu kvalitetu zvuka za cijenu, gube nešto preciznosti radi refleksije zvuka od stol ili druge površine. Dok je većina laptopa iznutra prazna, kućište je ojačano metalnim dodacima, pogotovo oko šarke koja drži monitor kako ne bi dolazilo do oštećenja nakon većeg broja otvaranja/zatvaranja, tako da u ovom dijelu ne bi trebalo biti problema.

 

ACER_Aspire_3_A317-33-P1MD-1.jpg

  Puno prostora: Koliko su se komponente smanjile vidimo u ovom velikom laptopu, a hladnjak će se aktivirati rijetko radi niske potrošnje energije u radu

 

ACER_Aspire_3_A317-33-P1MD-4.jpg

  Hladnjak: ne pokriva čipset, već hladi samo CPU, no to ne utječe na performanse

 

Laptop dolazi s već instaliranim Windows 11 sustavom koji samo trebate postaviti, za što će vam trebati i Microsoftov račun kojeg lako možete postaviti na njihovim stranicama putem mobitela ili drugog računala. Kako je to očito standard s već postavljenim Windows 11 sustavom, dolazi s brojnim bloatware programima, od aplikacija poput Dropboxa koji traži registraciju velikim pop-upovima, Bookinga koji ima česte pop-upove, antivirusnih programa koji zahtijevaju vašu pažnju svako malo i drugim softverima koji većini nisu potrebni. Savjetujemo da ih sve maknete ili postavite čistu kopiju Windowsa da ih se riješite. Kao i kod drugih sustava, svakako odvrtite Windows ažuriranje koje bi moglo potrajati ako su došli veći kumulativni paketi ažuriranja, a ovdje ćete naići i na jednu manu ovakvog procesora. Naime, za vrijeme instalacije nadogradnji procesor udara 100% zauzetosti, pa će sve vaše aplikacije raditi osjetno usporenije dok se ažuriranja ne obave. Dok uredski programi rade bez problema na ovakvom laptopu, što uključuje i multimediju, ažuriranja i instalacije trajat će nešto duže.

Na kraju, kada smo laptop i otvorili, ispada da ovaj model ima dva SO-DIMM utora, gdje je jedan ispunjen 8 GB RAM memorijom, a prema potrebi vi možete popuniti drugi. Laptop je isti kao i 17,3-inčni model s i3 procesorom, no ovaj model ima vidno manju toplovodnu cijev, iako je procesor dovoljno štedljiv da gotovo nikada nećete čuti rad ventilatora kod svakodnevnih zadataka. Štedljivost procesora odražava se na trajanju baterije koja je ista u svim testiranim Acerima, a ovdje postiže 10:32 sati na jednom punjenju.

 

Acer_Aspire_3_A317-33-P1MD_SPEC_CROP.PNG

 

USPOREDNI TEST LAPTOPA DO 500 EURA

VATRENI ZA 500 EURA

Nakon nekog vremena odlučili smo se na novi test entry-level laptopa koji sada dolaze s potpuno novim tehnologijama i performansama, no sadrže i nekoliko vječnih tehnologija kojih se nisu uspjeli osloboditi.

Više informacija

  • Model: Acer Aspire 3 A317 33 P1MD
  • Ukupna ocjena: 3,22
  • Performanse: 2,00
  • Ekran: 1920 x 1080 TN
  • Opremljenost: 3,00
  • Performanse baterije: 4,78
  • Procesor: Intel Pentium N6000 (48 6 W)
  • Memorija: 8 GB DDR4 @ 2933 MHz
  • Grafički sustav: Intel UHD (32 EU)
  • Priključci: 3x USB-A, HDMI, ethernet, audio
  • OS: Windows 11
  • Baterija: 1854 / 1675 / 2083
  • Dimenzije i masa: 403,5 x 263,7 x 20,9 mm, 2,5 kg
  • Ustupitelj i cijena: Acer, 439 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Acer Aspire 3 A317-33-P1MD

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer Aspire 3 A317-33-P1MD - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.