HP-15-db1089nm - 5.0 out of 5 based on 1 vote
HP-15-db1089nm

HP-15-db1089nm

AMD-ov low-end adut

Jeftiniji HP-ov prijenosnik koji je potpunosti temeljen na AMD-ovoj mobilnoj platformi pokazao se kao solidna ulaznica u svijet multimedije i nezahtjevnog igranja. Nudi prilično dobar omjer cijene i performansi, no ne očekujte da ćete s njim igrati novije igre.

Ovaj HP-ov jeftini laptop jedini se od svih testiranih prijenosnika temelji u potpunosti na AMD-ovoj mobilnoj hardverskoj platformi koja uključuje AMD-ov četverojezgreni procesor Ryzen 3500U koji posjeduje integrirani grafički čip Vega 8.

Može li nam ova AMD-ova kombinacija, odnosno prije svega integrirani grafički procesor Vega 8, biti jeftina ulaznica u svijet multimedije i nezahtjevnog igranja?

HP 15 db1089nm 3

 

Zen+ i Vega

Probali smo dobiti odgovore na ova pitanja tijekom našeg detaljnog testa. Ključni adut ovog HP-ovog entry level prijenosnika svakako je povoljna cijena. Što ćete dobiti za nešto manje od 4000 kn?

Solidno osmišljen laptop poznatog proizvođača opremljen s modernim četverojezgrenim procesorom, 8 GB radne memorije i 512 gigabajtnim SSD-om.

Ovaj se laptop temelji na AMD-ovom Picasso APU rješenju koje je predstavljeno ove godine. Picasso donosi četiri Zen+ procesorske jezgre i grafički čip Vega 8 s podrškom za DX12.

HP 15 db1089nm 4

 

Maksimalna potrošnja ovoga APU-a iznosi svega 15 vata, pa je on zapravo namijenjen ugradnji u tanka i lagana prijenosna računala. U ovom slučaju riječ je o posve uobičajenom budget laptopu standardnih dimenzija.

Dizajn nije osobito uzbudljiv, ali nema se dopala kombinacija srebrne vanjštine i crne unutrašnjosti. Pogledamo li kvalitetu izrade odmah je vidljivo kako je riječ o jeftinijem modelu, obzirom na korištenje uobičajene plastike pri proizvodnji.

Pritom je ovaj model poprilično lagan s ukupnom masom od svega 1,8 kg. S obzirom na ukupne dimenzije i masu mogli bismo reći da će biti pogodan za često prenošenje.

HP 15 db1089nm 5

 

Premda je hardverska konfiguracija vrlo respektabilna, nažalost, štedjelo se prilikom odabira ugrađenog ekrana. Kvaliteta ugrađenog ekrana je danas postala nekakva razlikovna kategorija između budget, te mainstream i high-end latopa.

Tako se ovdje koristi LCD matrica temeljena na već pomalo zaboravljenog tehnologiji TN. Posljedica svega su „isprane boje“ i loš vidljivi kut. Srećom opremljenost je sasvim solidna.U ovoj klasi laptopa svakako je poželjno imati na raspolaganju USB 3.1 priključke.

HD kameru, WiFi s podrškom za noviji standard ac i čitač SD kartica. S ovim HP-ovim prijenosnikom stiže strujni adapter snage od 45 vata što ukazuje kako će ovdje ugrađeni AMD-ov Picasso APU imati na raspolaganju nešto više dostupne snage nego što je to uobičajeno.

 

Za Tetris i Minecraft

Moramo priznati kako su performanse u svakodnevnom radu ovog HP-ovog budget laptopa vrlo dobre. Ugrađeni procesor s četiri jezgre i 8 threadova se iskazao vrlo dobrim performansama u svim testovima.

S obzirom da je ovdje riječ o nešto većem 15-inčnom prijenosniku procesor ima nešto više snage na raspolaganju o odnosu na nominalni TDP od 15 vata.

HP 15 db1089nm 6

 

Ključno je međutim pitanje može li integrirana Vega 8 pokrenuti novije igre s pristojnim brojem sličica u sekundi? Može li se igrati uopće bilo što na ovom laptopu? Odgovor bi glasio može, ali...

Morat ćete isključivo koristiti HD (720p) rezoluciju i niske postavke 3D detalja, da biste uopće mogli računati na igrive performanse. Kod zahtjevnijih igara čak ni to u pravilu neće biti dovoljno za 30 fps-a u prosjeku.

Uglavnom u nešto starijim i casual igrama Vega 8 nudi sasvim pristojne performanse. CS GO i Dota 2 također rade prilično dobro s nešto nižim postavkama detalja.

HP 15 db1089nm 7

 

Glavni problem ovdje je ograničenje po pitanju memorijske propusnosti koja je ključna za brzinu integriranog grafičkog čipa koji za svoj rad koristi dio radne memorije. Memorija naime radi u single channel načinu, obzirom da je ugrađen samo jedan modul kapaciteta 8 GB.

Uglavnom nadogradnjom na 16 GB ili korištenjem dva modula u dual channel konfiguraciji možete poboljšati performanse u igrama. No, nemojte očekivati čuda. Ovo je prvenstveno svestrani multimedijalni laptop koji nudi jako pun s obzirom na cijenu, ali nije pogodan za igranje novijih igara.

 


Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP-15-db1089nm

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HP-15-db1089nm - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.