Lenovo Y740-15ICHg

Lenovo Y740-15ICHg

Opako jak eye-candy

Spoj atraktivnog dizajna, odlične opremljenosti, vrhunskog ekrana i odličnih performansi u igrama čine Y740 jednim od ponajboljih gamerskih laptopa na domaćem tržištu.

Iznad „šljakerskog“ Legiona Y540 za široke gamerske mase stepenicu više u Lenovovoj ponudi nalazi se nešto ekskluzivniji model Y740 koji već spada u sam vrh ponude modernih gaming laptopa na domaćem tržištu.

 

Lenovo Legion Y740 15ICHg 3

Ispod „haube“ sada već nalazimo poprilično moćnu RTX grafičku kartica, a vanjština je daleko atraktivnija s obzirom na minimalistički dizajnirano sivo kućište većinom napravljeno od aluminija. Thin and light gaming laptopi su novi tržišni trend i tu se Y740 jako dobro uklapa s obzirom na vrlo tanke rubove oko ekrana i iznimno kompaktne dimenzije.

Ukupna masa mu iznosi od 2,2-2,3 kg, ovisno o konfiguraciji, a debljina 25 mm, što ovaj laptop čini poprilično mobilnim.

 

Atraktivan dizajn i napredan ekran

Y740 svojim dizajnom slijedi smjernice Legion modela, ali ovdje imamo niz dodatnih sitnica koji čitavu priču podižu na jednu sasvim novu razinu. Primjerice posebno dizajnirana tipkovnica bez numeričkog dijela s raskošnim RGB osvjetljenjem i posebnim dijelom s lijeve strane koji se sastoji od 6 multifunkcijskih tipki od kojih dvije podržavaju makro naredbe.

Zanimljivo je kako se RGB osvjetljenje proteže i sa stražnje strane kod otvora ventilaciju. Robusnost kompletne konstrukcije je vrlo dobra, premda postoje neki dijelovi kućišta koji bi mogli biti i čvršći.

 

Lenovo Legion Y740 15ICHg 4

Nadalje Y740 donosi veliki korak naprijed u odnosu na Y540 modele po pitanju kvalitete ugrađenog ekrana i opremljenosti. Po pitanju opremljenosti valja izdvojiti USB-C priključak s podrškom za Thunderbolt 3, kao i najmoderniji set videoizlaza – HDMI i mini DisplayPort. Posebna priča je međutim ugrađeni ekran.

Na prvi pogled 15-inčni IPS ekran s frekvencijom osvježavanja od 144 Hz zvuči sasvim uobičajeno za moderan gaming laptop. Ali kada počnemo nabrajati redom podršku za najnovije tehnologije poput HDR-a, G-Synca i Dolby Visiona, onda je jasno kako ovo nije tek još jedan 144 Hz ekran kakve susrećemo kod gaming laptopa. Spomenimo i specificiranu visoku maksimalnu svjetlinu od 500 nita.

 

Lenovo Legion Y740 15ICHg 5

U praksi se ovo itekako osjeti podesite li prikaz svjetline na maksimum. Kvaliteta slike koju pruža ugrađeni ekran je na visokoj razini uz dobru dinamiku, jako dobar kontrast i odličan vidljivi kut. 144-hercno osvježavanje slike i podrška za G-Sync samo zaokružuju odličan dojam, pa je ugrađeni ekran veliki razlog zbog kojeg ćete kupiti Y740.

 

RTX jamči ugodan gaming!

Drugi ključni razlog zbog kojeg ga se isplati kupiti su performanse. Snage ovdje zaista ne nedostaje, posebno što smo mi testirali konfiguraciju s Nvidijinom grafičkom karticom RTX 2070 u Max-Q izvedbi. Inače Lenovov Y740 podržava tehnologiju Optimus, odnosno korištenje Intelovog integriranog grafičkog čipa zajedno s RTX 2070 karticom.

Veliki je plus što u BIOS-u postoji opcija kojom birate želite li koristiti integrirani grafički čip ili samo RTX 2070. Tako imate li potrebu za duljim trajanjem baterije možete uključiti integriranu grafiku. Za najbolje performanse u igrama je preporučujmo isključiti.

 

Lenovo Legion Y740 15ICHg 7

Očekivano Y740 je s obzirom na ugrađenu grafičku karticu vrlo sposoban gamer koji će vam ponuditi odlične performanse u svim novijim igrama. Nominalno je RTX 2070 trenutno Nvidijina druga najbrža kartica koja se ugrađuje u laptope, a čak i u nešto štedljivijoj Max-Q izvedbi posjeduje dovoljno snage za ugodno igranje svih novijih igara na Full HD rezoluciji uz minimalno 60 fps-a.

 

Nešto manje zahtjevne igre poput CS GO-a rade preko 200 fps-a, a recimo Fortnite ovisno postavkama od 140-2000 fps-a.

 

Lenovo Legion Y740 15ICHg 6

Spoj atraktivnog dizajna, odlične opremljenosti, vrhunskog ekrana i odličnih performansi u igrama čine Y740 jednim od ponajboljih gamerskih laptopa na domaćem tržištu. Čak mu je i cijena vrlo dobro odmjerena.

Nije dakako savršen, a u nedostatke bismo ubrojili izostanak čitača kartica, smještaj kamere ispod ekrana i osjetno zagrijavanje CPU-a i GPU-a pod opterećenjem u igrama. Međutim kada su gaming performanse u pitanju tu je svakako u samom vrhu.


Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo Y740-15ICHg

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo Y740-15ICHg - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.