Končar Nina NI1619i7 Pro Plus

Končar Nina NI1619i7 Pro Plus

Povratak u velikom stilu

Najnovija generacija Končarevih laptopa visoke klase potencijalnim kupcima unutar ultratankog kućišta nudi iznimno moćan hardver koji jamči vrhunske performanse. Štoviše, nova Nina je trenutno najisplativiji prijenosnik s Nvidijinom RTX grafičkom karticom na domaćem tržištu, a svojim će vrlinama jednako privući gamere i zahtjevne poslovne korisnike.

Naši dugogodišnji čitatelji vjerojatno će se sjetiti kako je Končar svojevremeno bio prisutan na domaćem tržištu sa svojim modelima prijenosnih računala. Nina, Nika i Nada imena su prijenosnih računala koja su tada dobrano odzvanjala i odskakala od uobičajenih naziva prijenosnika stranih proizvođača. U međuvremenu su se Končarevci lagano primirili i okrenuli prvenstveno poslovnim korisnicima te više nisu bili toliko prisutni na tržištu s prijenosnim računalima za širi krug korisnika.

Ušminkana Nina!

Čini se, međutim, kako je vrijeme za comeback. I to ne bilo kakav. Nina se vraća - i to u velikom stilu. Naime najnovija serija Končarevih prijenosnih računala temelji se na najmodernijoj hardverskoj platformi koja uključuje Intelove i7 procesore 8. generacije i Nvidijinu grafičku karticu RTX 2070. Tako se najnovija Nina smješta u prilično elitno društvo hardverski najmoćnijih prijenosnika na domaćem tržištu.

Nova se Nina odlikuje modernim dizajnom uz ultratanko kućište debljine od svega 2cm.

Končar 1

Nova Nina je ušminkan prijenosnik koji po svojem vanjskom izgledu svakako spada u 2019. godinu. Kućište je debljine svega 2cm, što Ninu smješta u društvo najtanjih prijenosnih računala s ovako moćnom hardverskom platformom.

Krase je i prilično intrigantne dimenzije. Naime, ovdje smo se prvi puta susreli s prijenosnikom veličine ekrana od 16,1 inča. Ukupna masa iznosi svega 2,1kg, što znači da je nova Nina pogodna za često prenošenje. Pritom ovdje možemo biti zadovoljni kvalitetom izrade i robusnošću. U velikoj mjeri prijenosnik je izrađen od metala, dok tek jedan manji dio uključuje plastičnu površinu. Voljeli bismo jedino vidjeti nešto čvršću površinu s gornje strane jer se ovako prilično lako uvija pod pritiskom.

Jedna od ključnih prednosti Nine u odnosu na konkurenciju trebala bi biti i veća mogućnost izbora konfiguracije prijenosnika. Po već dobro prokušanom receptu Končar se ovdje oslanja na platformu pouzdanog tajvanskog OEM proizvođača prijenosnih računala Clevo. Končar trenutno u ponudi ima Ninu u četiri osnovna modela s različitim konfiguracijama i cijenama. Međutim, na raspolaganju vam je mogućnost da prijenosnik dodatno konfigurirate prema vlastitim željama, što se prvenstveno odnosi na količinu radne memorije i sustav za pohranu podataka (do 3 uređaja).

Kompaktnih 16 inča!

Najzanimljivija osobina nove Nine je ugrađeni 16,1-inčni ekran. Ovo je prvi puta da se susrećemo s ovakvim formatom ekrana i općenito prijenosnikom takvih dimenzija i moramo priznati da nam se cjelokupni koncept prilično dopao. Obično nije dobro biti negdje između, no ekran ovakve veličine jako se dobro smjestio između uobičajenih veličina ekrana od 15,6 i 17,3 inča. Premda na prvi pogled ne djeluje tako, čitavih pola inča više u odnosu na uobičajenih 15,6-inča u praksi čini prilično veliku razliku i omogućava ugodniji rad. Nije naodmet napomenuti kako je i sama kvaliteta ugrađenog ekrana jako dobra. Temelji se na tehnologiji IPS, što jamči vjeran prikaz boja i dobar vidljivi kut, a frekvencija osvježavanja od 144 Hz osigurava potrebnu brzinu, što posebno dolazi do izražaja u igrama. Jedina zamjerka po pitanju ekrana odnosi se na dosta primjetno probijanje pozadinskog osvjetljenja, što se posebno vidi na tamnoj podlozi. Uvjetno rečeno, među nedostatke kod ugrađenog ekrana možemo ubrojiti i izostanak podrške za tehnologiju G-Sync.

Nina nam se predstavila i s respektabilno izvedenim touchpadom s integriranim čitačem otiska prsta. Tipkovnica se pak odlikuje RGB osvjetljenjem u tri zasebne zone. Moramo napomenuti kako je riječ o tipkovnici pune veličine s numeričkim dijelom, što znači da je dovoljno prostrana i ugodna za korištenje. Premda je Nina u skladu s modernom platformom jako dobro opremljen laptop, ipak smo zamijetili određene nedostatke. Prije svega ovdje mislimo na izostanak podrške za Thunderbolt 3 s obzirom na to da nijedan od dostupna dva USB 3.1 Type C utora ne podržava ovu tehnologiju.

Prostrana tipkovnica pune veličine s numeričkim dijelom i touchpad s integriranim čitačem otiska prsta omogućavaju ugodan rad.

Končar laptop 4

Moćan hardver

Osim ekrana neobičnih dimenzija, ono što Ninu katapultira u sam vrh ponude na domaćem tržištu prijenosnika je iznimno moćan hardver upakiran u tanko kućište. Izvedba koju smo mi testirali provjerenoj kombinaciji Intelovog Core i7 8750H procesora i Nvidijine RTX 2070 Max-Q dodaje i 16GB radne memorije te brz SSD kapaciteta 1TB. Ukratko rečeno, performanse su doista impresivne, bilo da govorimo o podizanju sustava, pokretanju aplikacija ili brzini u zahtjevnim aplikacijama i igrama.

Pomoću zasebne aplikacije Control Center može odabrati između nekoliko predefiniranih opcija koje jako utječu na performanse, potrošnju energije i buku rashladnog sustava. Mi smo Ninu testirali odabravši opciju Performance koja omogućava ponajbolje performanse, ali uz dosta izraženu buku. Ovo se prije svega odnosi na brzinu procesora koji u tom slučaju nešto duže održava više radne taktove uz povećanu potrošnju energije.

Usporedba performansi s HP-ovim Omenom 15 pokazuje da Nina bez problema drži korak s najmoćnijim laptopima na tržištu.

Tablica

Performanse u igrama su svakako također respektabilne i sve najnovije igre ćete bez problema igrati na Full HD rezoluciji uz maksimalne detalje prikaza. Ipak, čini se kako tehnologija Optimus, koja omogućava korištenje integriranog grafičkog čipa na Intelovim procesorima u kombinaciji sa zasebnom grafičkom karticom, ne radi baš najbolje s RTX karticama. U nekim igrama primijetili smo osjetan gubitak performansi obzirom na slanje signala s RTX kartice na integrirani grafički čip koji potom prikazuje sliku na ugrađenom ekranu. Spojite li vanjski monitor direktno na HDMI izlaz na prijenosniku, RTX kartica je zadužena za prikaz slike i nema gubitka performansi.

Za profesionalce, ali i gamere!

Inače bi korištenje integriranog grafičkog čipa prvenstveno trebalo omogućiti uštedu energije prilikom rada na bateriji. Međutim, nismo zabilježili osobito dugo vrijeme autonomije, što je očekivano s obzirom na prilično moćan hardver koji troši dosta energije.

Kome je namijenjena nova Nina? Končarevci će vam reći profesionalcima i zahtjevnim poslovnim korisnicima koji žele iznimno moćan laptop uz mogućnost lakog i jednostavnog prenošenja. I doista, bilo da se bavite obradom slika, videa ili 3d animacijom, Nina će vam ponuditi vrhunske performanse i mogućnost da sve što trebate obavite brzo i efikasno i van ureda.

Međutim, javna je tajna kako je Nina zapravo najisplativiji gamerski laptop na domaćem tržištu. Gamerima preporučamo odabir osnovne konfiguracije koja je osjetno jeftinija od ove naše testne i samostalnu nadogradnju radne memorije i sustava za pohranu podataka.

Općenito možemo reći kako je Nina svojevrsni best buy u kategoriji tankih i laganih prijenosnika vrhunskih performansi. S obzirom na dodatnu mogućnost konfiguriranja prema vlastitim željama i osiguranu servisnu podršku, svakako je uzmite u obzir ako tragate za laganim, tankim i ujedno iznimno hardverski moćnim laptopom.

Više informacija

  • Model: Nina NI1619i7 Pro Plus
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Isplativost: 5
  • Proizvođač: Končar
  • Procesor: Intel Core i7 8750H 22 GHz base/ 41 GHz boost clock
  • Memorija: 1x 16 GB DDR4 2400 MHz
  • Grafički sustav: Intel UHD 630+ Nvidia RTX 2070 8 GB GDDR6 Max-Q design
  • Tvrdi disk: Crucial P1 1 TB SSD M2 NVMe
  • Zaslon: 16,1“ Full HD 1920x1080 IPS 144 Hz, 3 ms
  • Mreže: Gb LAN, Intel 802.11 ac WiFi+ Bluetooth 5.0
  • Priključci: 2x USB 3.1 Gen 2 Type C, 2x USB 3.0, 1x HDMI, 1x mDP 1.3, čitač kartica, čitač otiska prsta, priključci za slušalice i mikrofon, zvučnici 2x 2 W, RGB osvjetljena tipkovnica 3 zone
  • OS: bez OS-a
  • Dimenzije i masa: 380x 252x 19,9 mm, 2,1 kg
  • Plus: vrhunske performanse, količina radne memorije, kvalitetan 16,1-inčni 144 Hz ekran, tanko kućište i mala masa s obzirom na veličinu ekrana, brz SSD velikog kapaciteta, tipkovnica s RGB osvjetljenjem
  • Minus: izostanak podrške za Thunderbolt 3, ekran ne podržava G-Sync, poprilično bučan rashladni sustav
  • Ustupitelj i cijena: Končar, (01) 365 5547, www.racunala.koncar.hr, 14.100,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Končar Nina NI1619i7 Pro Plus

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Končar Nina NI1619i7 Pro Plus - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.