HP Omen 15

HP Omen 15

Performanse pod svaku cijenu

Najnovija generacija  HP-ovog gamerskog prijenosnika ističe se vrhunskim performansama u igrama, brzim 144 Hz ekranom i odličnom RGB tipkovnicom. Testni model, međutim, ima samo 8 GB radne memorije i malen prostor za pohranu podataka, što zahtijeva trenutnu korisničku nadogradnju

Protekle je godine HP dizajn Omena unaprijedio u skladu s modernim trendovima, pa je Omen tako s malenim rubom oko ekrana postao još atraktivniji i kompaktniji. Sada je pak na red došla poprilično značajna hardverska nadogradnja u vidu najnovijih Nvidijinih grafičkih kartica iz serije RTX. Najnoviji Omen s kojim smo se mi imali priliku družiti posjeduje Nvidijinu RTX 2070 u Max-Q izvedbi te spada među najjeftinije prijenosnike s RTX karticom trenutno dostupne na našem tržištu. Tvrdnju „jeftino“ shvatite, dakako, uvjetno. I dalje je riječ o prilično skupom gamerskom prijenosniku.

Prepoznatljivi dizajn
Nešto povoljniju cijenu HP je kod ovog RTX Omena postigao „rezanjem“ troškova. Primjerice, ovaj model dolazi bez Windowsa i posjeduje svega 8 GB radne memorije te SSD manjeg kapaciteta. HP očekuje kako ćete prostor za pohranu podataka i memoriju po potrebi nadograditi sami.
Vratimo se, međutim, još malo samom dizajnu, pri čemu ćemo malo detaljnije pogledati kako Omen izgleda 2019. godine. HP je zadržao prepoznatljivi kvadratni dizajn s nekoliko dobro nam poznatih detalja. Kvaliteta izrade i općenito korištenih materijala vrlo je dobra. Omen je većinom i dalje napravljen od plastike, s dodanom aluminijskom površinom s gornje strane.

HP Omen RTX laptop body slika 1
Premda posjeduje RTX karticu u Max-Q izvedbi koja se obično ugrađuje u posebno tanke i lagane prijenosnike, Omen nije osobito kompaktan, a ni lagan. Uobičajenih je dimenzija za 15-ične prijenosnike. Visok je, ili tanak, 2,5 cm, a težak oko 2,6 kg. Ne bismo ga prozvali lako i jednostavno prenosivim, ali ne spada ni među velike i teške modele gamerskih prijenosnika. U osnovi je dizajn sasvim dobro pogođen, tako da hardverska konfiguracija omogućava visoku razinu performansi uz pristojnu mobilnost samog uređaja. Relativno jednostavna nadogradnja memorije i diska dostupna je skidanjem donjeg dijela kućišta nakon što se riješite odgovarajućeg broja vijaka.

Izvrsno opremljen
Poprilično jaka strana Omena je, svakako, odlična opremljenost. Uobičajeno, HP kod Omena veliku većinu priključaka smješta sa stražnje strane, no dobro je to što na raspolaganju imate USB priključke s lijeve i desne strane uređaja. Izdvojit ćemo USB 3.1 Type C priključak s podrškom za Thunderbolt 3, kao i HDMI i mini DisplayPort priključke. Što se tiče povezivosti, Omen nudi gigabitni mrežni priključak, kao i najnoviju Intelovu bežičnu mrežnu karticu s podrškom za 802.11ac i Bluetooth 5.0.
Nama je jedan od highlightova ovog Omena svakako ugrađena tipkovnica s RGB osvjetljenjem u četiri zone. Riječ je o prilično kvalitetnoj chiclet tipkovnici koja se pokazala vrlo dobrom u igrama i prilikom uobičajenog rada. RGB osvjetljenje izgleda vrlo atraktivno, a nije prenapadno. Pomoću zasebne aplikacije možete se poigrati s osvjetljenjem po zonama i podesiti ga kako vam odgovara. Ugrađeni touchpad pokazao se prilično preciznim, a već od ranije znamo kako je ovakva HP-ova izvedba touchpada s dvije zasebne tipke dobro rješenje.
Današnji gamerski prijenosnici visoke klase nezamislivi su bez kvalitetnog i brzog ekrana. Po tom pitanju ni ovaj model Omena nije iznimka. Ugrađeni ekran podržava maksimalnu brzinu osvježavanja od 144 Hz, a brzina odziva mu iznosi 3 ms. Ovakva kombinacija omogućava doista super ugodno igranje bržih igara bez zamućenja slike. Nažalost, izostala je podrška za GSync, tako da ćete morati putem, primjerice, adaptive VSynca rješavati problem nemirne i isprekidane slike. Konačno, recimo kako se ugrađeni ekran temelji na tehnologiji IPS, a potpisuje ga LG, međutim zamjerili bismo mu nešto slabiji kontrast, što uzrokuje neuvjerljiv prikaz tamnih tonova.

Gaming do daske!
Ugrađeni ekran možda nema najbolji kontrast, ali je iznimno brz. Najviše nas je zanimalo može li ugrađena grafička kartica svojim performansama pratiti ovako brz ekran. Pokazalo se da u većini slučajeva može.
Prije nego što se detaljno pozabavimo gamerskim dijelom, osvrnut ćemo se na općenite performanse. Ukratko, unatoč svega 8 GB radne memorije, Omen je iznimno brz u svakom trenutku. Intelov procesor Core i7 sa šest jezgri i poprilično brz SSD kombinacija je koja omogućava iznimno brz rad. Preporučujemo svakako nadograditi radnu memoriju na 16 GB, s obzirom na to da će 8 GB biti premalo za nekakve zahtjevnije zadatke.

3dmark fire strike
Kad govorimo o gamingu, HP je ovdje odlučio ugraditi Max-Q verziju kartice RTX 2070. U pravilu se ovakve izvedbe koriste u posebno tankim i laganim prijenosnicima. Srećom, priloženi strujni adapter nazivno može osigurati do 200 W snage, što znači da performanse neće biti ograničene dostupnim power limitom.
Zabilježili smo poprilično respektabilne performanse u svim igrama. Uobičajeni radni takt grafičkog procesora iznosi oko 1300-1400 MHz, što je odličan rezultat za Max-Q izvedbu kartice. Velik broj najnovijih igara ćete bez problema igrati na Full HD rezoluciji uz često i više od 100 FPS-a. Najviše nas je zanimalo kako se ovakva RTX kartica ugrađena u 15-inčni prijenosnik nosi s Ray tracingom.
Performanse u Ray tracingu provjerili smo u jednoj od grafički trenutno najzahtjevnijih igara – Metro Exodusu. Ovdje se Ray tracing koristi za globalno osvjetljenje te poprilično utječe na kvalitetu slike i ugođaj prilikom igranja. Pokazalo se kako RTX 2070 u ovoj izvedbi ipak nema dovoljno snage za ugodno igranje s uključenim Ray tracingom na Full HD rezoluciji. U najzahtjevnijim dijelovima igre možete očekivati padove performansi na oko 30 FPS-a, što, dakako, nije idealan scenarij. Bez uključenog Ray tracinga Metro Exodus radi bez problema na Ultra postavkama pri 60 FPS-a i više. Ukupno smo, međutim, poprilično impresionirani performansama novog Omena u igrama.

Rezanje troškova
Manje nam se svidjela prilično glasna zvučna kulisa koju stvara rashladni sustav prilikom dugotrajnog igranja. Grafički procesor se pritom zagrijava na oko 75 °C – međutim, temperatura procesora zna skočiti i na 90 °C. Inače je Omen poprilično tih u svakodnevnom radu, s tim da u BIOS-u možete podesiti da se ventilator posve isključuje prilikom manjeg opterećenja procesora.

HP Omen RTX laptop body slika 2
HP je kod ovog modela Omena svjesno napravio određeni kompromis po pitanju količine radne memorije i prostora na disku kako bi cijena bila što je moguće povoljnija. Iskreno, za ovu cijenu ipak očekujemo više od 8 GB memorije i 256 GB SSD-a. Performanse koje ovaj model nudi i dalje su vrhunske, bilo da govorimo o brzini u igrama, bilo o drugim zahtjevnim aplikacijama. Omenovi jaki aduti su također kvalitetna RGB tipkovnica i odlična opremljenost. Nadogradite li radnu memoriju, Omen postaje opaki gaming stroj koji bi vas trebao dobro služiti sljedećih nekoliko godina.

Više informacija

  • Model: HP Omen 15 dc1033nm
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Cool Faktor: 4
  • Proizvođač: HP
  • Procesor: Intel Core i7 8750H 22 GHz base / 41 GHz boost clock
  • Memorija: 8 GB DDR4 2666 MHz
  • Grafički sustav: Nvidia RTX 2070 8 GB GDDR6 Max-Q design
  • Tvrdi disk: Toshiba XG5 256 GB SSD M2 NVMe
  • Zaslon: 15,6“ Full HD 1920 x 1080 IPS 144 Hz, 3 ms
  • Mreže: Gb LAN, Intel 802.11 ac Wi-Fi+ Bluetooth 5.0
  • Priključci: 1 x USB 3.1 Gen 2 Type C Thunderbolt 3 podrška, 3 x USB 3.1 Gen 1, 1 x HDMI 2.0b, 1 x mDP 1.4, čitač SD kartica, priključci za slušalice i mikrofon
  • OS: Free DOS
  • Dimenzije i masa: 258,8 x 257,5 x 24,8 mm/ 2,6 kg
  • Plus: Dizajn, performanse u igrama, brzi 144 Hz ekran, vrlo dobra opremljenost, jako dobri zvučnici, kvalitetna tipkovnica s RGB osvjetljenjem
  • Minus: Količina memorije, SSD malog kapaciteta, izostanak podrške za GSync, bučan prilikom dugotrajnog igranja
  • Ustupitelj i cijena:

    HP Brand Store

    www.hp-store.hr

    14.799,00 kn

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za HP Omen 15

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

HP Omen 15 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.