Lenovo Miix 520

Lenovo Miix 520

Pri kupnji prijenosnog računala ključna je riječ „prijenosno“ jer se možete odlučiti i za 17-inčnog diva od pet kilograma. Ili pak otići u suprotnu stranu pa preferirati prenosivost u stilu „2-u-1“ tableta poput serije Miix.

Kada prostor postane premium

Tržište čistokrvnih tableta ne cvijeta, osim ako je Apple u pitanju. No dodavanjem razdvojive tipkovnice, odličnog hardvera i zadržavanjem svega što se ljudima kod tableta sviđa prodavači se nadaju da će segment „2-u-1“ bolje proći. Microsoft je, primjerice, svoju liniju Surface dotjerao gotovo do savršenstva po pitanju korisničkog iskustva mameći korisnike profesionalnih grafičkih tableta da probaju za crtanje koristiti njihove uređaje.

Veličina 12,2 inča pokazuje se kao optimalna veličina ovog tipa prijenosnika  te ih sve više proizvođača tako i radi.

Lenovo miix 2

Lenovo je za ovaj segment odvojio cijelu seriju pod nazivom Miix. Razdvaja se na veličinu tableta, kao i performanse, koje možete birati pri kupnji. Model koji imamo na testu prilično je impresivno natovaren Miix 520. Osim te, zanimljiva je i linija 630, u koju je Lenovo stavio procesor Snapdragon za pokretanje Windowsa i dobivanje impresivne dugotrajnosti baterije.

Naš Miix ima za ovaj segment optimalnu veličinu ekrana od 12,2 inča. Tehnologija prikaza je IPS, a rezolucija FullHD+ s 1920 x 1200 piksela. Na ovoj veličini ekrana to znači odličnu oštrinu prikaza, koju limitira jedino maksimalna svjetlina od 300 nita. Za rad u kući to je sasvim solidno, no za rad na terenu po suncu nažalost neće dati optimalno iskustvo (pogotovo s glatkom površinom ekrana na kojoj se vide odbljesci), no rad nije nemoguć. Oko ekrana nalaze se poprilični crni rubovi koji bi mogli biti tanji, no zato pružaju odličan rukohvat kako ne biste prekrili dio ekrana. Zato ovoga puta mogu proći.

Tablet je naoružan i dvjema kamerama. Ona s prednje strane služi za videorazgovore te ima 5 megapiksela, a sa stražnje kamera od 8 megapiksela upotpunjuje setup te omogućuje lagano slikanje. Unatoč veličini laptopa, senzori nisu impresivni i dobro će funkcionirati samo ako imate dovoljno svjetla. U večernjim satima pojavljuje se značajan šum i gubitak boja i detalja na slikama.

Strane laptopa poprilično su popunjene. Lijeva sadrži USB 3 utore (jedan A i jedan C), no C-utor nažalost ne podržava funkcionalnosti Thunderbolt 3. Ispod njih je i utor za punjenje tableta. S desne strane stoji gumb za paljenje i dva za kontrolu glasnoće poput onih na mobitelima, a ispod njih je utor za slušalice koji se hvali i Dolby kvalitetom zvuka kojom softverski možete dodatno upravljati.Sa svake strane tableta nalaze se zvučnici čija nas je čistoća reprodukcije iznenadila i pri većoj glasnoći. Gledanje videa i zabava pružat će prilično solidan zvuk. Za glazbu su basovi malo niski, no zato će zvuk biti iznenađujuće čist za ovakav proizvod.

Povezivost bi mogla biti malo bolja s obzirom da debljina uređaja dopušta punu veličinu USB portova. USB C utor ne podržava Thunderbolt protokol.

Lenovo Miix 3

S obzirom na hardver koji stavljaju u tablet, on dolazi s aktivnim hlađenjem. Ventilator je smješten s gornje desne strane te je cijela gornja strana perforirana za bolje hlađenje. Kada procesor upregnete, hlađenje će ga spriječiti od gušenja, no izvana dostiže temperature kućišta i do 42 stupnja, vrijednost koju smo vidjeli i kod ultrabookova. Najbolje je u Windowsima postaviti da performanse budu većinu vremena „balansirane“, pa će procesor optimalno raditi ovisno o zadatku.

Stražnja strana sastoji se od dvaju dijelova. Donja polovica savija se od ostatka kućišta pomoću poprilično čvrste šake koju Lenovo koristi i u seriji prijenosnika Yoga. Taj metalni dio omogućuje tabletu da stoji uspravno. Samo tom mogućnošću već izbacuje sve obične tablete iz svoje lige zahvaljujući jednostavnosti korištenja i integriranosti jer se ne morate zezati s dodatnim naslonima. Ispod naslona krije se još jedan utor, ovoga puta za MicroSIM kartice. Jednostavno stavite karticu unutra, unesete svoju šifru i čestitamo – sada imate povezanost na 4G mrežu za „always connected“ stil života.

No to ne znači da ne dolazi sa svojim nastavkom. Zato se, na kraju krajeva, i zove „2-u-1“. Tipkovnica se na njega povezuje poprilično snažnim magnetima i ima solidan „key travel“ za dulje ugodno iskustvo u pisanju. Tipke su čak i osvijetljene za tipkanje u mraku. U slučaju da želite nagib, magnetom se dodatno spaja na tablet, no tako u zraku počnete primjećivati da se i malo savija na pritisak, što bi nekima moglo smetati.

Magneti omogućuju podizanje tipkovnice te ju čvrsto drže u toj poziciji, no ona se lagano tada piga a vrijeme pisanja što nekima poprilično smeta.

 

Miix 520 2

Jedini je minus taj što korištenjem funkcijskih tipki ima malo mjesta za touchpad, iako je njegovo korištenje prilično ugodno. Cijela tipkovnica presvučena je umjetnom kožom sa stražnje strane, dok prednja ima gumenu presvlaku poput onih na boljim miševima, što osigurava ugodan osjećaj pri tipkanju. Tu je, dakako, i stylus, koji napaja jedna AAAA-baterija, dok njegove mogućnosti povezivanja napajaju još dvije sitne baterije. Tablet s njime radi sasvim solidno i, premda nismo neke umjetničke duše, možemo s lakoćom potvrditi da je responzivnost na pritisak korisnika odlična, s 4096 razina.

I na kraju – hardver. Taj dio moguće je prilagoditi vlastitim željama, no naša verzija došla je s procesorom i7-8550U, koji ima sve što jedan uređaj ovih dimenzija može poželjeti. Njegove performanse već vjerojatno znate, no svejedno ćemo odvrtjeti nekoliko testova, uključujući i gaming. Moguće ga je i undervoltati za oko 100 mV, što mu daje bonus na bateriju, ali i temperature tijekom rada. Uz njega imamo 16 GB DDR4 RAM-a, koji će biti sasvim solidni za veći broj nadolazećih godina. Naravno, sve ovisi o vašem načinu rada. Pohrana je Samsungov m.2 SSD disk s NVMe standardom performansi koje nikoga neće ostaviti da čekaju. Naš model dolazi s 512 GB interne memorije. Jedini minus u cijeloj priči je baterija. Opravdano s obzirom na hardver, no i dalje zaostaje za prosjekom. S umjerenom potrošnjom izdržat će vam nešto manje od 5 sati rada.

Na kraju dana, ljubav prema ovakvoj vrsti prijenosnika svodi se na ono za što vam treba. Ako često putujete, nećete se previše premišljati o kupnji. No za druge korisnike cijena postaje faktor, a za tu cijenu konkurentnu ultrabook ponudi ima dosta drugih igrača koji su spremni s malo manje portabilnosti ponuditi više hardvera.

Više informacija

  • Model: Miix 520
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 5
  • Procesor: Intel i7 8550U
  • Memorija: 16 GB DDR4 RAM
  • Grafički sustav: Intel integrirani 630 UHD
  • Tvrdi disk: Samsung 512 GB NVMe SSD
  • Zaslon: 12,2 inča, 1920 x 1200 piksela
  • OS: Windows 10
  • Plus: Solidan dizajn s tipkovnicom ugodnom za korištenje i na dulje vrijeme
  • Minus: Cijena, trajanje baterije, ekran bi mogao biti svjetliji.
  • Ustupitelj i cijena: Lenovo, www.lenovo.hr, Cijena: na upit
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Lenovo Miix 520

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Lenovo Miix 520 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.