Xiaomi Mi Air 13.3’’

Xiaomi Mi Air 13.3’’

Kada se spomene Xiaomi, vjerojatno vam ne padnu vam na pamet prijenosnici. Ipak, Xiaomi već tri godine proizvodi liniju prijenosnika koju svakako vrijedi proučiti.

MacBook u pola cijene

Prvo što na ovom uređaju primijetite njegov je dizajn. Xiaomi Mi Air je prijenosnik koji će izmamiti iz ljudi komentare poput „Koji je to laptop? Predobro izgleda!“. Dizajnom je minimalističan i jedino po čemu se daje naslutiti da se radi o Xiaomijevu prijenosniku jest maleni simbol MI ispod ekrana. Na ostatku tijela nema nikakvog loga. Neupitno je da dizajn, koliko god dobar, podsjeća na Appleov. Neovisno o nedostatku jabučice na poleđini ekrana, iz daljine će ovaj prijenosnik mnogi zamijeniti za MacBook.

Naravno, dobar laptop ne čini samo dizajn. Ono što ćete najviše gledati na prijenosniku njegov je zaslon, a Airov je toga i dostojan. Radi se o Full HD IPS ekranu od 13,3 inča s dovoljno dobrom reprodukcijom boja za većinu korisnika. Nije teško pred njim u čitanju, pisanju, gledanju videa ili igranju provesti cijeli dan.

Igranje na tako tankom prijenosniku? Da! Ono što ga izdvaja ovaj od ostalih konkurenata jesu njegove komponente. Osim Intelovih procesora i5 ili i7 i sasvim dovoljnih 8 GB radne memorije, Xiaomi Mi Air 13.3’’ u sebi ima i Nvidijinu grafičku karticu GeForce MX150, koja je dovoljno dobra za pokretanje velikog broja novijih igara i pomaže pri radu u grafički zahtjevnim programima kao što je Adobe After Effects. Nažalost, takve je komponente teško održati hladnima, pa tako ni Xiaomiju to ne uspijeva. Za vrijeme izvođenja bilo kojeg zahtjevnijeg programa uređaj vrlo brzo postaje vruć – toliko da nakon duljeg vremena korištenja tipkovnica može postati prevruća za korištenje.

Bilo kako bilo, na ostatak prijenosnika nema većih zamjerki. Tipkovnica je jako dobra i ugodna za tipkanje (toliko da ne želimo završiti pisanje ove recenzije), a trackpad ima sjajan odziv s obzirom na to da se radi o Windows računalu. U gornjem desnom kutu trackpada nalazi se čitač otisaka prstiju koji savršeno radi s Windowsima, ali sve Linux distribucije koje smo probali (Ubuntu, Elementary OS, Mint i Deepin) imaju problema s prepoznavanjem čitača (nismo ga uspjeli povezati, ali to ne znači da vi nećete).

Operacijski je sustav još jedna stvar koju sigurno treba spomenuti. Naime, s obzirom na to da je prijenosnik namijenjen za kinesko tržište, dolazi s kineskim Windowsima, odnosno s operacijskim sustavom Windows Home licenciranim isključivo za kineski jezik. Zato, ako se odlučite na kupnju uređaja, morat ćete te Windowse zamijeniti nekom drugom verzijom, što i nije pretjerano kompliciran proces.

Važno je spomenuti i odabir priključaka. Na Airu su dva USB-A priključka, jedan USB-C (kroz koji se prijenosnik ujedno i puni), jedan HDMI i jedan standardni 3,5-milimetarski audiopriključak. Osim nedostatka čitača SD kartica, I/O je više nego dovoljan za većinu ljudi, a i USB-C ga čini dovoljno otpornim na budućnost.

Xiaomi Air

Na kraju – baterija. Baterija je u najboljem slučaju u redu. Na njoj se najbolje vidi zašto je ovaj Xiaomijev prijenosnik upola jeftiniji od Appleovih – pola cijene, pola baterije. Izdržat će tek pet ili šest sati standardnoga korištenja. To znači pretraživanje interneta, streaming i pisanje u Wordu i sličnim programima. Kada je riječ o igranju videoigara, zahtjevnijem programiranju ili obradi videa, baterija će se isprazniti i u roku od dva sata. To je u redu, ali ne dopušta vam slobodu da punjač ostavite doma.

Sve u svemu, Xiaomi Mi Air 13.3’’ vrlo je dobar uređaj. Iako postoji par očitih zamjerki, one su za ovakvu cijenu laptopa razumljive. Naravno, Mi Air nije jeftin, ali s obzirom na to da se može mjeriti s trenutno najjačim igračima na tržištu, cijena mu je i više nego prihvatljiva. Xiaomi u industriji pametnih telefona već neko vrijeme pokazuje koliko je toga moguće nagurati u nisku cijenu, a s ovim proizvodom pokazali su da to mogu postići i na području prijenosnika. Ono što je objektivni problem je nedostatak servisne podrške, što neupitno smanjuje ukupnu ocjenu.

Više informacija

  • Model: Mi Air 13’’
  • Ukupna ocjena: 4,4
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 5
  • Cool Faktor: 5
  • Proizvođač: Dell
  • Procesor: Intel Core i5 7200U / i5 8550U / i7 7500U / i7 8550U
  • Memorija: 8 GB DDR4 RAM
  • Grafički sustav: NVIDIA GeForce MX150
  • Tvrdi disk: Samsung, 128 GB / 256 GB SSD
  • Optički uređaj:: N/A
  • Zaslon: 13,3 inča, 16:9, Full HD (1920 x 1080), 166 PPI, IPS, reflektivan
  • Mreže: Intel Dual Band Wireless-AC 8265
  • OS: Windows 10 Home
  • Baterija: 39 Wh (5-6 sati)
  • Dimenzije i masa: 30,9 cm x 21,1 cm x 1,48 cm, 1,31 kg
  • Plus: Odlično kućište, lijep zaslon, dobar izbor priključaka i prihvatljiva cijena
  • Minus: Nedostatak servisne podrške, pretjerano grijanje, osrednja baterija, relativno ga je teško nabaviti u Hrvatskoj
  • Ustupitelj i cijena: Ebay, www.ebay.com, Maloprodajna cijena s PDV-om: od 5000 do 7500 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Xiaomi Mi Air 13.3’’

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Xiaomi Mi Air 13.3’’ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.