Ryzen 3 3100

Ryzen 3 3100

Solidne performanse koje svatko može priuštiti

AMD je izbacio nove procesore sada već poznate nam ZEN2 arhitekture, te osnovni model svačije računalo pretvara u impresivan stroj

AMD-ova ZEN arhitektura jednostavno je dar koji se nastavlja darivati. Istina, AMD je sa zadnjom 3000 serijom gurao jače modele koliko god je mogao jer, ipak, marže su ovdje više. Sada kada Intel ima 10. Generaciju procesora u ponudi, postalo je pravo vrijeme i za AMD da nas običan puk počasti pristupačnijim modelima svoje najbolje ponude.

Osnovni procesor u svemu ovome svakako je Ryzen 3 3100, novi entry-level mainstream ponude od AMD-a. Iako “osnovni model” ne zvuči impresivno, gotovo svaki gaming build ne treba ništa više sa procesorske strane za vrhunski rad. Prije nego se bacimo na same specifikacije, vjerojatno znate da AMD ima i APU procesore pod 3xxx serijom.

Bitno je naglasiti da se radi o ZEN+ procesorima koji zapravo spadaju u 2000 seriju procesora te se tiskaju na 12 nm proizvodnom procesu, no marketing je imao druge ideje kada su ti procesori izbačeni, tako da je bitno ne miješati 3200G i 3400G procesore sa novim 3100 i 3300X procesorima.

 

 Od čega se sastoji

Dakle, novi Ryzen 3 3100 procesor koristi aktualnu ZEN2 arhitekturu te sukladno tome donosi i vrlo atraktive performanse. Riječ je o procesoru sa četiri fizičke jezgre koji sa Multithreading tehnologijom istovremeno vrti 8 threadova. Imajmo na umu da su četiri threada stvarna, dok je drugih četiri virtualno, to jest procesor ih prikazuje sustavu kao stvarne, no zapravo ima četiri fizičke jezgre te po jezgri izvršava do dva threada, ovisno o njihovom stanju, primjerice dok jedan čeka neke podatke iz memorije, drugi se izvršava, itd.

Naravno, ovaj opis uvelike je pojednostavljen. Kada proizvodite ovako povoljan procesor, sve se svodi na to koliko ga jeftino možete proizvesti. Svi znamo da se niži rankovi procesora sastavljaju od “oštećenih” čipova gdje je neke jezgre moguće ugasiti, a da i dalje dobijete funkcionalan procesor. Ovakav pristup praktički je standard u proizvodnji svih čipova, pogotovo onih grafičkih.

AMD procesor slaže od više CCX modula, gdje svaki modul može sadržavati do četiri fizičke jezgre. Ryzen 3 3100 tako je sastavljen od dva aktivna CCX modula, gdje u svakom modulu imamo po dvije aktivne jezgre, za ukupno četiri jezgre sa osam threadova. Ovakav dizajn forsira korištenje “Infinity Fabric” tehnologije za komunikaciju između jezgri te predstavlja usporavanje ukupnog rada radi povećane latencije sustava.

 

Iako ovo pojašnjenje zvuči kao veliki minus, stvarne performanse ovise naravno o aplikaciji, te dolaze sa penalom od 10 do 15%. Procesor nema integriranu grafiku te će vam trebati zasebna grafička kartica za rad sustava. Osnovna brzina procesora iznosi 3,6 GHz, dok Boost iznosi 3,9 GHz te se odnosi na rad jedne do dvije jezgre. Naravno, brzina procesora ovisiti će o zadacima te temperaturi na kojoj će procesor raditi.

Predviđeni TDP je 65W, te dolazi sa hladnjakom koji taman ima tolike performanse. Drugim riječima overclockanje nije izvedivo sa hladnjakom koji dobijete, a investicija u bolji hladnjak brzo gubi prednosti kupnje osnovnog modela sa stajališta cijene. Kada pričamo o performansama, ovaj procesor idelana je kombinacija za gotovo svaku mid-range grafičku karticu, sve do AMD Radeon RX 5700 XT modela.

Naravno performanse će uvelike varirati ovisno o tome koliko igra zahtjeva od samog procesora, a koliko od grafičke kartice. Tako ako ćelite visok FPS pri rezoluciji od 1080p, ovaj procesor ipak nema dovoljnu brzinu da zadovolji ovaj uvjet. No, ako se odlučite za 1440p monitor, to jest QHD rezoluciju, teret se ponovno prebacuje na grafičku karticu te ćete biti više nego zadovoljni ovim procesorom u takvim situacijama.

 

  

AMD JE NAPAO BUDŽET SEGMENT IMPRESIVNIM PERFORMANSAMA

Novi AMD sustavi

Izlaskom Intelove desete generacije procesora, AMD se odjednom odlučio izbaciti cjenovno prihvatljiviji B550 čipset, zajedno sa novim procesorima

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Ryzen 3 3100

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Ryzen 3 3100 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.