AMD Ryzen 7 1800x - 5.0 out of 5 based on 1 vote
AMD Ryzen 7 1800x

AMD Ryzen 7 1800x

Overkill za podbadanje

Glavni adut AMD-a oduvijek je bilo koketiranje s Best Buy segmentom. Cijenom od 4500 kuna ovaj model je duplo jeftiniji od Intel i7 6900K s kojim ima usporedive performanse.

Ako ste prosječan korisnik računala i ne radite u profesionalnim alatima, više ćete se veseliti Ryzen 5 modelima koji donose od 4 do 6 jezgara po puno povoljnijoj cijeni. AMD je ZEN arhitekturu namjerno predstavio 7 serijom i kao glavni udarac u bradu Intelu pod nos stavio 1800x koji za dvostruko manju cijenu nudi usporedive/bolje performanse ovisno o testu u odnosu na njihov osmojezgreni Broadwell E flagship i7 6900k, kojeg btw. na hrvatskom tržištu nema i trgovci ga se boje ko’ kuge.

Trebate li doma računalo za multimediju, gaming i ostale primjene koje ne uključuju trasnkodiranje, rendering ili razne profi alate koji mogu upregnuti 16 threadova ovog monstera, R7 1800x je totalni overkill. Dodatni problem jest što mu ta sirova multicore snaga trenutačno ne donosi nikakvu prednost u gamingu. Ali se zato svakom AMD fanboyu zacakle oči kad se izbace Cinebench rezultati. Da, konačno imamo AMD konkurentne proizvode koji ne zaostaju ni u single core rezultatima. Ryzen 7 procesori ne dolaze sa stock coolerima (osim 1700 s Wraith hladnjakom), a jedna kvalitetna Noctua NH D15 pokrit će vaše potrebe s ovim modelom.

AMD Ryzen 3

CROSSHAIR VI: Matičnu mučili smo s overcklockiranjem Ryzena dok god je mogla bootnuti Windowse

Bazni takt ovog procesora je 3,6 GHz s time da je Turbo Core Speed (kao Turbo boost kod Intela) 4,0 GHz. Uz to X modeli kod AMD-a imaju feature extended frequency range, odnosno kada procesor detektira kvalitetno hlađenje automatski se dodatno diže frekvencija za do 100 MHz.
Njegovih 8 jezgara i 16 threadova na silikonu Summit Rigdea baziranih na 14 nm proizvodnom procesu raspoređeno je u dva bloka od 4 jezgre, pri čemu se svaka od jezgara može i onesposobiti. Međusobno jezgre u bloku dijele 8 MB L3 Cachea. I dok ploče nisu baš popeglane i nakrcane featureima kao Intelove, procesor je zapravo SoC koji uz memoriju, PCIe i USB 3.0 i dva SATA 6 Gb/s porta.

Performanse su pokazale da je 1800x očekivano najjači Ryzen i da u odnosu na Intel pobjeđuje u aplikacijama i testovima koje zahtijevaju i mogu uposliti veći broj jezgara. I osim trljanja soli na ranu Intelu s upola jeftinijim procesorom od 6900K koji ima usporedive do bolje performanse, prava namjena može se naći u računalima za profesionalne zadatke poput Video editing riga (za što bi još trebalo pričekati da proizvođači matičnih ploča popeglaju i dorade modele), dok je za namjene kao što je gaming ili uobičajene kućne namjene preskup i nepotreban. Uz to, perjanica Intelove Kaby Lake ponude pokazala se boljom za tu namjenu.

Single core performanse su drastično poboljšane u odnosu na Excavator arhitekturu i u tom segmentu vodi se ravnopravna utrka s Intelom, a potrošnja koja je bila boljka AMD-a kroz generacije, sada je forte kada se uspoređuju procesori pod opterećenjem. TDP ovog procesora je 95 W (Intel i7 6900k ima TDP 140 W).
Što se tiče overclockiranja, AMD je izbacio Ryzen Master Software koji donosi gomilu opcija. Procesor smo pogurali do 4,0 GHz, pri čemu smo naravno dobili bolje rezultate, mada treba imati na umu da uz Turbo Core Speed procesor ionako ide do granice od 4 GHz, a uz dobar cooler i XFR ide i do 4,1 GHz, pa benefiti overclockinga nisu toliko izraženi.

Dok cijela AM4 platforma ne riješi početne probleme i ispegla dječje bolesti, 1800x služi više kao showcase kako s duplo manjom cijenom živcirati Intel, a odnos cijene i ukupnih performansi naš pogled skreće prema jeftinijem 1700 modelu, ako ne i Ryzen 5 seriji koja bi mogla imati još veći disruptivni faktor na tržištu.

Više informacija

  • Model: Ryzen R7 1800x
  • Ukupna ocjena: 4,5
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: AMD
  • Proizvodni proces: 14 nm, ZEN Core, AM4
  • Broj jezgri / radni takt: 8 x 3,6 GHz (4 GHz Turbo Core Speed, 16 dretvi)
  • Cache L1/L2/L3: 16 MB L3 Cache
  • Integirani GPU: -
  • Disipacija topline (TDP): 95 W
  • Plus: Multithread performanse, cijena za 8-jezgreni procesor, TDP
  • Minus: Slabiji gaming rezultati, neispeglanost AM4 platforme
  • Ustupitelj i cijena: Mikronis (www.mikronis.hr), 4.799,00 kn
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za AMD Ryzen 7 1800x

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD Ryzen 7 1800x - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.