ASUS ROG STRIX X470-i Gaming

ASUS ROG STRIX X470-i Gaming

Kompaktnost bez kompromisa

AMD se, kao i Intel, trudi izbaciti sve moćnije procesore sa sve više mogućnosti, a izazov ih je sve nagurati u ITX dimenzije za uistinu mala računala.

AMD-ova AM4 platforma dizajnirana je da podrži ZEN 1 i 2 te vjerojatno ZEN 3 generaciju procesora do 2020. godine, a svaka nova verzija procesora kompatibilna je sa starijim pločama, iako će neke funkcije možda biti onemogućene. Kada pričamo o trenutnim procesorima Ryzen 2000 generacije, ploče za njih dijele se u više kategorija, a na vrhu se nalaze one s oznakom X470. Od njih se očekuje da pruže sve što platforme mogu ponuditi, uključujući podršku za malo toplije procesore poput našeg Ryzena 7 2700X, pa da bez problema rade i s overclockanjem. Morali smo se i u to uvjeriti, gledajući, naravno, temperature VRM komponenti.

ASUS 1

X470 većinom poboljšava mogućnosti prijašnje serije, pa sada imamo službenu podršku za još brže RAM kekse, a dobro je poznato kako AMD zaista vidi poboljšanja u performansama na tom polju. Druga najveća promjena, o kojoj smo već pisali, bolji je Precision Boost 2.0, koji u usporedbi s prijašnjim daje bolje performanse ovisno o tome koliko se jezgri u tom trenutku koristi.

Sve na jednom mjestu

X470-I Gaming je ploča do kraja napunjena featureima, pa prođimo kroz sve što vam može ponuditi. Prvo, straga imamo utore za HDMI 2.0, koji omogućuje 4K @ 60 fps s integrirane grafike, ako je procesor podržava. Tu su i četiri USB 3.1 Gen 1 utora (ili, po novome, 3.2 Gen 1) te dva USB 3.1 Gen 2 utora (opet po novome, 3.2 Gen 2 utora), što će vam dati solidan future-proofing za budućnost prijenosa podataka preko USB-a. Wireless mrežna kartica već je integrirana te nudi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac standard, kao i Bluetooth 4.2. Na kraju imamo i tri audio ulaza sa SupremeFX S1220A CODEC-om koji bi trebali zadovoljiti i zahtjevnije korisnike audio iskustva. Na vrhu su tri konektora za ventilatore, od kojih je jedan prilagođen i za napajanje vodene pumpe. Pored njih, naravno, imamo i dva konektora: jedan za RGB LED trake, a drugi za individualno-adresibilne LED trake.

Desna strana popunjena je s četiri SATA III konektora te izlazima za USB 2.0 i 3.0 (ili kako ih danas već zovu po standardu). Jedini konektor s kojim smo imali problema i od kojeg smo na kraju odustali je audio konektor za prednji panel koji su smjestili pored audio kartice na lijevom dijelu ploče, pa neka kućišta možda neće imati dovoljno duge kablove. Zanimljivo je kako su implementirali audio i neke druge komponente “na kat” odmah iznad utora za GPU kamo ćete moći ubaciti svoj M.2 SSD. Prednja strana ploče ima jedan utor te podržava ili PCIe 3.0 x4 standard ili SATA III standard. Ako ploču okrenete, sa stražnje strane vidimo još jedan utor za M.2 SSD, a on radi samo s PCIe 3.0 x4 standardom, što je, naravno, vrlo dobro rješenje.

Podržan je i overclocking

Softverski, prvo pogledajmo BIOS. Ako ste nedavno imali priliku igrati se u ASUS-ovom BIOSU, ova implementacija bit će vam vrlo poznata. Kako se radi o X470 ploči, moguće je upravljati gotovo svakim aspektom sustava, no mi smo se usredotočili na overclocking i kontrolu ventilatora. Zanima nas automatizam overclockanja te što BIOS misli da su prihvatljivi uvjeti za povećanje performansi procesora. Ovdje nemamo overclock jednim klikom, kao što se zna vidjeti kod Intela, već će sustav testirati stabilnost postupnim overclockanjem, za što je preporučeno korištenje ASUS-ovog softvera unutar operativnog sustava. Odlučili smo pustiti sustav da sam overclocka naš Ryzen 7 2700X procesor i zadovoljni smo rezultatom jer ga je on dignuo na stabilnih 4,3 GHz na svim jezgrama, kada je odlučio stati i proglasiti to maksimalnim stabilnim clockom.

Naravno, procesor smo hladili Noctuom NH-D15, a pod stress testom procesor je prelazio 80 stupnjeva, što je malo pretoplo za mirne snove, pa smo u BIOS-u ipak ručno malo zauzdali voltažu i temperaturu procesora spustili na 72 stupnja (u ITX kućištu). Važno je imati na umu limitirani VRM na ovako maloj ploči. Nije se pregrijavao, premda je procesor vukao 200 W nakon automatskog overclockanja, no ventilator CPU hladnjaka gurao je dovoljno zraka na njega da ga istovremeno hladi. Svakako preporučujemo C stil CPU hladnjaka za dodatnu sigurnost rada.

U konačnici je riječ o odličnoj i stabilnoj ploči s pregršt mogućnosti u vrlo malom pakiranju, koje je rijetkost na današnjem tržištu, pogotovo AMD arhitekture.

Više informacija

  • Model: ROG Strix X470-I Gaming
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: ASUS
  • Čipset: AM4 / X470
  • USB portovi: 4 + 2 x USB 3.1 Gen 1, 2 x USB 3.1 Gen 2
  • Konektori straga: HDMI 2.0, 4x USB 3.1 Gen 1, 2x USB 3.1 Gen 2, Gigabit LAN, Wi-Fi + Bluetooth, 3x audio izlaz
  • Plus: Mnoštvo mogućnosti i solidna izrada, izvrsna mogućnost automatskog overclockanja
  • Minus: Na stražnjem prostoru za izlaze moglo se dodati još koji utor za traženu cijenu
  • Ustupitelj i cijena: ASUS, www.asus.com, 1.625,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ASUS ROG STRIX X470-i Gaming

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ASUS ROG STRIX X470-i Gaming - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.