CMT 210: Novi  standard mainstream kvalitete

CMT 210: Novi standard mainstream kvalitete

FSP osim CPU hladnjaka donosi i nekoliko kućišta, a nama je u ruke palo ono namijenjeno prosječnom korisniku. Pogledajmo što sve nudi i je li FSP, koji je tek ušao u ovo polje, napravio neke početničke greške.

Prije svega, prođimo kroz potrebne mogućnosti modernog kućišta koje treba proučiti prije nego se odlučite na kupnju. Prvo, ako ne planirate imati velik broj radijatora za vodeno hlađenje, sve što vam je potrebno su dva usisna ventilatora te jedan koji zrak izbacuje. Dodavanje ekstra ventilatora brzo uvodi smanjenje povrata, što znači da će dodavanje ventilatora s jednog usisnog i jednog koji izbacuje zrak na dva usisna imati primjetne razlike, dok će dodavanje četvrtog imati gotovo neprimjetan utjecaj na temperature i performanse. Druga stvar su USB utori na prednjoj strani kućišta. Dva USB 3.0 utora su apsolutni minimum koji se očekuje te bilo što manje nije potrebno ni gledati. Optimalno bi bilo imati četiri USB utora s prednje strane, dva 3.0 i dva 2.0 standarda. Utori za mikrofon i slušalice su, naravno, standardni.

U zadnje vrijeme se iz kućišta izbacuje reset gumb i ne smatramo ga toliko neophodnim za rad računala, pa ta odluka ostaje na vama. Treća bitna stvar je mogućnost organizacije kablova. Ne mislimo samo na prostor iza matične ploče, već i na izreze na optimalnim mjestima kako bi se ti kablovi mogli provući do utora na matičnim pločama s minimalnim vizualnim penalom. Dok ovaj dio tehnički nije nužan, pa neuredno kućište neće imati nikakvih termalnih učinaka na sustav čak i da ga namjerno napunite glupostima, uredno kućište uvijek je vizualno atraktivno, pogotovo s današnjim dijelovima.

Tako dolazimo do panela sa strane kućišta. Danas ih većina ima pleksiglas za pogled u unutrašnjost, dok velik broj proizvođača nudi prilično povoljna kućišta i s tempiranim staklom. Ako postoji verzija bez stakla, očekujemo da je to zbog dodatne zvučne izolacije koju neki proizvođači stavljaju. Naposljetku, iz kućišta mora biti moguće izvaditi apsolutno sve kaveze za diskove, što je jednostavna stvar stavljanja vijaka umjesto pop nitni tijekom proizvodnje.

CMT 210 dobiva od nas solidnu ocjenu. S prednje strane nema prastarih i nepotrebnih utora za 5.25 inčne čitače diskova, a cijela prednja strana je perforirana za bolje performanse usisa zraka od strane prednjih ventilatora. Dok ih stane troje, s kućištem dolazi jedan sprijeda, što nije optimalno, pa vam preporučamo kupnju dodatnog usisnog ventilatora od 120 mm. Filter prašine s prednje strane nije baš najjednostavnije skinuti, jer jednom kada odvojite prednju stranu od kućišta ostaje plastični držač koji također treba otkvačiti prije skidanja.

Prednja strana ima tri USB utora, dva 3.0 i jedan 2.0. Dok je to solidan broj, ne vidimo zašto za traženu cijenu nije mogao biti dodan još jedan USB 2.0 utor. Tu su i standardni ulaz i izlaz za audio te gumb za paljenje te ponovno pokretanje sustava. S unutarnje strane nalazimo prostrano područje kojem izgled umanjuje držač hard diskova koji je, nažalost, pričvršćen pop nitnama te ga nije moguće maknuti ako ga ne koristite, bez oštećivanja kućišta, naravno.

Prostor iza matične ploče je dubine 15 mm te će biti dovoljan za organizaciju kablova, no voljeli bismo udubljene kanale za navođenje veće količine kablova. Kada smo već kod toga, ima dovoljno rupa za provući kablove s prednje strane, no za savršenu ocjenu nedostaje ona s donje desne strane gdje se najčešće mogu naći sve žice za upravljanje na prednjoj strani kućišta. Stražnja strana je standardna, no samo se prva dva pokrivača PCI utora mogu skidati i vraćati, dok su ostali pričvršćeni za kućište i potrebno ih je potrgati da se maknu.

Gornja strana je čisti čelik bez otvora, što je u redu za traženu cijenu jer i dalje nudi mjesta za vodeno hlađenje sprijeda i straga.

Solidna izrada kućišta i moderan dizajn zaslužuju našu preporuku, dok će navedene sitnice smetati samo onim izbirljivima koji vole kopati po svom računalu. Ukoliko je sve što planirate, jednom kada je složeno, čišćenje prašine svakih par mjeseci, ovo će za vas biti savršen izbor koji će podržati svaki dio hardvera koji biste mogli na računalo staviti.

Više informacija

  • Model: CMT 210
  • Ukupna ocjena: 3,9
  • Kvaliteta: 4
  • Isplativost: 5
  • Opremljenost: 3
  • Proizvođač: FSP
  • Dimenzije, težina: 460 x 200 x 432 mm, 4.7 kg
  • Podržane matične ploče: ATX, mATX, ITX
  • Hlađenje: Do 160 mm
  • Ostalo: Prosječna mogućnost cable managementa, jedini kavez mogao je biti na vijke
  • Plus: Moderan dizajn zadovoljava sve uvjete korisnika; dobar omjer cijene i kvalitete
  • Minus: Dijelovi kućišta spojeni pop nitnama umjesto vijcima onemogućuju micanje nepotrebnih kaveza
  • Ustupitelj i cijena: Microline d.o.o., www.hgshop.hr 405,56 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za CMT 210: Novi standard mainstream kvalitete

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

CMT 210: Novi  standard mainstream kvalitete - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.