Kioxia Exceria Plus G3 2 TB

Kioxia Exceria Plus G3 2 TB

Brz i pristupačan

Kioxia je nedavno osvježila svoju ponudu cjenovno pristupačnih mainstream NVMe diskova tehnološki unaprijeđenim Exceria Plus G3 modelom, koji sada omogućuje bolje performanse i podržava PCIe 4.0 sabirnicu.

Kioxia je nedavno osvježila svoju ponudu mainstream SSD-ova. Prije svega, sada su modeli Exceria Plus G3 tehnološki osjetno unaprijeđeni u odnosu na prethodne G2 diskove koji su koristili sada već zastarjelu PCI Express 3.0 sabirnicu. Novi Exceria Plus G3 modeli podržavaju NVMe 1.4, kao i PCIe 4.0 x4 sabirnicu. Samim time trebali bi donijeti značajan napredak po pitanju performansi u odnosu na G2 seriju, koja je već duže vrijeme prisutna na tržištu.

Unaprijeđeni mainstream

Kioxia sa svojom Exceria Plus G3 serijom cjenovno pristupačnih mainstream SSD-ova svakako cilja na relativno širok krug potencijalnih kupaca, prije svega onih koji žele nadograditi svoja računala nešto bržim i modernijim diskovima.

Novi su Exceria G3 modeli dostupni u kapacitetima od 1 ili 2 TB. Mi smo ovdje testirali disk kapaciteta 2 TB koji će svakako po nama biti zanimljiviji širem krugu korisnika.

Tehnološki gledano, dosta je zanimljivo da Kioxia ovdje ne koristi vlastiti kontroler, već se oslanja na provjereno rješenje u obliku Phisonovog kontrolera PS5021-E21. Ovdje je riječ o klasičnom PCIe 4.0 mainstream kontroleru koji je prije svega optimiziran za manju potrošnju energije uz prihvatljivu razinu performansi i koji podržava pristup NAND flash čipovima putem maksimalno četiri kanala.

Nadalje, Kioxia ovdje koristi vlastite, preciznije rečeno Toshibine, BiCS TLC 3D NAND flash memorijske čipove. Konačno, posljednji dio tehnološke slagalice koja omogućuje ovakve cjenovno pristupačne NVMe diskove odaziva se na ime HMB.

Riječ je, dakako, o Host Memory Buffer tehnologiji koja implicira korištenje jednog malenog dijela radne memorije računala umjesto klasičnog DRAM cachea na samom disku. Ovakvo rješenje je bez sumnje osmišljeno kako bi cijena bila što je moguće povoljnija.

Kioxia za ovaj disk specificira maksimalne brzine čitanja od 5.000 MB/s i zapisivanja od 3.900 MB/s. Također, vrlo je važno spomenuti vrijednost maksimalne količine zapisivanja podataka koja u ovom slučaju iznosi 1.200 TB. Ovo je sasvim pristojna vrijednost, premda je posve jasno kako ovakav mainstream disk nije namijenjen korisnicima koji će svakodnevno zapisivati velike količine podataka.

Exceria Plus G3 je klasičan moderan NVMe disk uobičajenih dimenzija, odnosno duljine 80 mm, znači ono što obično nazivamo M.2 2280 diskom.

Isplativa nadogradnja

Sve komponente smještene su s gornje strane – znači, NAND flash čipovi, kontroler i regulacija napajanja. Ovdje nema nekog posebnog pasivnog aluminijskog hladnjaka. Međutim, većina matičnih ploča i prijenosnih računala danas posjeduje odgovarajuće pasivne hladnjake za NVMe diskove. Osim toga, potrošnja energije ovog diska nije prevelika, pa je samim time i zagrijavanje umjereno.

Performanse novog Kioxijinog mainstream NVMe diska su posve u skladu s očekivanjima. Zabilježili smo sekvencijalne brzine čitanja od oko 5.000 MB i zapisivanja od oko 4.000 MB/s. Brzina u svakodnevnom radu prilikom kopiranja i sažimanja datoteka je također vrlo dobra. Posve je jasno kako ovo nije disk namijenjen obaranju brzinskih rekorda. Međutim, svojom će kombinacijom brzine i dostupnog kapaciteta svakako biti odlična nadogradnja za sve one s, recimo, nešto starijim PCIe 3.0 diskovima ili još sporijim SATA diskovima. U ovom trenutku, cijena novog Exceria Plus G3 diska na domaćem tržištu iznosi oko 145 eura, što ga čini vrlo isplativim odabirom. Treba imati na umu kako su cijene NVMe diskova u posljednje vrijeme nešto više nego protekle godine, a čini se kako će se ovaj trend i dalje nastaviti.

U svakom slučaju, Kioxia je s novim Exceria Plus G3 modelom značajno osvježila i unaprijedila svoju ponudu mainstream NVMe diskova modernijim i bržim modelima koji se i dalje ističu pristupačnom cijenom.

 

tablica-kioxia.jpg

Exceria Plus G3 je mainstream NVMe disk uobičajenih dimenzija i 2280 formata koji podržava PCIe 4.0 sabirnicu i omogućuje vrlo dobre performanse

Više informacija

  • Model: Exceria Plus G3 2 TB
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Mogućnosti: Vrlo dobre
  • Isplativost: Vrlo dobra
  • Dojam: Vrlo dobar
  • Proizvođač: Kioxia
  • Format: M.2 2280
  • Kapacitet: 2 TB
  • Sučelje: PCIe 4.0 x4, NVMe 1.4
  • Vrsta flash memorijskih čipova: BiCS FLASH TLC
  • MTBF: 1.500.000 sati
  • Deklarirana brzina: čitanje do 5.000 MB/s, zapisivanje do 3.900 MB/s
  • Dimenzije i masa: 80,15 x 22,15 x 2,63 mm, 7g
  • Plus: podrška za PCIe 4.0 i NVMe 1.4, vrlo dobar omjer cijene i performansi, kapacitet od 2 TB
  • Minus: izostanak DRAM cachea
  • Ustupitelj i cijena: Kioxia www.europe-kioxia.com Cijena: 145 €
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Kioxia Exceria Plus G3 2 TB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kioxia Exceria Plus G3 2 TB - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.