ADATA XPG SX6000 Pro 1 TB - 5.0 out of 5 based on 1 vote
ADATA XPG SX6000 Pro 1 TB

ADATA XPG SX6000 Pro 1 TB

Terabajt za šaku kuna

Ključna je odlika ovog mainstream SSD-a vrlo povoljan omjer cijene po gigabajtu dostupnog prostora, pa ćete tako ovdje dobiti terabajt relativno brzog NVMe storagea po cijeni od oko 1000 kn

Osmišljen kao nekakva jeftina ulaznica u svijet superbrzih NVMe SSD-ova, ovaj se disk ističe dobrim omjerom cijene i performansi, a temelji se na nešto egzotičnijim komponentama. Terabajt brzog PCIe storagea za manje od 1000 kn svakako zvuči kao primamljiva opcija i dobar deal.

 

Adata XPG SX6000 Pro 1 TB 1

Kompromisa po pitanju samih mogućnosti i performansi dakako ima. Prije svega, ovaj se disk temelji na prilično nepoznatom Realtekovom kontroleru, a ne posjeduje ni DRAM cache, već se oslanja na tehnologiju HBM koja će „otkinuti“ određeni broj megabajta (oko 64 MB ) od radne memorije vašeg računala za poboljšanje performansi ovog diska.

 

Adata XPG SX6000 Pro 1 TB 2

Kontroler također podržava dinamički write cache koji bi trebao dodatno „sakriti“ potencijalne probleme prilikom zapisivanja podataka. Po tom smo pitanju prilikom testiranja zabilježili sasvim dobre rezultate. Štoviše, SX6000 pro je prilikom našeg real life testa kopiranja velikih datoteka nadmašio neke skuplje diskove. Također se pokazao vrlo konkurentnim prilikom testiranja dekompresije i učitavanja igara.

 

Adata XPG SX6000 Pro 1 TB 4

Istina za volju, treba reći da su rezultati sintetičkih testova znatno manje impresivni, osobito ako ih usporedimo s najbržim NVMe diskovima na ovom testu. Međutim, SX6000 Pro svojom cijenom više spada u nekakvu mainstream kategoriju, tako da tu ne vidimo velik problem. Nije posebno atraktivan, no svoj posao odrađuje više nego dobro.Spomenut ćemo i vrlo malo zagrijavanje, što ukazuje na malu potrošnju energije. S diskom u paketu dolazi i hladnjak niskog profila s termalnom trakom za nešto bolje odvođenje topline. Kako zagrijavanje nije problem, ovaj je SSD itekako pogodan za ugradnju u prijenosna računala.

 

Adata XPG SX6000 Pro 1 TB 5

Što se tiče vijeka trajanja, deklariran je na 600 TBW, što je sasvim pristojna vrijednost. Zapravo, ključan problem ovog diska nisu ni ukupne performanse ni potencijalni vijek trajanja. Problem leži u činjenici da po tek nešto malo većoj cijeni možete pronaći osjetno brže NVMe SSD-ove koji posjeduju DRAM cache. Ako ciljate na najbolje moguće performanse, zaobiđite SX6000 Pro. U svakom drugom slučaju ovo je itekako isplativ NVMe disk.

VELIKI USPOREDNI TEST M.2 PCIE NVME SSD-OVA

M.2 SSD: Totalno ubrzanje

Moderna gaming ili profesionalna računala danas se više ne mogu zamisliti bez iznimno brzih SSD-ova. Najnovija generacija NVMe SSD-ova koristi PCIe 4.0 sučelje za prijenos podataka i postiže do sada nezabilježene performanse. Provjerili smo što se trenutno nudi na tržištu NVMe SSD-ova, isplati li se doista kupiti najbrže PCIe 4.0 diskove te koliko je najnoviji pad cijena NVMe diskove velikog kapaciteta približio širem krugu korisnika.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ADATA XPG SX6000 Pro 1 TB

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ADATA XPG SX6000 Pro 1 TB - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.