Palit GeForce RTX 4080 Super JetStream OC

Palit GeForce RTX 4080 Super JetStream OC

Super Gaming

Palit je složio model RTX 4080 Super kartice koji cilja na što atraktivniju cijenu, a pritom nudi atraktivan paket za gaming

Kada su kartice nove serije 4000 došle na tržište, mogli smo samo slegnuti ramenima i prihvatiti velik generacijski skok u cijeni koja je bila toliko impresivna da novi Super modeli sada dolaze sa nižom preporučenom cijenom.  

Nvidia istakne preporučenu cijenu i partnerima pošalje čipove, a na njima je da slože karticu oko čipa te samim time i iskažu cijenu koja blago raste sa dodatnim detaljima koje nude korisnicima. Palit je u ponudu stavio nekoliko verzija ove grafičke kartice, a mi na testu imamo model koji će ponuditi sve što očekujete od grafičke kartice, s minimalnim distrakcijama van gaminga.

Imajte na umu da današnji grafički čipovi ne nude velike razlike u performansama među različitim Nvidijinim partnerima, već je najbolje gledati omjer cijene i performansi, ili neke druge detalje koji su vam bitni, poput dizajna ili dimenzija.

Nama je u VidiLab stigla Palitova verzija RTX 4080 kartice koju nam je ustupio Futura IT, pa pogledajmo što sve ona nudi, što možete očekivati od Nvidijinog čipa i kako se nosi sa ostalim modelima sličnim u cijeni.

Također smatramo da pažljivom odlukom oko korištenja računala možete odabrati solidan ostatak sustava bez da uzimate sve najskuplje komponente danas. 

 

Dizajn

Palit GeForce RTX 4080 Super JetStream OC je odmah na prvu velika kartica. Prema njihovim podacima zauzima 3,1 PCI utor, odnosno taman je malo veća od prostora za tri utora, pa vodite računa da, osim limitirane iskoristivosti ostalih PCIe utora, kupujete i adekvatno kućište za ovakvu karticu.

Pod time mislimo da će svako mid-tower kućište biti adekvatno, no ako idete s nečim malo kompaktnijim, svakako provjerite podržava li kućište dimenzije ove kartice koje iznose 328,9 x 130,5 x 63,5 mm te karticu čine “full-size” dizajnom.

Palit_GeForce_RTX_4080_Super_JetStream_OC-1.JPG

Kada smo kod dizajna, ovaj model nije vizualno upadljiv, van svoje veličine, te koristi crnu masku s prednje strane koja ima tri otvora sa 92 mm ventilatorima dizajniranim za optimalan rad pod višim otporom zraka i dodatnim vanjskim rubom na krilcima za eliminiranje vrtložnog strujanja zraka što poboljšava ukupno hlađenje i smanjuje buku rada.

Ogroman hladnjak i tri ventilatora osiguravaju optimalno hlađenje čipa pa sumnjamo da ćete ikada trebati intervenirati oko sustava hlađenja na ovakvoj kartici. S druge strane, kartica ima blizu jedne i pol kile, točnije 1.470 g, gdje već morate razmišljati o potpori kartice unutar kućišta.

Sama po sebi dizajnirana je da spriječi savijanje samog PCB-ja kartice koji je zamotan u sendvič aluminija, no ne možemo isto reći za PCIe port na matičnoj ploči za kojega će ova kartica biti prikvačena. Uz dobro pričvršćenu karticu za stražnju stranu kućišta sve će raditi očekivano, no ako tu i tamo udarite o kućište nogom, lako bi se s vremenom mogli pojaviti problemi. Sve to možete riješiti kupnjom kućišta koja imaju prilagođene držače, a kakve često imamo i na testu.

Palit_GeForce_RTX_4080_Super_JetStream_OC-5.JPG

Primijetit ćete da sama grafička kartica zauzima pola ukupne duljine hladnjaka, a ostatak je iskorišten za još bolje hlađenje jer je i metalan backplate perforiran te propušta zrak ventilatora kroz karticu. Prednost ovakvog pristupa je u smanjenju otpora zraka koji se tjera kroz radijator pa ventilatori ne moraju toliko brzo raditi za održavanje optimalne temperature.

 

Hardver

Nvidia je sa RTX 4080 Super aktivirala punu mogućnost njihovog AD-103 čipa koji je do sada dolazio u karticama oslabljen, ovisno o cjenovnom rangu pojedinih kartica. Sada GPU dobiva punih 10.240 CUDA jezgri, zajedno sa 80 RayTracing jezgri i 320 Tensor jezgri.

Sama jezgra je dobila i blagi boost u radnom taktu te imamo 2.550 MHz u boost načinu rada, koji s obzirom na sustav hlađenja možete očekivati da bude aktivan većinu vremena.

Blago je ubrzana i protočnost podataka radne memorije na 736 GB, tako da Super verzija u odnosu na postojeće 4080 modele može ponuditi nešto bolje rezultate uz atraktivniju cijenu.

Palit_GeForce_RTX_4080_Super_JetStream_OC-3.JPG

I dalje očekujte oko 320 W ukupne potrošnje, dok Palit savjetuje korištenje napajanja ukupne snage barem 850 W. Primijetit ćete da kartica koristi Nvidijin novi konektor za napajanje, no zapravo jedini dodatak uz samu karticu je upravo i Y-splitter koji ovaj konektor pretvara u dva “klasična” 8-pinska konektora pa niste toliko limitirani oko izbora grafičke kartice. Sam konektor i dodatan splitter doimaju se solidne kvalitete, no izbjegavajte oštro savijanje žica oko konektora.

Palit_GeForce_RTX_4080_Super_JetStream_OC-7.JPG

Od ostatka specifikacija, i dalje se koristi 16 GB GDDR6X radne memorije koja se direktno hladi radijatorom, a nudi 23 Gb/s zahvaljujući 256-bitnoj sabirnici sa 1.400 MHz taktom. Straga još dobivate jedan HDMI 2.1a utor i tri DisplayPort 1.4 utora.

 

Gaming i performanse

Ova kartica predstavlja svojevrstan refresh 4080 modela, uz malo prilagođenu cijenu čiji je preporučeni iznos čak i smanjen u odnosu na originalnu cijenu. Razlika u usporedbi s originalnom 4080 je mala te primjetna vjerojatno samo na benchmark testovima. Zato se komotno smjestila blizu samog vrha na većini testova, a generalno je od nje bolja samo flagship RTX 4090 kartica, koja naravno traži gotovo duplo veću cijenu od testiranog modela.

Ovaj model idealan je za one koji traže pune performanse u 4K rezoluciji, ako ste se dokopali nekog od modernih OLED monitora koji istovremeno imaju i brzo osvježavanje, a koje smo detaljno testirali i usporedili u novom broju časopisa VIDI kojeg možete očekivati zadnji dan u rujnu.

Tako uz DLSS tehnologiju osim visoke rezolucije možete dobiti preko 100 fps-a u visokoj kvaliteti, čak i ako upalite RayTracing. Sve naravno ovisi i o naslovu koji igrate, no ako imate monitor sa QHD rezolucijom lako možete dobiti performanse adekvatne i za vrhunski kompetitivan gaming, a kartica će bez problema potrajati i kroz sljedeću generaciju gaming hardvera.

Ove kartice Nvidia koristi i za svoji GeForce NOW streaming servis koji ćemo također pokriti u nadolazećim izdanjima časopisa VIDI, a po nama je idealna za one željne 4K gaminga sa naprednim grafičkim postavkama, pa čak i dodatnim modovima koji će igre dovesti na još višu razinu kvalitete.

Palit_GeForce_RTX_4080_Super_JetStream_OC-4.JPG

Palit je složio ovu karticu kako bi postigao nisku cijenu pa ovdje nemate neke ekstra dodatke poput rasvjete, ali niti velike mogućnosti za dodatnim overclockanjem jer unutar softvera ne možete povećati maksimalnu voltažu na čipu. Tako da vam je prostor za manevar limitiran i smatramo da nema puno smisla u ovoj verziji kartice.

Najveći boost vidjet ćete dodatnom prilagodbom rada ventilatora jer je Palit bio fokusiran na tihi rad, no ako je temperatura u sobi viša, poput naše za vrijeme ljetnih praznika, lagan boost u radu ventilatora značajno će poboljšati temperaturu kartice.

Možete povećati radni takt memoriji koji će imati efekt na nekim gaming naslovima bez previše utjecaja na grijanje sustava, a postoji i puno tutoriala kako izvući maksimum. Lak je i overclock same jezgre automatiziran unutar Afterburner softvera.

Palit_GeForce_RTX_4080_Super_JetStream_OC-2.JPG

Naš zadnji savjet je da ovu karticu kupujete samo ako koristite ili planirate nabaviti monitor koji podržava najmodernije DisplayPort ili HDMI standarde, a po mogućnosti i HDR kompatibilnost.

 

Najbolja uz

Mali problem je što osim grafičke kartice, morate složiti i ostatak računala. Ovdje uvelike odluka ovisi o tome što će još računalo raditi. Često spominjemo grafičko renderiranje i ostale oblike zahtjevnih PC kalkulacija, no realno to radi manji broj korisnika koji će uglavnom znati da im treba što jači procesor.

S druge strane, ako vas primarno zanima gaming, AMD-ovi “X3D” procesori sa dodatnim memorijskim međuspremnikom svakako su atraktivna opcija. Dodajmo tome da ako igrate na 1440p ili 4K rezolucijama, grafička kartica postaje jasan bottleneck pa snaga procesora nije toliko ključna.

Tako možete odabrati stariji 5800X3D procesor, 7800X3D, ili čak 7600X3D, no on bi se prvo trebao naći u već složenim računalima pa trenutno na njega ne možemo računati.

AMD matične ploče sada podržavaju velik izbor procesora pa ovdje imate dosta prostora za manevar, samo je bitno da odaberete X3D verziju procesora, za maksimalne gaming performanse.

Intel je također uvijek atraktivan, no pričekajmo novu generaciju prije nego ga ponudimo kao gaming opciju, s obzirom na nedavne poteškoće u njihovom radu.

Uvijek savjetujemo i barem 32 GB radne memorije, s prostorom za nadogradnju kasnije. SSD diskovi danas ne utječu značajno na performanse računala, pa je samo bitno da provjerite koristi li SSD moderne tehnologije za dugovječan rad, detalji koje smo obrazložili kroz brojne prijašnje recenzije diskova.

 

Zaključak

Ako se odlučite za slaganje novog gaming računala, nova RTX 4080 realno je flagship proizvod od Nvidije. Njihove RTX 4090 kartice više su nalik nekadašnjim Titan modelima, rezervirane za entuzijaste.

Palit je složio karticu koju možete spojiti i zaboraviti, pogotovo jer ćete morati pomno slušati da ju čujete za vrijeme gaminga. Veliki hladnjak i tihi rad odlična su kombinacija, pogotovo za one koji ne traže RGB rasvjetu u računalima.

Samo je bitno dobro složiti kućište kako bi kartica dobivala svjež zrak, dok onaj ugrijani brzo napušta kućište i dobit ćete konstantan boost u performansama.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Palit GeForce RTX 4080 Super JetStream OC

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.