MSI RX 6600 XT Gaming X 8G

MSI RX 6600 XT Gaming X 8G

Kompaktna i tiha

MSI-jeva Gaming X verzija Radeona RX 6600 XT kompaktna je mainstream kartica vrlo dobrih performansi koja se pritom odlikuje iznimno tihim radom. Zahvaljujući podršci za DX 12 Ultimate i HDMi 2.1 omogućit će vam više nego dobre performanse u svim najnovijim igrama i odlične multimedijalne mogućnosti.


Gaming na računalu početkom 2022. godine i dalje je iznimno skup sport ponajprije zahvaljujući vrlo visokim cijenama grafičkih kartica. Inflacije cijena nisu pošteđeni ni mainstream modeli poput Radeona RX 6600 XT kojeg smo ovoga puta imali priliku testirati i to u MSI-evoj Gaming X varijanti.


Dva ventilatora su… dovoljna!

Zanimljivo je napomenuti kako je MSI prilikom predstavljanja Radeona RX 6600 XT prošlog ljeta predstavio svega nekoliko verzija ove AMD-ove mainstream kartice. Nominalno je model Gaming X sam vrh ponude.

Ovdje je međutim riječ o prilično kompaktnoj izvedbi radeona RX 6600 XT koja nas je svojim izgledom podsjetila na veliki broj MSI-jevih mainstream grafičkih kartica koje smo viđali proteklih godina. Obično je MSI kod svojih Gaming X modela koristio nešto veći rashladni sustav s ukupno tri ventilatora. Ovdje međutim od toge nema ni traga ni glasa. Istina, AMD-ov grafički procesor Navi 23 XT koji je temelj ove kartice poprilično je energetski učinkovit, pa je i MSI vrlo vjerojatno dizajn ove kartice prilagodio toj činjenici.

Ukupna duljina kartice iznosi 277 mm što znači da će bez problema stati u manja ATX, pa čak i u ITX kućišta. Istina, zauzima nešto više od dva utora na matičnoj ploči, no to nije prevelik problem.

Kartica je opremljena relativno jednostavnim, većinom aluminijskim hladnjakom, a tu su i dva Torx 4.0 ventilatora promjera 100 mm. Ventilatori se na nazivnim postavkama uopće ne vrte dok temperatura GPU-a ne dosegne 60 °C.

Stražnju stranu kartica krasi metalni poklopac koji osigurava odgovarajuću robusnost i donekle pridonosi atraktivnijem izgledu. Osim toga jedino manji osvijetljeni MSI logo s gornje strane donosi određenu vizualnu atrakciju. Međutim ovdje je doista riječ o maloj površini, a RGB osvjetljenje možete detaljno podešavati putem aplikacija MSI Center.

Ova je kartica opremljena s četiri videoizlaza što uključuje tri DisplayPort priključka i jedan HDMI 2.1. To je svakako jedna od jačih strana RX 6600 XT kartica s obzirom na podršku za HDMI 2.1, ali i DP 1.4 s DSC-om, pa smo tako s ovom karticom bez problema koristili 4K monitor s frekvencijom osvježavanja od 144 Hz.

 

Sposoban mainstream gamer

Radni taktovi grafičkog procesora i memorije ovdje su manje-više standardni za RX 6600 XT, ako ne računamo nekakav smiješan tvornički overclock grafičkog procesora. Nažalost overclocking potencijal grafičkog procesora prilično je slab, bolje rečeno nepostojeći. Potrošnju energije moguće je povećati za svega 4 %, a ukupno je grafički procesor moguće overclockati za svega stotinjak MHz što u praksi ne donosi nikakav osjetan pomak po pitanju performansi. S druge strane videomemoriju je moguće bez problema s nazivnih 2000 overclockati na 2300 MHz što donosi par frameova više.

Bez obzira na to što je ova verzija Gaming X kartica prilično kompaktna i ne posjeduje posebno masivan hladnjak, temperature grafičkog procesora su prilično niske. Zabilježili smo maksimalnih 64 °C na rubnom ili 86 °C na najtoplijem dijelu grafičkog procesora. Pritom je buka koju proizvodi rashladni sustav iznimno mala.

Po pitanju performansi MSI-jeva Gaming X verzija Radeona RX 6600 XT po ničemu se ne razlikuje od ostalih RX 6600 XT kartica. 1080p performanse jako su dobre, a veliku većinu novijih igara moguće je igrati i na 1440p rezoluciji uz high do ultra postavke 3D detalja. Ray tracing performanse međutim nisu nimalo impresivne.

MSI-jeva izvedba Radeona RX 6600 XT klasična je mainstream kartica koje se odlikuje kompaktnim dimenzijama i nadasve tihim radom, ali je lišena nekih naprednijih opcija poput primjerice dual BIOS-a. Cijenu ovdje nećemo posebno komentirati, premda je činjenica kako je RX 6600 XT trenutno među isplativijim karticama novije generacije na tržištu, ma kako to besmisleno zvučalo s obzirom na traženu cijenu.

Više informacija

  • Model: RX 6600 XT Gaming X 8G
  • Ukupna ocjena: 3.6
  • Isplativost: 3
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: MSI
  • Shaders / Texture Units / ROP's: 2048
  • Frekvencija GPU-a/memorije: game clock do 2428 MHz, boost do 2607 MHz
  • Količina i vrsta RAM-a: 8 GB GDDR6 2000 MHz, širina memorijske sabirnice: 128 bita
  • TDP: 160 W
  • Video izlazi: 3× DisplayPort 1.4 DSC, 1× HDMI 2.1 VRR
  • Plus: kompaktne dimenzije, podrška za DX 12 Ultimate i Ray tracing, odlične 1080p i vrlo dobre 1440p performanse, tihi rad, umjerena potrošnja energije, podrška za HDMI 2.1
  • Minus: cijena, izostanak dual BIOS-a ili nekih drugih dodataka, slab overclocking potencijal grafičkog procesora, podržava isključivo ×8 brzinu PCI Express sučelja, slabe Ray tracing performanse
  • Ustupitelj i cijena: AMD, www.amd.com, Cijena: oko 5000.00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za MSI RX 6600 XT Gaming X 8G

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

MSI RX 6600 XT Gaming X 8G - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.