XFX Radeon RX 5600 XT Thicc III Ultra

XFX Radeon RX 5600 XT Thicc III Ultra

Nabrijani mainstream!

Zahvaljujući gigantskim dimenzijama i pozamašnom hladnjaku s ukupno tri ventilatora, ova XFX-ova Thicc III Ultra 5600 XT kartica dizajnirana je kako bi vam ponudila najbolje moguće performanse u mainstream kategoriji. Također, kartica je donekle dobavljiva, što nije uvijek slučaj za novije nedavno predstavljene generacije iz AMD-a i Nvidie.

Nvidia i AMD su predstavili svojeAmpere i RDNA 2 kartice najnovije generacije. Međutim, zasad je ovdje riječ o prilično skupim karticama za one s dubljim džepovima, a okad mainstreama zasad ni traga ni glasa. Nadamo se ipak kako će se ovo promijeniti u narednih mjesec, dva. Veliki je problem u isto vrijeme i opći nedostatak te gigantske cijene novih grafičkih kartica.

U međuvremenu, ako želite pribaviti najbolju moguću gaming karticu u cjenovnom rangu do otprilike 2600 kn, priča se uglavnom svodi na Nvidijinu RTX 2060 seriju ili AMD-ov Radeon RX 5600 XT. t

Gigantski 5600 XT!

U svakom slučaju, Radeon RX 5600 XT nudi poprilično dobar omjer cijene i performansi i predstavlja nadasve popularnu karticu u mainstream kategoriji. Vidljivo je ovo i po pozamašnoj hrpi trenutno dostupnih 5600 XT modela raznih proizvođača. XFX je ekskluzivni AMD-ov partner, s obzirom na to da ovaj proizvođač već duži niz godina proizvodi isključivo grafičke kartice temeljene na AMD-ovim grafičkim procesorima. Iz njihove bogate ponude 5600 XT kartica imali smo priliku testirati nominalno najbolju- Thicc III Ultra.

XFX RX 5600 grafička kartica body2
Moramo se ovdje još jednom osvrnuti na same XFX-ove 5600 XT modele. Naime, ima ih doista ogroman broj. Thicc II, Thicc III, Pro, Ultra. Pozdravljamo mogućnost izbora, no po nama je ovakav broj sličnih modela prilično zbunjujuć za potencijalne kupce. No, to nije sve. Thicc III Ultra model može se pronaći u dvije verzije - s videomemorijom brzine 12 GBps, ili pak onom bržom od 14 Gbps. Mi smo ovdje testirali 14 Gbps verziju Thicc III Ultra kartice. U konačnici, dakle, morate dobro paziti prilikom kupnje kako biste na kraju odabrali upravo onu karticu koju doista želite.
XFX-ov 5600 XT Thicc III Ultra s 14 Gbps memorijom spada u sam vrh dostupnih 5600 XT modela, a to se vidi na prvi pogled. Ova je kartica, naime, ogromna. Nemalo su nas začudile gigantske dimenzije i ukupna duljina od 326 mm. Za usporedbu, ova je kartica dulja od mnogih RTX 3080 ili sličnih high end kartica ostalih proizvođača. Stoga prije kupnje provjerite imate li za nju dovoljno mjesta unutar kućišta. Sigurno je kako neće stati u kompaktnija i manja kućišta.
Što se tiče debljine, tu situacija nije toliko alarmantna, a ova će kartica ukupno zauzeti dva utora na matičnoj ploči. Dizajn nam se u velikoj mjeri dopao. Kartica se vizualno ističe svojevrsnim „oklopom“ s prednje i stražnje strane i XFX-ovim logom iznad samih video priključaka.

AMD-ova ručna kočnica

Rashladni sustav je također pozamašnih dimenzija i proteže se gotovo cijelom duljinom kartice. Za odgovarajući „propuh“ se brinu ukupno tri ventilatora, od kojih su dva promjera 90 mm, a onaj srednji promjera 100 mm. S obzirom na to da Radeon 5600 XT nije osobiti potrošač energije, ovakav rashladni sustav rezultira iznimno tihim radom, čak i pod dugotrajnim punim opterećenjem. Ugrađeni ventilatori se rijetko vrte brže od 1200 okretaja, a temperature grafičkog procesora rijetko prelaze 70 °C.
Ovakav dizajn kartice je kao stvoren za overclocking. Nažalost, AMD je na razini upravljačkih programa i BIOS-a elementarno ograničio overclocking na 5600 XT karticama. Prije svega se ovo odnosi na ograničenje po pitanju maksimalne potrošnje energije. Unutar AMD-ovog softverskog popratnog paketa moguće je maksimalno podići potrošnju za 20%, što je dovoljno za „overclock“ na oko 1780 MHz. Možete se probati poigrati s modificiranjem BIOS-a same kartice, ali to nosi određen rizik i takvo što preporučujemo samo iskusnijim korisnicima. S druge strane, videomemoriju smo uspješno overclockirali do, recimo, 1850 Mhz, što donosi određeni pomak u performansama, ali ništa spektakularno. Međutim, performanse koje 5600 XT nudi su i ovako jako dobre. Pogodne su za high refresh rate gaming na 1080p, a i na 1440p možete igrati gotovo sve najnovije igre bez nekakvih znatnih kompromisa po pitanju kvalitete 3D prikaza.

XFX RX 5600 grafička kartica body
U konačnici je jednostavno šteta što je ovako dizajnirana kartica limitirana po pitanju overclocking mogućnosti. XFX, dakako, nije napravio ništa krivo, već je riječ o AMD-ovim ograničenjima. S druge strane, odlikuju je super tih rad i jako dobar omjer cijene i performansi. U tom smislu svakako je dobar odabir, a budite svjesni kako su performanse u konačnici identične onima kod nešto jeftinijih i kompaktnijih 5600 XT kartica.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za XFX Radeon RX 5600 XT Thicc III Ultra

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

XFX Radeon RX 5600 XT Thicc III Ultra - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.